'Bu safhada liderleri ziyaret etmenin gereği yok'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi.

'Bu safhada liderleri ziyaret etmenin gereği yok'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2013 - 13:28

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından makamında bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, görüşmede, yeni anayasanın çalışma usul ve esasları, müzakere usul ve esasları ile gelinen noktayla ilgili objektif bir bilgilendirme yapıldığını kaydetti.

''Görüşmede öngörülen süre gündeme geldi mi?'' sorusuna Çiçek, ''Hayır onlarla ilgili değil. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı veya benim belirlediğim bir konu değil. Çalışma usul ve esasları, geldiğimiz noktayla ilgili partilerin Meclis Başkanlığı'na verdiği ve müzakeresine katıldığı süreçle ilgili objektif bilgilendirmedir'' dedi.

Çiçek, ''Liderlerle görüşme olabilir mi?'' sorusuna karşılık şunları söyledi: ''Ortak hükümleri bitirelim. İhtiyaç hasıl olursa....Çünkü liderlerle görüşme noktasında şu safhada ihtiyaç yoktur. Geçen sefer, 31 Aralık'ta süre bitti. Teamülü komisyonuz. 4 genel başkanının desteği ve kararıyla biz bu çalışmayı yapıyoruz. Dolayısıyla şimdi 'acaba bu karar var mı, yok mu', onu öğrenmek bakımından o ziyaretler yapıldı. Şu ana kadar 4 genel başkanı ve parti yetkilisi, 'artık bu iş bitti' demedi. Bize verilen destek ortadan kalkmadı, geri çekilmedi. Bu nedenle tekrar bu safhada ziyaret etmenin gereği yok. Elbette her konu için ziyaret edilir ama biz şimdi daha çok çalışarak mutabık kaldığımız madde sayısını artırmak, farklı görüşler olarak ifade edilen maddelerle ilgili mutabakatı mümkün olduğu kadar temin etmek...En hayati konu, bu sistem konusu... O zaman eğer kendileri de arzu ediyorsa veya o güne kadar ki gelişmeler böyle bir ziyareti haklı kılarsa, arkadaşlarımızla görüşür bunu yaparız.''

Çiçek, Mart sonunda Komisyon'un durum değerlendirmesi yapıp yapmayacağı sorusuna, ''Çek senet tarihi değil. 1 Nisan oldu çek karşılıksız çıktı gibi...Böylesine önemli süreçleri kesin takvime bağlamak doğru değil. Mühim olan çalışmanın iyi istikamette, netice alıcı bir yönde gelişmesidir. Ona bakarak değerlendirmek gerekir. Onun için de arkadaşlar çalışıyor. Bunu görmemiz lazım. O türlü tarihlere takılıp kalmayın'' dedi.

 

'Zamanın daraldığını biliyoruz'

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma temposunu artırdığını belirten Çiçek, ''Gece yarıları da Komisyon salonunun ışıkları yanmalı. Çünkü gittikçe zamanın daraldığını hepimiz biliyoruz. Bir kısım partilerimiz aday belirlemeye başladı. Mahalli seçimlere doğru yavaş yavaş hava ısınıyor. Başka gelişmelerin dışında...Onun için ne kadar zamanı iyi kullanabilirsek, verimli kullanabilirsek faydalı olur'' karşılığını verdi.

Çiçek, ''Cumhurbaşkanı ile görüşmenizde vatandaşlık veya başka konular gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine, ''Hayır. Ne ben, ne o...Anayasanın içeriğiyle ilgili, kıymet hükmü vermek, 'şu şöyle, bu böyle yazılsın' diye değil. 19 Ekim'den bugüne kadar gelinceye kadar çalışma usulleri, yaptığımız çalışmalar, partilerin Anayasa bölümleriyle ilgili ortaya koydukları taslak görüşler ve bunların şu an nasıl müzakere edildiğiyle ilgili hususlardır. Bunları konuştuk'' dedi.

Çiçek, ''Görüşmeyi siz mi talep ettiniz?'' sorusuna, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın İsveç'e giderken basın mensupları konuyu sordu. Oradaki soru üzerine ortaya çıkan bir durumdur. O sebeple yapıldı bu görüşme'' karşılığını verdi. Gül ile güncel konuları ele alıp almadıkları sorusuna Çiçek, ''Yok, hayır'' karşılığını verdi.

 

'Akil Adamlar Komisyonu' tartışmaları

Çiçek, Meclis'te ''Akil Adamlar Komisyonu'' ile ilgili sorular üzerine, şunları kaydetti:
''Bizim Meclis'te bir konuyu ele almamızın yolları var. Daimi komisyonlar bakımından değerlendirme konusu olabilir. Bunun için ya kanun tasarısı ya da kanun teklifinin gündeme gelmesi gerekiyor. Kural itibarıyla budur. İkincisi; Meclis araştırma komisyonudur. 20 milletvekili hangi konuyu araştırmak istiyorsa verir, Meclis çoğunluğu da kabul ederse bir komisyon kurulur, partilerin temsil oranına göre. 3 ay yetmiyorsa, bir ay daha çalışır. Yapılmış bir çok komisyon çalışması vardır; darbe ve diğer komisyonlar. Üçüncüsü de teamülü komisyonlardır; bugün yaptığımız Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Etik Komisyonu, İçtüzük Komisyonu gibi. Ama bunun için de 4 siyasi partinin veya geçmişteki partilerin mutabakatıyla kuruluyor. Eğer mutabakat yoksa o teamülü komisyonun kurulması bugüne kadar olmadı. Ama bu süreçle ilgili de bazı partilerimizin itirazlarını hep beraber biliyoruz. Onun için o yolla bir komisyon sürdürülebilir mi? O da herkesin yeni baştan değerlendireceği bir husustur. Onun için teorik tartışmaları herkes dışarıda yapabilir ama işlem yapma noktasında olanlar mevzuata bakarak açıklama yapmak durumundadır. Ben de İçtüzüğün ve uygulamanın ortaya koyduğu durumları ifade ettim. ''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler