Bostancı operasyonu meclis gündeminde
DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün İstanbul Bostancı'da yapılan ve bir Emniyet amiri ile 16 yaşındaki bir gencin yaşamını yitirdiği operasyonu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 27 Nisan'da İstanbul Bostancı Emanet Sokak'taki Pınar Apartmanı'nda yapılan operasyonla ilgili sorular yöneltti.
Operasyonda Terörle Mücadele Şubesi Operasyon Tim Büro Amiri Semih Balaban ile sokakta çatışmayı izleyen 16 yaşındaki Mazlum Şeker isimli bir gencin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Birgün, soru önergesinde, 2002 yılında İçişleri Bakanlığı'nca ilk defa çıkarılan Operasyon Yönetmeliği'ni hatırlatarak bu yönetmelikle emniyet birimlerinin yapacağı operasyonlara standartlar getirildiğini kaydetti.
Yönetmeliğe göre operasyon nasıl yapılır?
Birgün, sözkonusu yönetmeliğe göre operasyonun planlamasının suç konusuyla ilgili birim tarafından yapılacağı, operasyon öncesi ilgili birimin istihbarat birimleriyle de irtibata geçerek hazırlık çalışması yapacağının belirtildiğini kaydetti. "Bu çalışmada operasyon alanı tanımlanması, operasyon alanı görüntülenmesi, hedefte bulunan şahısların kaç kişi oldukları, yanlarında silah, patlayıcı madde bulunup bulunmadığı, muhabere imkânlarına sahip olup olmadıkları araştırılması gerekmektedir." diyen Birgün, Bakan Atalay'a "Operasyon bu kurallara uygun şekilde mi yapılmıştır?"sorusunu yöneltti.
"Operasyonun başında özel harekat timleri hazır bulunduruldu mu?"
Birgün, yine yönetmeliğe göre, operasyonda yer alacak tim görevlilerinin, adli soruşturmacı birim, istihbarat birimi, olay yeri ve bomba imha birimleri ile diğer ihtiyaç duyulan birimlerin yer aldığı görevlilerin il emniyet veya ilçe emniyet müdürünün başkanlığında operasyon öncesi toplantı yapması gerektiğini ve operasyona son şeklini vermesi gerektiğini de kaydetti. Birgün "Çatışma Riskini birden fazla ateşli silahı olan kişi ya da kişilerin bulunması durumuyla tanımlandığına göre bu yönetmeliğe göre, hangi operasyon olursa olsun, silahlı çatışma riski bulunan tüm operasyonlarda Özel Harekat biriminden polisler yer alması gerekmektedir. Operasyonun en başında Özel Harekat timleri operasyon yerinde hazır bulundurulmuş mudur?" diye sordu.
Birgün soru önergesinde Bakan Atalay'a şu soruları yöneltti:
"Operasyonlarda psikolog veya psikiyatristler görevlendirilmiş midir? Keskin nişancılardan yararlanılmış mıdır? Keskin nişancılar varsa, operasyonda yakalama dışında herhangi bir amaçla silah atışı yapılamayacağı kuralına uyulmuş mudur? Operasyona katılacak personel, hedef şahıslar, mağdur veya çevrede bulunan ilgisiz kişilerin vücut bütünlüğü, mal ve manevi varlığının korunmasını dikkate alarak operasyonun en az riskle sonuçlandırıldığını düşünüyor musunuz?
Yakalama timi, çelik yelek, gaz maskesi, kalkan kullanılacağı, operasyona katılan tüm polislerin tek tip yelek, şapka, kol bandı gibi tanıtıcı işaretler taşımalarına dikkat edilmiş midir? Silahlı çatışma çıktığında bir harekât merkezi oluşturulmuş mudur? İstihbarat birimleri hedef şahısın kullandığı haberleşme cihazlarını etkisiz hale getirilmesi için çalışma yapmışlar mıdır? Bu operasyonda görevli tüm emniyet birimleri hizmet içi eğitimden geçirilmiş midir?
Bu operasyonda görevli tüm emniyet birimleri en son ne zaman operasyon tatbikatı yapmışlardır? 2002 yılında yürürlüğe giren Operasyon Yönetmeliği'ne uygun davranılıp davranılmadığının araştırılması için bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?"
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!