Böyle suç görülmedi

Taksim Dayanışması’nda yer alan Cem Tüzün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışta bulunduğu için vergi müfettişince sorgulandı. Tüzün, uygulamanın demokrasi ve hukuk dışı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 05.12.2013 - 12:48
Abone Ol google-news

Taksim Dayanışması’nda yer alan Cem Tüzün, Çaşdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışta bulunduğu için vergi müfettişince sorgulandı. Boğaziçi Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’na ifade verilmek üzere çağrılan Tüzün, vergi müfettişinin kendisine, “Sen ÇYDD’ye hangi amaçla yardım ettin?” sorusunu yönelttiğini belirterek, “Her ay yaptığım yardım, dernekten alacağım bir mal veya hizmetin karşılığı olabilir mi? Böyle vergi müfettişliği olmaz, olsa olsa, yargı yerine hükümetin kararlarını infaz memurluğu olur” dediğini söyledi. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de her yıl 15-20 bin öğrenciye burs veren bir derneğin bağışçılarının ifade verilmeye çağrılmasının ve bağış karşılığında hizmet alıp alınmadığı sorularının yöneltilmesinin bağışçıların üstünde korku yaratmak, bağışları engellemek, derneği kamuoyunda küçük düşürmek ve köşeye sıkıştırmak amaçlı bir uygulama olduğunu kaydetti.

Boğaziçi Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’nca Tüzün’e gönderilen tebligatta, “Yapılmakta olan bir vergi incelemesi ile ilgili olarak, yazı ekinde yer alan tabloda ayrıntılarına yer verilen şahsınıza ait ... Bankası A.Ş ... numaralı kartla, 2010, 2011 ve 2012 takvim yıllarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Beşiktaş Şubesi’ne ödemede bulunduğunuz tesbit edilmiştir. Söz konusu ödemeleri hangi amaçla yaptığınıza, ödeme karşılığında herhangi bir mal veya hizmet alımı yapıp yapmadığınıza ilişkin bilginize ihtiyaç duyulmuştur” ifadelerine yer verildi.
 
Tüzün: Amaç insanları sindirmek
 
Gezi eylemleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüyen Taksim Daşanışması ekibinde yer alan Cem Tüzün, vergi müfettişinin hangi amaçla ÇYDD’ye yardımda bulunduğunu sorunca, “Bu ne biçim soru? ÇYDD yasalara uygun olarak kurulmuş. Üstelik, Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalıştığı ilan edilmiş” diye cevap verdiğini kaydetti. İfadeye çağrılmasının nedenini derneğin çalışmalarına katkı koyan insanları sindirmek olarak değerlendiren Tüzün, uygulamanın demokrasi ve hukuk dışı olduğunu söyledi. 
 
Korku amaçlı uygulama
 
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de bağışçıların ifadeye çağrılmasının bağışçıları korkutan, endişe ettiren ve üzerlerinde baskı oluşturan bir eylem olduğunu belirterek, “Bağışla yaşayan bir derneğin bağışçılarını ifadeye çağırıp, gelmemeleri halinde işlet başlatmayla korkutmak ve ‘bağış karşılığında bir hizmet aldınız mı’ gibi sorular sormak samimetsiz ve korku oluşturma amacı taşımaktadır” diye konuştu.
 
 
(Fotoğraf: AA)

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler