Buharlaşan öksürük damlacıkları ne kadar uzağa gidebilir?
Devam eden Covid-19 salgını, pek çok araştırmacının farklı koşul ve ortamlarda havayla taşınan damlacıklar üzerinde araştırma yapmasına yol açtı. Son çalışmalarda, virüs bulaşının daha iyi anlaşılması amacıyla sıvı fiziğinin önemli yönleri de işin içine dahil ediliyor.
Yeniden dolaşıma giren akımlar, yani çevrintiler; hem öksüren kişinin (solda) önünde, hem de karşıdaki kişinin arkasında gözlenmiş. Bir su damlacığı bu çevrintiye kapılıp orada hapsolabilir ve güzergâhı ile varış noktası önemli oranda değişebilir / A*STAR Yüksek Verimli Hesaplama Enstitüsü
A*STAR Yüksek Verimli Hesaplama Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, Physics of Fluids bülteninde yayımlanan yeni makalelerinde yüksek duyarlıklı hava akışı canlandırması kullanarak, damlacık dağılımı üzerinde sayısal bir çalışma yürütüyorlar.
Bilim insanları 100 mikrometre boyutunda olan tek bir öksürük damlacığının, saniyede 2 metrelik bir rüzgar hızı altında 6,6 metreye kadar gidebildiğini ve bu mesafenin, damlacığın buharlaşması sebebiyle kuru hava koşullarında çok daha yüksek olduğunu bulmuşlar.
Çalışmanın yazarlarından Fong Yew Leong, "Maske takmaya ek olarak, sosyal mesafenin genelde etkili olduğunu keşfettik. Çünkü yere çökelen damlacık sayısının, öksürükten en az 1 metre uzakta duran kişide azaldığı gösterildi" diyor.
Araştırmacılar hesaplama araçları kullanarak, insan vücutlarının etrafında çeşitli rüzgar hızlarındaki ve diğer çevresel unsurların etkisindeki hava akışı ile havayla taşınan öksürük damlacıklarını temsil eden karmaşık matematik formülleri çözmüşler.
Ayrıca, belli bir uzaklıktaki kişi üzerinde çökelme profilini de değerlendirmişler. Tipik bir öksürük, geniş bir boyut aralığı boyunca binlerce damlacık yayıyor. Bilim insanları, büyük damlacıkların yer çekimi sebebiyle hızlıca zemine çökeldiğini bulmuşlar.
Fakat bu damlacıklar, rüzgar olmadığında bile öksürüğün sağladığı itiş hızıyla 1 metre uzağa gidebiliyormuş. Orta boyutlu damlacıklar buharlaşıp daha ufak damlacıklara dönüşebiliyormuş. Bunlar daha hafif olmanın ve rüzgarla daha kolay taşınabilmenin yanında, daha uzağa da gidebiliyor.
Kaynak: popsci.com
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası