Bu yarış adaletsiz

Ekmeleddin İhsanoğlu, Erdoğan’ın devlet olanaklarını kullanmasına, Demirtaş ise mal varlığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 23:05
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, devlet olanaklarını kullanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la arasındaki yarışın “orantısız farklar” içerdiğini belirterek buna rağmen halkın desteği ve hakkın rızasıyla seçimi kazanacağını söyledi.

İhsanoğlu, İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndaki toplantıda ve devamındaki Aydın programında, “Yeter söz milletin” sözünün sahiplerinin bu bölgeden çıktığını dile getirdi. “1280’den bugüne kadar bu diyar bizim diyarımızdır. Benim annemin ailesi Aydın’dan Rodos’a gitmiştir. Biz bu aile mezhebimizi koruyoruz” dedi. Devlet olanaklarını kullanan rakibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la arasındaki yarışın adil olmadığını, “orantısız farklar” olduğunu söyledi. Buna rağmen “halkın desteği” ve “hakkın rızasıyla” seçileceğini dile getirdi. “Yol, metro yapmazlar” eleştirilerine, parlamenter sistemde icra organının karıştırılmaması gerektiği yanıtını veren İhsanoğılu, Türkiye’de en büyük devrimi Turgut Özal’ın yaptığını, onun da 12 Eylül’ün baskısına rağmen seçildiğini anımsattı. İzmir’i “Milli Mücadele’nin son durağı” olarak tanımlarken bölgenin de “demokrasi şehidi” Aydın Menderes’i çıkardığını dile getirdi. Daha önce başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yalnızca “din” temasıyla anılmaması gerektiğini, aynı zamanda ekonomik bir örgütlenme olduğunu belirtti. Solun bazı kesimlerinden kendisine bu anlamda yöneltilen eleştirilerden rahatsız olduğunu belli eden İhsanoğlu, “Bu teşkilat, 57 üye ülkesiyle, benim yaptığım hizmetlerle, Birleşmiş Milletler’den sonra en büyük ikinci teşkilat olmuştur. Bu dini teşkilat değildir. İslam kelimesi din manasına gelmez. Benim adaylığıma ilişkin zihinlerdeki din meselesi yanlıştır. Bunun iki kaynağı var. Bu konulara karşı klasik bir reaksiyon var. Bir de maalesef benim başarılarımı yücelten, başkasının başarısıymış gibi gösteren bir kesimin, tersine dönüp bu başarıları kötülemesi söz konusu. Onlara ben kulak asmam. Kem söz sahibine aittir” dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, seçilmesi durumunda Ortadoğu’ya ilişkin mevcut sistemden kesinlikle farklı bir yol haritası izleyeceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu bölgedeki kavganın ne kavgası olduğunu, nereden doğduğunu görmek, anlamak lazım. Hepimiz bir büyük ana rahimden doğduk: Osmanlı devletinden. Bizim sınırlarımız milli mücadeleyle, kanla çizildi. Ama bizim dışımızdaki devletler, masa başında, al gülüm ver gülüm doğdu. Anomili doğum. Bu devletler kurulduğu günden bu güne demokrasi namına bir şey bilmediler. Çok partili hayat bilmediler. Ya askeri dikta, ya ideolojik parti diktası ya da aşiret reislerinin devlet reisliğine terfi etmiş haliyle idare edildiler. Rasyonalizm yok. Halka hesap vermek yok. Herkes demokratikleşirken bunların olmaması çok düşündürücü. Başlarında 30-40 yıllık iktidarlar var. Tabii patlayacaktı. Bu hadiseler bu patlamalardır. Bunları doğru okumak lazım. Haklı davaların yanında olacağız. Ortadoğu’daki haklı dava Filistin davasıdır. Bunları çok iyi biliyorsanız, kendinizden eminseniz, dış politika üslubuyla bunu yaparsanız, her telefon görüşmesinden sonra basına bilgi sızdırıp kahramanlık, şampiyonluk tezahürlerine girmeden, uzun nefesli, sessiz diplomasi ve netice alıcı şeyler yaparsanız kazanırsınız, çözersiniz. Birinci derece kendi menfaatlarınızı koruyacaksınız.”

Miting yapmak ne kadar doğru?

Öte yandan, Habertürk gazetesine röportaj veren İhsanoğlu, arkasında farklı güçlerin olduğu iddasını “fantezi” olarak niteledi. İhsanoğlu, “Partiler ismim üzerinde anlaşmış. Bunun dışındaki tüm iddialar fanteziden ibaret” dedi. İhsanoğlu, miting yapıp yapmayacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Mübarek ramazan ayında miting yapmak, insanları sıcakta sürüklemek ne kadar doğru? İftardan sonra, sahurdan önce mi yapacaksınız? Ama biz illerimize ilçelerimize gidiyoruz, kanaat önderleriyle buluşuyor, halkla kucaklaşıyoruz.”

İhsanoğılu, adaylığına ilişkin CHP içindeki tartışmaların da bitme noktasında olduğunu belirterek “Şimdi kenetlenme var. En büyük kenetlenme tabanda… Mesela Alevilerin desteklemeyeceğine dair çok şey yazıldı, çizildi. fakat Alevi kardeşlerimizle ve kanaat önderleriyle yaptığımız temaslarda bunun satıhta köpük olduğunu gördük. Bu tartışmalar artık bizi meşgul etmiyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler