Böceklere karşı biyolojik mücadele
Doğu Karadeniz'de ağaçların kurumalarına yol açan zararlılarla mücadele etmek amacıyla zararlı böceği yiyerek ortadan kaldıran böcekler doğaya bırakılıyor.
Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, yörede ''Doğu Ladini'' olarak bilinen ormanlık alanın, 56 bin 401 hektarı saf alan olmak üzere 200 bin 572 hektarlık alana yayıldığını belirterek, bu ormanların bir numaralı düşmanı olarak adlandırılan ''D. Micans'' adlı zararlı böceğin 2009'da ormanların büyük bir bölümüne bulaşması sonucu, 197 bin 93 metre küplük ladinin kuruduğunu bildirdi.
Aynı zararlının bu yıl da 28 bin 611 metre küplük ladinin kurumasına yol açtığına işaret eden İpek, şöyle konuştu: ''Bu zararlıya karşı 1997 yılından itibaren ''Rhizophagus Grandis'' adı verilen yırtıcı bir başka böcek üretilerek biyolojik mücadele başlatılmıştır. Bu kapsamda 2009 yılı sonu itibariyle 6 adet yırtıcı böcek üretim laboratuvarında 1 milyon 117 bin 13 adet Rhizophagus Grandis üretilmiş ve dışarıdan da alınanlar ile 1 milyon 742 bin 145 adet yırtıcı ormanlara bırakılmıştır. Yapılan bu mücadele sonucu Maçka ve Trabzon Orman İşletme Müdürlükleri bünyesindeki ormanlar başta olmak üzere ormanlarımızın önemli bir bölümünde biyolojik denge oluşmaya başlamıştır.''
İpek, ormanlarda biyolojik dengenin oluşmaya başlamasının ardından laboratuvar çalışmalarında verimliliğin daha fazla arttırılması için Pazar, Maçka, Şalpazarı ve Vakfıkebir orman işletme müdürlüklerindeki laboratuvarların kapatıldığını ifade ederek, biyolojik mücadele için Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü merkezinde ise yeni bir laboratuvar açıldığını söyledi.
Ahmet İpek, bu laboratuvar ile Torul Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki bir başka laboratuvarda 2010 yılı için ''Rhizophagus Grandis'' üretimine geçildiğini ifade ederek, ''2010 yılı üretim programı 180 bin adet 'Rhizophagus Grandis' olup bu güne kadar Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü laboratuvarında 43 bin, Torul Orman İşletme Müdürlüğü laboratuvarında ise 80 bin adet üretim yapılmıştır'' dedi.
Ormanları yok eden zararlı böcekler
İpek, zararlı böceklerden ''D. Micans''ın artçı böceği olarak kabul edilen ''I. Typograplus''un da geçen yıl yörede 11 bin 903 hektarlık alana yayılıp 59 metre küplük ladinin kurumasına sebep olduğunu belirterek, yapılan çalışmalar ile bu zararlıdan da 113 bin 393 adet yakalayarak imha ettiklerini söyledi.
Doğu Karadeniz'deki ormanlarda etkili olan diğer bir zararlı olan ''I. Sexdentatüs''ün de bölgede az veya çok her zaman var olduğuna işaret eden İpek, ''Bu zararlı da 1994-2009 yılları arasında 56 bin 966 hektar alanda etkili olarak 25 bin 31 metre küp ağacın ölmesine sebep olmuştur. Aynı zararlı bu yılın ilk 7 ayında da 2 bin 930 metre küplük ladinin ölümüne yol açmıştır'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı