Boy kısalığına 'ilizaraov' yöntemiyle çözüm

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Halıcı, "İlizarov yöntemi ile boy kısalığı ve çarpık bacaklar, vücutta ameliyat yarası açılmadan tedavi edilebiliyor. Kişileri, çocukluk çağından itibaren sosyal yaşamdan soyutlayan cücelik 4 yaşından itibaren, bacak eğrilikleri sorunu da her yaşta yapılan ameliyatlarla giderilebiliyor" dedi.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 13:00
Abone Ol google-news

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Halıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Kemik uzatma ameliyatlarının çocuklarda 4 - 6 yaşından itibaren başlamasının doğru olacağını ifade ederek, yetişkinlerde her yaşta yapılabileceğini ancak 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulması gerektiğini, diyabet, kalp yetmezliği, kanser gibi sistemik hastalıkları olanların ise ilizarov yaptırmaması gerektiğini vurguladı.

Kemiğin ince teller ve çemberlerle tespit edildiği bir sistem olan ilizarov yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hastaların 2-3 gün sonra taburcu olabildiğini ve ameliyatın ertesi günü ayağının üzerine basabildiğini belirten Halıcı, özellikle kadın hastalarda sosyal yaşama dönüş için istenirse ameliyat bölgesinin estetikle kapatılabildiğini söyledi.

Kemik uzatma işleminin sorunsuz gerçekleşebilmesi için 6 ile 7,5 santimetre arasında uzama yapılması gerektiğine dikkati çeken Halıcı, bazı özel durumlarda, cücelerde uzatma işleminin 8 - 9 santimetreye kadar gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Cüce çocuklarda hedefin 150 santimetrenin üzerine ulaşmak olduğunu belirten Halıcı, şunları kaydetti: "İlizarov yöntemi ile boy kısalığı ve çarpık bacaklar, vücutta ameliyat yarası açılmadan tedavi edilebiliyor. Kişileri, çocukluk çağından itibaren sosyal yaşamdan soyutlayan cücelik 4 yaşından itibaren, bacak eğrilikleri sorunu da her yaşta yapılan ameliyatlarla giderilebiliyor. Eğer hastaya zamanında müdahale edilmiş ve gerekli önlemler alınmışsa, boyu 1 metre 50 santimin üzerine çıkarılabiliyor. Hastaların çocukluktan itibaren takibi çok önemlidir. Cücelerde en az iki uzatma yapılması gerekir. İlk uzatma 4 - 6 yaş arasında, ikincisi ise 12 - 14'lü yaşlarda yapılmalıdır."

 

Vücudun alışabilmesi için yaklaşık 1 yıllık süre gerekli

Bir bacak uzatıldığında hastanın 6-7 ay tek taraflı koltuk değneğiyle yürüyüp, sonra 6-7 ay diğer taraf için koltuk değneği kullanması gerektiğini ifade eden Halıcı, şöyle devam etti: "Bu süreç tamamlandıktan sonra hastanın yürüyüp koşabilmesi için 6 ay ila 1 yıllık süreye ihtiyaç var. Sonra kişi sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürür ve uzayan kemik hiçbir şekilde ayırt edilmez. İlizarov, sadece boy uzatmak için değil aynı zamanda vücuttaki eğriliklerin düzeltilmesinde, kırıkların tedavisinde ve yanığa bağlı deformasyonların düzeltilmesinde de kullanılabiliyor. Eklem hareket sorunlarının giderilmesinde de uygulanan ilizarov yönteminin diğer boy uzatma yöntemleri karşısında bir takım üstünlükleri de bulunuyor. İlizarov, kemiği her üç düzlemde düzeltebilen ve uzatabilen bir sistem."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler