Bu görüntüler Mars'tan değil Avustralya'dan

Yeni Güney Galler eyaletinin yüzde 98’i kuraklıkla boğuşuyor. Çiftçiler hayvanları için her gün pahalılaşan yem satın almak zorunda..

Bu görüntüler Mars'tan değil Avustralya'dan
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.08.2018 - 21:28

Bilim insanlarının on yıllardır uyardığı küresel ısınma, kendini yangınlar, seller, kasırgalar ve kuraklıkla göstermeye başladı. İklim değişikliğinin en fazla etkilediği ülkelerden Avustralya, tarihinin en kurak dönemini yaşıyor. Reuters muhabiri David Gray, ülkedeki kuraklığı fotoğrafladı. Çiftlik sahipleriyle görüşen ve arazilerini fotoğraflayan Gray’in yansıttıkları pek iç açıcı değil.
Ülkenin doğusundaki bir çiftliğin sahibi May McKeown’un arazisindeki yalnız ağaç ve hemen yakınındaki bir suluk, fotoğrafta görünen tek yaşam belirtisi... McKeown, 2010’dan beri yağışların giderek azaldığından söz ediyor. Çiftlik, Avustralya’nın güneydoğusundaki Yeni Güney Galler olarak adlandırılan bölgede. Ülkede kurulan ilk eyaletin yüzde 98’i kuraklığın etkisi altında. Çiftçiler, hayvanlarını beslemek için yem satın almak zorunda, bu da maliyetleri önemli ölçüde artırıyor. Çiftçi Tom Wollaston, depodan su içen ineğe bakarak anlatıyor: “İşleri döndüremiyorum, yapabildiğim tek şey onları beslemek. Kuraklık benden bir adım önde.”

Baraj kurudu

Eyaletin Gunnedah kentinde kurumuş bir baraj gölü, kuraklığın boyutlarını gözler önüne seriyor. Çatlamış toprağın görüntüsü, sanki Kızıl Gezegen Mars’tan dünyaya ulaşan bir kare... Dairesel pulluk izleri gerçeküstü tabloları andırıyor. Ama çiftçi Ash Whitney fotoğraflarda herhangi bir güzellik göremiyor, aksine “Bu gördüğünüz kan, ter ve gözyaşı” demek diyor ve ekliyor: “Doğduğumdan beri buralardayım. 30 yıldan bu yana gördüğüm en kurak dönem, daha buralarda olacak gibi görünüyor.” Aralık-Şubat arasında kaydedilen sıcaklık rakamlarına göre, Avustralya’nın bazı bölgelerinde tarihin en sıcak ikinci yaz mevsimi yaşandı. Temmuz 2002’den beri ise en kurak dönem.

Tarım zorda

Avustralya’nın tarımsal üretiminin yaklaşık dörtte biri Yeni Güney Galler’den geliyor, bu yüzden kuraklık tarım sektörünü zorluyor. Başbakan Malcolm Turnbull, yaşanan kuraklığın iklim değişikliğiyle bağlantısının açık olduğunu söylüyor.

Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Tom Wollaston 70 yaşında. Çocuklarına bırakacağı miras için endişeli. 2 bin 300 hektarlık arazisine endişeli gözlerle bakarken söylediği bir söz korkusunu anlatıyor: “Belki de artık botları asmanın zamanı geldi. Yani emekli olmanın...” Eşi Margo ise, kuraklığı gün geçtikçe daha da kötüleşen bir hastalığa benzetiyor. Çiftlikte son yıllarda gelirin de azaldığını söylüyor. Avustralya hükümeti kuraklıktan zarar gören çiftçiler için acil yardım paketi açıkladı. Ama küresel ısınmanın önü alınamazsa, insanoğlunu büyük bir açlığın beklediği ortada.

Kuraklık yüzünden mali kriz kapıda

Hayvan yetiştiricisi May McKeown (79), “Büyük büyükbabam 1901’de bu topraklara yerleşti. Gelirlerimiz her geçen yıl azalıyor. Saman fiyatları sürekli artıyor. Böyle giderse son 100 yılın en kötü mali kriziyle karşı karşıya kalacağız” diyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler