"BM Konseyi'nde Türkiye'nin oyu çok önemli olacak"

Financial Times gazetesi, İran'a yeni yaptırımlar BM Güvenlik Konseyi'nde görüşüleceği zaman, Rusya, Türkiye ve Brezilya'nın oylarının büyük önem taşıyacağını yazdı.

Yayınlanma: 26.04.2010 - 09:24
Abone Ol google-news

Financial Times gazetesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin Halk Cumhuriyeti'nin İran'ın nükleer programına yönelik yeni yaptırım çabalarına ilişkin tutumunu değerlendirdiği analizinde geçici üye olan "Türkiye'nin oyunun çok önemli olacağını" belirtmesi dikkat çekti.

Gazete, şunları yazdı:
"Birleşmiş Milletler, İran'a yatırımlara ilişkin yeni bir tartışmaya doğru hız alırken, Çin'in pozisyonu giderek daha kritik bir hal alıyor. BM Güvenlik Konseyi, konuyu görüşeceği zaman Rusya, Türkiye ve Brezilya'nın oyları çok büyük önem taşıyacak. Ama Çinliler, yeni yaptırım paketini veto etmeye karar verirse eğer konu ölü olacak. Eğer, İran nükleer programını frenlemek için daha sert yaptırımlara katılırlarsa, yeni önlemlerin geçeceği kesin gibi."

Ekonomi gazetesi, Çin'in, sonunda daha hafif önlemleri kabul edebileceğini ancak bu tür yaptırımların hedefine ulaşmasının beklenmeyeceğini, İran'ın da nükleer bomba elde etmeye daha da yakınlaşacağını belirtti. Gazete Çin'in, İran ile ilgili "gevşek" tutumunun, İran'ın değerli bir enerji tedarikçisi olması gibi birçok nedeni bulunduğunu ancak Çin'in daha sert yaptırımlara destek vermemeyek bir hata yaptığını vurgularken şu uyarıyı da yaptı:
"Çünkü ülkenin (İran'ın) nükleer programı barışçıl yollardan durdurulmazsa Körfez'teki yeni savaş olasılığı artar. Böyle bir savaş da, sadece İran'dan değil, tüm Körfez bölgesinden petrol ve gaz sevkiyatını önemli ölçüde altüst eder. Petrol fiyatı da tırmanır. Ve bunun olumsuz etkilerini ilk hissedenler arasında, dünyanın en büyük ithal fosil yakıt tüketicileri olarak Çinliler yer alacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler