Boyun fıtığı kadınları tehdit ediyor
Kadınların en önemli uğrak yerlerinden biri de kuaförler. Kuaförde saç, oturur vaziyette baş geriye doğru yatırılarak yıkanıyor. Özellikle boya sonrası yıkama işlemi uzun sürüyor ve bu pozisyonda uzun süre kalınabiliyor. Bu durum boyun fıtığının en önemli nedeni.
Florance N. Hastaneleri Nöroşirurji Bölüm Koordinatörü Prof. Cengiz Kuday, “Ense adaleleri zayıf olduğu için kadınlarda boyun fıtığı daha çok görülüyor. Kadınlar kuaförde başlarını geriye doğru yatırıyor. Boynun kontrolsüz bir şekilde geriye yatırılması boyun fıtığına neden oluyor” diyor.
Boynun vücudun en hareketli bölgelerinden biri olduğunu belirten Prof. Kuday, fıtık olasılığının yüksek olduğunu kaydediyor:
“Kuaförde başın geriye doğru yatırılması, ya da arabaların ani fren yapması ile başın ileri gidip geri gelmesi. Spor aktivitesi sırasında da olabilir. Bunların başında ise voleybol ve basketbol oynamak geliyor. Denize balıklama atlamak da nedenlerden biri. Yani pek çok nedeni var. Böyle ani olabildiği gibi zamanla yavaş yavaş oluşan boyun fıtıkları da var. Televizyon seyrederken koltukta uyuyakalmak ve boynun bir tarafa kontrolsüz düşmesi, ters yatış pozisyonu gibi.”
Prof. Kuday, ellili yaşlardan sonra boyun fıtığı olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Boyunda 7 omurga bulunduğunu ifade eden Prof. Kuday, fıtığın bu omurgalara yakınlığına göre bulgu verdiğini kaydediyor. Prof. Kuday boyun fıtığının en önemli bulgularını şöyle sıralıyor:
“Parmaklarda ya da kolda ağrı ya da hissizlik ve his değişikliği. Omuzda, kürek kemiğinin arkasında ağrı.”
Prof. Kuday, boyun fıtığı omurganın ortasına doğru baskı yaptığında tehlikeli olduğunu vurguluyor.
“Omurganın kendisine etki ettiği için hasta tuhaf bir şekilde der ki, ben boynumu öne eğdiğim zaman el ve bacaklarımda birden bire elektriklenme oluyor, bu çok riskli bir durumdur. Fıtık omurgaya ortadan baskı yapıyorsa, hastanın hemen ameliyat edilmesi gerekir. Çünkü uzun zaman omurgaya ortadan baskı varsa biraz önce anlattığımız miyopatiye neden olur ve geriye dönüşü olmayan bozukluk başlar. Miyopatide de hastalar kollarını kaldıramaz, yürüyemez hale gelebilir.”
Prof. Kuday, boyun fıtığının altın teşhis metodunun Mr ile görüntüleme olduğunu ifade ediyor.
HER FITIK AMELİYAT EDİLMEZ
Boyun fıtıklarının yüzde 60-70’nin fizik tedavi ve ilaçla iyileştiğini belirten Prof. Kuday, “Ağrılar dayanılmazsa hale gelmişse, adale gücünde azalma varsa, his kaybı varsa bunlar ameliyat endikasyonudur” diyor.
Bazen hastaların ameliyat olmazsan felç olursun diye korkutulduğunu belirten Prof. Kuday, travmaya ve kazaya bağlı fıtıklar dışında böyle bir şeyin olamayacağını ifade ediyor. Bazen ameliyat sonrası komplikasyonlar olabileceğine dikkat çeken Prof. Kuday, ağrının devam etmesi halinde tekrar ameliyat yapılmasının gerekebileceğini vurguluyor.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- ABD basınından Esad iddiası