Boy uzatmada yeni yöntem
Kısa boylu olmaktan şikayetçi olanlar, uzmanlar boyunuzu uzatmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, yaptığı yazılı açıklamada, boy uzatma operasyonunun çok kısa boylu veya iki bacağı arasında eşitsizlik olup da topallayan kişiler için uygulandığını ifade etti.
Eski yöntemde kemiğin arasının açılıp içine kemik doldurulduğunu, daha sonraki yıllarda kemik dışından konulan sistemlerle kemiğin yavaş yavaş uzatılarak boşluğun kendiliğinden dolması yönteminin bulunduğunu anımsatan İnan, bu yöntemlerin dezavantajının tedavi süresinin uzun olması ve yara izleri kalması olduğunu bildirdi.
İnan, yaklaşık 10 yıl önce uygulanmaya başlanan yeni yöntemde ise dışarıdan olan sistemlerin süresini kısaltmak için kemiğin ortasına bir çivi konulduğunu ve dışarıdan kemiğe giren çiviler ile kemiğin uzatıldığını ifade ederek, bu yöntemde her gün 1 milimetre uzamanın söz konusu olduğunu hatırlattı.
10 santimetre uzatma için 100 gün hastanın dışarıdan tespit sistemlerini taşıması gerektiğine işaret eden İnan, bu durumu rahatlatmak için birkaç yıl önce motorize çivi ile uzatma yönteminin geliştirildiğini kaydetti.
İnan, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
''Motorize çivi ile uzatma yöntemi eski tedavilere göre daha zahmetsiz ve daha estetiktir. Almanya'da geliştirilen bu yöntemde ameliyatla kemik çatlatılarak çivi kemiğin iliğine yerleştiriliyor. Ameliyattan sonra hastanın eline bir kumanda veriyorsunuz ve ne yapması gerektiğini anlatıyorsunuz. Hasta kendi kendine oraya basarak çivinin uzamasını sağlıyor. Siz uzatmayı bitirdiğinizde kemik zaten kendiliğinden oluşuyor. Kemik sertleşene kadar tam yük verilmemesine önem veriyoruz ancak yürümesine izin veriyoruz. Kemikleşme olunca da çiviyi çıkartıyoruz ve hasta hayatına devam ediyor.''
Bu yöntemin daha öncekilere göre daha az komplikasyonu bulunduğunu, daha estetik olduğunu vurgulayan İnan, bu yöntemin uygulanması için öncelikle hastanın kemik çapının uygulamanın yapılabileceği kadar geniş olması gerektiğini bildirdi.
İnan, açıklamasında ''Biz karar vermeden önce hastanın kemik durumuyla ilgili raporu Almanya'ya yolluyoruz. Orada kişiye özel çivi üretiliyor. Çocuklar dışındaki kişilere uygulayabiliyoruz'' ifadelerine yer verdi.
Kadınlarda 1 metre 45 santimetre erkeklerde ise 1 metre 55 santimetrenin altında olanları ''kısa boylu'' olarak tanımlandığını belirten İnan, açıklamasında şunları vurguladı:
''Cücelik denilen grupta boy 1 metre 10 santimetre ile 1 metre 40 santimetre arasındadır. Bu gruptaki insanlar gündelik hayatlarında otobüse binmek, tuvalete oturmak gibi eylemlerde bile zorlanırlar. Burada tıbbi zorunluluk söz konusudur. Bizim hedefimiz kişiyi 1 metre 50 santimetreye ulaştırmaktır.''
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü