'Bölge güvenliği tehlikede'

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye'deki durumun bölge güvenliğini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Yayınlanma: 27.06.2011 - 05:53
Abone Ol google-news

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'ye 10 binden fazla mültecinin gittiğini, Suriye'deki baskının bölge güvenliğini tehlikeye sokarak sürmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, bunun Lübnan ve İsrail üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini kaydetti.

Hizbullah'ın Suriye'ye silah transferiyle ilgili basında çıkan haberlere ilişkin bir soru üzerine yorum yapmayan Juppe, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye ile ilgili bir karar çıkmasına karşı çıkmaya devam ettiklerini hatırlattı ve ''Buna üzülüyorum, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı reform sürecine yeniden sokacak bir deklarasyon için Rusya ve Çin'i ikna etmeye çalışıyoruz. Ama Esad'ın bugün eğilimi tersine döndürme kapasitesine inanmıyorum, olaylar çok uzağa gitti, baskı çok zalim ve de vahşice. Umarım yanılıyorumdur, ama sanmam'' dedi.

Libya'daki durumla ilgili de konuşan Juppe, Albay Muammer Kaddafi'nin akıbetiyle ilgili olarak muhaliflerle rejim arasında temaslar olduğunu açıkladı. Juppe, ''Bu temaslar oldu. Doğal olarak ayrıntılarını bilemem'' dedi ve Kaddafi'nin sivil ve askeri görevlerini bırakması, iktidardan ayrıldığını ilan etmesi gerektiğini, bunun ardından da BM tarafından koşulları belirlenmiş bir ateşkesin gelmesi gerektiğini kaydetti.

En kısa zamanda siyasi çözüme ulaşılmasının önemine işaret eden Juppe, ''Bu operasyonu sürdürme olanaklarımız var'' dedi ve koalisyon bünyesinde operasyonun devam edip etmemesiyle ilgili uyuşmazlık bulunmadığını söyledi. Juppe, Ortadoğu Dörtlüsü'nün Temmuz ayında ABD'nin başkenti Washington'da toplantı yapma ihtimalinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler