Bugsaşspor ne olacak?

Şike soruşturması kapsamında ifadesi alınan Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, "Profesyonel spordan elimi çekiyorum" açıklamasına karşın belediye bünyesindeki Bugsaşspor varlığını sürdürüyor. Otobüslere düşük ücretle şoför hizmeti sağlayan belediye firması Bugsaş'ın aynı adı taşıyan futbol takımı 2. ligde mücadele ediyor.

Yayınlanma: 30.09.2011 - 13:23
Abone Ol google-news

Gökçek ailesinin “futbol tutkusu” başkent gündeminde yoğun olarak tartışıldı. Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek’in Ankaraspor Futbol Şube Sorumlusu iken Ankaragücü’ne Başkan olarak seçilmesinin ardından başlayan süreç sonucunda Ankaraspor küme düşürüldü. İlerleyen süreçte ise Ahmet Gökçek’in Ankaragücü’ne başkan seçildiği genel kurul yargı tarafından iptal edildi.

Daha sonra İstanbul merkezli yürütülen “futbolda şike” soruşturması kapsamında Melih Gökçek’in de ifadesine başvuruldu. Ankara Adliyesi’nde savcıya ifade vermesinin ardından basında çıkan haberleri yalanlayan Gökçek, geçen ağustos ayında yapılan İl Spor Güvenlik Kurulu’nun ardından “Profesyonel spordan elini çektiğini” açıkladı.

Yasa izin vermiyor

Belediye Yasası, belediye başkanlarının aynı zamanda bir spor kulübünün başkanı olmasını engelliyor. Yasanın 37. maddesinin ilgili fıkrası şöyle:“Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.”

Yasağı getiren düzenlemenin gerekçesi ise şöyle:

“Belediye idaresinin başı olarak belediye başkanının hukuki statüsü tanımlanmaktadır. Belediye Başkanlarının profesyonel spor kulüplerinde başkanlık veya yöneticilik yapması da engellenmek suretiyle sadece başkanlık görevine yoğunlaşmaları amaçlanmaktadır.”


Bugsaşspor çelişkisi


Belediye başkanlarına getirilen bu sınırlama ve Gökçek’in “Profesyonel spordan elimi çekiyorum” açıklamasına karşın Bugsaşspor varlığını sürdürüyor. Bugsaşspor, hisselerinin tamamı Anakent Belediyesi’nin bazı kuruluşlarına ait olan bir firma. İnternet sayfasındaki bilgilere göre AŞTİ’nin işletmesini yürütüyor ve EGO’ya düşük maliyetle şoför personeli temin ediyor.

Belediyenin harcamalarında tasarruf mantığıyla kurulan Bugsaş’ın bir profesyonel futbol takımının bulunması, hem de Gökçek’in son açıklamalarına karşı varlığını sürdürmesi etik bulunmuyor.

Geçen yıl Bank Asya Ligi’ne son maçını yitirdiği için yükselemeyen Bugsaşspor’a Anakent Belediyesi’nden ne kadar kaynak aryıldığı ise bilinmiyor.

Gökçek’in dikkati dağılıyor

Belediye başkanlarına profesyonel spor kulübü başkanı olmalarına ilişkin yasak “görevlerine yoğunlaşma” gerekçesiyle getiriliyor. Gökçek’in kulüple yasal hiçbir bağı bulunmamasına karşın, Ankaragücü eski başkanı Cemal Aydın’a ilişkin açıklamaları aklının halen daha futbolda kaldığını ve dikkatinin dağıldığını ortaya koyuyor.

Gökçek’in Twitter’dan yaptığı açıklamanın özeti şöyle:

“İlk belediye başkanı adaylığımda Ankaragücü başkanı olup Ankara’ya şampiyonluğu hediye etmek istediğimi söyledim. Mesut Yılmaz bana olan kızgınlığı dolayısıyla Ankaragücü’nü Cemal Aydın’a teslim etti.

...Biz 100 yıllık kulubü özellikle hareketli seyirciyi yanımıza alıp yeniden şanlı tarihine uygun bir yere getirelim dedik.

Ancak Cemal Aydın’a güvenilemeyeceği herkes arasında yaygın kanaat olduğu için 400 üyeyi garanti etmesini istedik. 400 kişiyi tüzük degisikligi yapıp üye kaydettiler. Ancak tüzük değisikliği yapılırken genel kurula katılanların yüzde 10’unun imzası gerekiyormuş. Tüzük değisikliği için 21 imza gerekirken 8 imza atarak bizi resmen aldattılar. Cemal Aydın’ın niyeti borçları ödetip sonra kulübe tekrar sahip olmakmış. Dava açmak için geçerli sürenin 4 gün kaldığı anda Cemal Aydın dava açtırdı. Bir ara gelin yönetimi alın dedik. Ne aldılar ne yönetimi rahat bıraktılar. Tarih onu affetmeyecek.”

Hani başkente hizmet verecekti?


Gökçek, “Profesyonel spordan elini çekeceğini” açıklamasının ardından Sarayköy’de belediyenin yaptığı spor tesislerini de amacı dışında bir kullanıma tahsis etti. Gökçek, bu süreçte de kendi açıklamalarıyla ters düştü.

Gökçek, 2008 Ağustos’unda yaptığı açıklamada, tesisler için “Cumhuriyet tarihimizin en görkemli spor tesisi” nitelemesini yapmıştı. Yaşamını yitiren eski Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın tesisleri beğendiğini kaydeden Gökçek, “Bu tesislerin tamamlandığını rahmetli Doğan’ın görmesini çok isterdim. Kendisi inşaat halinde gelip gördü. Hayran kaldı. Sarayköy Spor Tesisleri Ankara ve Türk futbolunun gelişimi için her türlü hizmeti sunacak” diye konuşmuştu.

Geçtiğimiz ağustos ayında ise tesislerin önce federasyona, ardından da spor akademisi olan bir üniversiteye verileceğini açıklayan Gökçek, bu seçeneklerin hiçbirini yerine getirmedi. Anakent Belediye Meclisi kararıyla 600 bin metrekare alanda bulunan tesislerin MİT’e, karşılığında hazine arazisi alınması koşuluyla devri kararlaştırıldı. Böylece, tesisler, Gökçek’in daha önce açıkladığı gibi “Ankara ve Türk futboluna” hizmet etmiş olmayacak. Tesisler karşılığında alınacak araziye ise spor amaçlı bir tesis yapılıp yapılmayacağı da bilinmiyor.

60 milyon TL’ye malolan tesislerde 12 futbol sahası, 2 küçük futbol sahası, 1 stat, helikopter pisti, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, 33 kişilik kamp merkezi, 5 tenis kortu, estetik amaçlı gölet havuz, yürüyüş ve koşu yolları ve soyunma odaları bulunuyor. Ayrıca futbolcular ve teknik kadronun aileleriyle birlikte kalabileceği 36 adet villa yer alıyor.

Dibek Meclis’e taşıdı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Ankaraspor’la ilgili iddiaları soru önergesiyle Meclis’e taşıdı. Dibek, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle iki soru önergesi verdi. Dibek soru önergelerinde, Ankaraspor delegeleri ve yönetim kurulu üyelerinin ne kadarının Anakent Belediyesi personeli olduğunu, kulübün gelirlerinde belediyenin payı olup olmadığını sordu. Dibek’in soruları şöyle:

- Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işleri için Ankaraspor A.Ş.’ye son 5 yılda ne kadar ödeme yapılmıştır?

- Ankaraspor A.Ş’ye son 5 yılda Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde kaç dönüm arazi ve tarla bağışlanmıştır? Şu an Ankaraspor A.Ş’nin toplam kaç dönüm arsa, tarla, kaç adet konut, işyeri taşımamzı vardır?

- Ankaraspor A.Ş’nin Başkanı Ruhi Kurnaz’ın aynı zamanda tamamı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Bugsaş A.Ş’nin genel müdürü olması etik açıdan doğru mudur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler