Bozdağ: Feyzioğlu çatı adayı olmak istiyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay çıkışını, "Şimdi yeni Ahmet Necdet Sezer olmaya özenenler var. Onlardan birisi de, öyle zannediyorum, sayın başkan. Çatıya da oynuyor, ama çatının sağlam olmadığını ifade etmek isterim" sözleriyle değerlendirdi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP'nin Afyonkarahisar'da devam eden istişare ve değerlendirme toplantısında sabah saatlerinde Danıştay'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantıyı terk etmesine neden olan olayları değerlendirdi. Bakan Bozdağ, Danıştay'ın kuruluşunun 146'ncı yıl dönümünde yapılan toplantıda Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün yargının içinde bulunduğu durumu değerlendiren, yargıya yönelik eleştirileri de barındıran, dışa dönük eleştirileri de değerlendiren güzel ve önemli bir konuşma yaptığı kaydetti. Herkes bu konuşmadan memnun olmuşken arkasından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Barolar Birliği'nin talepleri, avukatlarını sorunları, beklentileri ve yargının sorunları dışında değinmediği hiçbir konunun kalmadığını bir konuşma yaptığını kaydeden Bakan Bozdağ, şunları söyledi: "Adeta bir siyasi parti genel başkanı edasıya konuşmalar yaptı. Daha önce de benzer konuşmaları yapanlar oldu. Biz her defasında yargı görevi yapanların konuşmalarının belirli bir çerçevede olması gerektiğini ifade ettik. Maalesef Sayın Başkan'ın konuşmaları siyasi polemiklerle dolu, kendince hesaplı yapılmış bir konuşma. Belli ki, Sayın Başkan'ın siyasal hedefleri var. Danıştay'ın bu açılış yıl dönümünü, bu hedefleri için, atlama taşı için görmüş olabilir."
Danıştay ve diğer yüksek mahkemelerin açılış yıl dönümlerinin yargının sorunlarının konuşulduğu, geleceğe dönük beklentilerin dile getirildiği mekanlar olması gerektiğini kaydeden Bakan Bozdağ, "Partilerin yaptıkları grup toplantıları gibi siyasal konuşmaların yapıldığı mekanlar asla olmamalıdır" dedi.
Barolar Birliği Başkanı Feyizoğlu'nun siyasal bir konuşma yaptığını ve bunun fevkalade yanlış olduğunu dile getiren Bakan Bekir Bozdağ, ev sahibi Danıştay Başkanı'nın 25 dakika, Barolar Birliği Başkanı'na da 15 dakika ayrılmışken Feyzioğlu'nun 1 saati aşan konuşmasının nezaketsizlik olduğunu savundu.
'SOSYAL NEZAKETSİZLİK'
Bakan Bozdağ, "Oraya gelen davetliler, başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere herkesin bir programı var. Ondan sonra gideceği yetişeceği programlar var. Konuşmacıların bütün bunları dikkate alması gerekir" diye konuştu.
Uzun konuşma süresini 'sosyal nezaketsizlik' olarak itham ve bunun kabul edilemez olduğunun altını çizen ve "Üslubun, usulün belli nezaket çerçevesinde olması beklenir. Salonda bulunan herkes bu uzun konuşmadan içerikten ziyade rahatsız olmuştur" diyen Adalet Bakanı Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'de siyaseti kuşatmak isteyen çok olmuştur. Geçmişte tankları yürütenler demokrasiye balans ayarı verdikleri düşünmüşlerdir. Bunu da açıklamışlardır. Ama son zamanlarda görüyoruz ki, kimi yargı mensupları eski hastalıkları yeniden hortlatmak istiyorlar. Türkiye'nin geldiği noktada demokrasiye kimsenin balans arayı verme hakkı ve haddi yoktur. Milletin iradesiyle, milletin arzu ettiği şekilde her şey ilerleyecektir. Eski vesayetçi zihniyetin buyurgan anlayışıyla adeta üsten bir yaklaşımla siyasete ve demokrasiye ayar verme edasıyla konuşmuştur. Yeni Türkiye'de demokrasi üzerinde, milli irade üzerinde buyurgan üslupla ayar veren bir üslupla konuşma devri bitmiştir. Yeni Türkiye'de bunların dönemi kapanmıştır. Sayın Başkan anlamamışa benziyor, ama zaman içinde eminim öğrenecektir."
Feyzioğlu'nun konuşmasında gündeme getirdiği eleştirilere, aslı olmayan bilgilerin gerçek gibi gündeme getirmesi ve ithamları karşısında kendisine cevap verebilme imkanın da ortada olmadığını kaydeden Adalet Bakanı Bozdağ, "Bu da fevkalade yanlış bir durum. Barolar Birliği Başkanı avukatların içinde bulunduğu sorunları konuşsun. Ben isterdim ki yargının içinde bulunduğu sorunları anlatsın" dedi.
Bozdağ, Feyzioğlu'nun temsil ettiği kurumun sorunlarını dile getirmek yerine siyasal hedefleri, kendi ideoloji doğrultusunda bir değerlendirme yaptığını söyledi.
'YENİ TÜRKİYE VARDIR'
Adli yıl açılışı ya da yüksek mahkemelerini kuruluş yıl dönümünde yapılan konuşmaların; kişilerin ideolojilerini dile getirdiği, siyasal hedeflerine uygun konuşmalar yapıldığı mekanlar olmaması gerektiğinin altını yeniden çizen Bakan Bozdağ, şunları söyledi: "Ama maalesef bunu yargı açısından başarmış değiliz. Yargıda açıklama yarışının kapandığını düşünüyorduk. Uzun zamandır böyle açıklama yapılmıyordu, ama Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın açıklaması, Barolar Birliği Başkanı'nın açıklaması, 'Eski Türkiye yeniden mi hortluyor?' sorularını sordurmuştur. Açıkça ifade ediyoruz ki, eski Türkiye'yi hortlatmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Eski Türkiye yoktur, Yeni Türkiye vardır. Yeni Türkiye'de de vesayetçi, buyurgan, ayar veren, tepeden bakan anlayış değil milletin anlayışı egemen olacaktır, milletin iradesi egemen olacaktır. Millet rağmen hareket edenler Yeni Türkiye'de kendilerine yer bulamayacaktır."
'ÇATININ TEMELİ ÇÜRÜK'
Metin Feyzioğlu'nu 'çatıya oynamakla' itham ederek açıklamalarını sürdüren Bekir Bozdağ, "Çatıdan, üçgenden ortak adaydan bahsediliyor. Belli ki, Sayın Sezer'in Cumhurbaşkanı olma süreci bazı insanları etkilemiş durumda" dedi.
Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Cumhurbaşkanlığı'na bir açılışta yaptığı konuşmanın taşıdığını aktaran Bekir Bozdağ, "Şimdi yeni Ahmet Necdet Sezer olmaya özenenler var. Onlardan birisi de, öyle zannediyorum, sayın başkan. Çatıya da oynuyor ama çatının sağlam olmadığını ifade etmek isterim. O çatıya fazla güvenmesin o çatı çürük temeller üzerine duruyor oradan düşmesini istemem doğrusu" diye konuştu.
Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın tepkisine ilişkin bir soruya ise "Sayın Başbakan'ın yerine siz kendinizi koyun, tavır ve davranış belirleyin" diye karşılık verdi.
Başbakan Erdoğan'ın sabırla dinlediğini ve tepkinin konuşma bittiği noktada geldiğini belirten Bozdağ, "Bu haklı ve doğru bir tepkidir" dedi.
'GİDİP GİTMEMEYİ DEĞERLENDİRİRİZ'
Metin Feyzioğlu'nun konuşmasının içeriğini belirleme noktasında olmadıklarını, ama konuşmanın içeriğinin yargı ve hukuk devleti içinde kalmasını beklemeye de hakları olduğunu kaydeden Bozdağ, "Böyle devam ederse siyasi partilerin konuşma yerine dönerse oraya gidip gitmemeyi değerlendiririz" yorumunu yaptı.
Yargının siyasallaşmasının demokrasi ve hukuka ve yargı görevi yapanlara zarar vereceğini kaydeden Bakan Bekir Bozdağ, "CHP'nin Genel Başkanı mı konuşuyor Barolar Birliği Başkanı nı mı konuşuyor biz hep tereddütte kalıyoruz. Zaman zaman İşçi Partisi'nin Genel Başkanı mı Barolar Birliği Başkanı mı konuşuyor, bizim hep tereddütlerimiz oluyor, anlamış değiliz" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'