Böbrek hastalarına ''sazlı sözlü'' eğlence

Kütahya'da, haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlanarak yaşamlarını sürdürmek zorunda olan böbrek hastalarının moral ve motivasyonlarını artırmak amacıyla hastanede müzikli eğlence etkinliği yapıldı.

Yayınlanma: 23.02.2013 - 13:42
Abone Ol google-news

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, haftanın 3 günü ikişer seansta diyaliz cihazlarına bağlanan hastalarda, tedavi sürecinde oluşan olumsuz psikolojik etkileri azaltmak amacıyla eğlence etkinliği düzenlendi.

Org, flüt ve ney eşliğinde çalınan ''Hastane Önünde İncir Ağacı'', ''Kütahya'nın Pınarları'' gibi duygusal şarkıları dinleyen hastalar, Ankara oyun havaları eşliğinde hastane personeliyle oynayarak eğlendi.

Daha sonra, böbrek hastaları Nurettin Yolcu ile Necmiye Güneroğlu için birer pasta kesilip katılımcılara ikram edilerek, doğum günleri kutlandı.

Yaz mevsiminde piknikler yapılacak

Genel Sekreter Mithat Ekici, diyalize bağlanan hastaların, kronik böbrek yetmezliği çeken, böbrekleri iflas etmiş, makine desteğine ihtiyaç duyan kişiler olduğunu söyledi.

Hastanede 23 diyaliz makinesi bulunduğunu belirten Ekici, 64 hastanın haftada 3 gün evlerinden alınarak diyalize bağlanıp tedavi bitiminde evlerine bırakıldığını ve bunun yanı sıra 11 acil böbrek hastasına hizmet verildiğini bildirdi.

Ekici, Sağlık Bakanlığı'nın en önemli hizmetlerden birini diyaliz hastalarına sunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

''Gönül ister ki, böbrek yetmezliği hastamız hiç olmasın ve diyalize ihtiyaç duyulmasın. Onun için de vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken bazı konular var. Böbrekleri en fazla bozan rahatsızlıkların başında şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği geliyor. Bu rahatsızlıklara uzun süre maruz kalınca böbreklerin damarları bozularak, böbrek yetmezliği gelişiyor. İnsanların şekerli ve tuzlu yiyeceklerden kaçınması, tansiyon yükselmesi ve şeker hastalığına yakalanmamak için gerekli önlemleri alması lazım. Bu önlemlerden bazılarını, düzenli egzersizler yapmak, beslenmeye dikkat etmek, tuzu oldukça azaltmak, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketimine yönelmek diye sıralayabiliriz.''

Hastaların morallerini düzeltmek, onların dertleriyle dertlenmek, biraz daha hayata tutunmalarını sağlayabilmek için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Ekici, yaz mevsiminde piknik, doğum günleri ve özel günlerin kutlanması gibi etkinlikler yapmayı sürdüreceklerini belirtti.

Ekici, böbrek hastalarının zor bir rahatsızlıkla mücadele ettiğine dikkati çekerek, ''Hastalarımızın morallerini yüksek tutabilmek ve hayata sıkı sıkıya bağlanmalarını sağlayabilmek için bu tür etkinliklere ihtiyaç var. Bunlar da bizim görevlerimiz arasında yer alıyor. Elimizden geldiğince bu görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler