BM Raporu yayınlandı
Birleşmiş Milletler (BM), düşük karbon salımına ve zengin doğal kaynaklara sahip dünyanın en az gelişmiş ülkelerinin, ekonomilerini çevre açısından daha sürdürülebilir hale getirebilmeleri için sanayileşmiş ülkelerden daha iyi konumda bulunduklarını, çünkü fosil temelli teknolojilere daha az bağımlı olduklarını bildirdi.
İstanbul'da yapılan 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı dolayısıyla yayımlanan BM raporunda, zengin ülkelerin sera etkisine yol açan tehlikeli gaz salımlarını azaltabilmek için önemli maliyet giderleriyle karşı karşıya bulunmalarına karşın, dünyanın en yoksul ülkelerinin kullanmakta oldukları ekonomik faaliyetlerini muhafaza ederek ve daha sürdürülebilir hale getirerek bundan kaçınabilecekleri belirtildi.
BM Çevre Programı (UNEP), BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve En Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kapalı Ülkeler ve Gelişmekte olan Küçük Adalar için BM Yüksek Temsilciliği Ofisi (UN-OHRLLS) tarafından hazırlanan raporda, düşük karbon salımı, insan emeği yoğunluklu tarım ve toplum temelli ormancılığın, en az gelişmiş ülkelerde onlarca yıldır var olan sürdürülebilir yöntemler ve bu sektörlerin "çevresel" hale getirilmesi için çok önemli olduğunun altı çizildi.
Söz konusu BM raporunda, çevreci ekonominin sunduğu yeni fırsatların En Az Gelişmiş Ülkelerin Milenyum Kalkınma Hedefleri'ne, yoksulluğun azaltılmasında uluslararası ölçütlere ve 2015 için konulan sosyal kalkınma amaçlarına ulaşmalarını sağlayabileceği vurgulandı.
'En az gelişmiş ülkelerde nüfus 2005 yılına kadar ikiye katlanacak'
BM Nüfus Fonu, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinde nüfusun 2050 yılına kadar ikiye katlanmasının beklendiğini bildirdi. Fon tarafından hazırlanan rapora göre, en az gelişmiş ülkelerde nüfus 2050 yılına kadar iki katına çıkacak ve 1,7 milyara yükselecek. BM yetkilileri, nüfus artışının, sağlık ve eğitim gibi alanlarda gerekli hizmetlerin verilmesini daha da kısıtlayacağını belirtti.
En az gelişmiş ülkelerdeki nüfusun yüzde 60'ının 25 yaşın altında olduğunu hatırlatan BM yetkilileri, gençliğin doğru fırsatlarla ekonomik büyümenin motoru olabileceğini ya da derin fakirliğin pençesine düşebileceğini kaydetti. En az gelişmiş ülkeler olarak nitelendirilen 48 ülkenin çoğu Afrika kıtasında bulunuyor. İstanbul'da düzenlenen 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı bundan önce 2001 yılında Brüksel'de yapılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık