Bülent Arınç'tan Muhteşem Yüzyıl yorumu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT tarafından hazırlanan "Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam" belgeselinin Aya İrini Müzesi'ndeki tanıtımında konuştu.

Bülent Arınç'tan Muhteşem Yüzyıl yorumu
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 16.11.2013 - 12:25

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Muhteşem Yüzyıl" dizisine yönelik eleştirilerin büyük bir kısmının, dizide anlatılanların gerçekle ilgisi olmadığı yönünde olduğunu belirterek, "Bu bir dizi filmdir, bu bir sinema filmidir, bunun içine başka unsurlar koymak mecburiyetindeyiz. Belgeselde; tarihe, kimliğe, kişiliklere daha fazla bağlı kalmak mecburiyetindesiniz ama bir dizide, filmde buna hiçbir zaman uymayabilirler. O yüzden RTÜK'e şikayet üzerine şikayet yağdı ama RTÜK, 'Bu bir kurgudur, biz buna karışamayız' dedi. Bence doğrusunu söyledi" dedi.

Arınç, TRT tarafından hazırlanan "Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam" belgeselinin Aya İrini Müzesi'ndeki tanıtımında yaptığı konuşmada, Fatih Sultan Mehmet'in sadece Osmanlı devleti ve Türkiye için değil, İslam alemi, Avrupa ve dünya için etkisi çok hissedilen bir hükümdar olduğunu söyledi.
Güçlü bir devlet adamı, siyasi ve askeri bir deha olan Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı işlerin etkilerinin yüzyıllar boyu devam ettiğini anlatan Arınç, şöyle konuştu: "Birkaç hafta önce ziyaret ettiğim Bosna Hersek'te en çok konuştuğumuz, Fatih Sultan Mehmet'tir. Geçen hafta ziyaret ettiğim Belgrad'da, Fatih'ten bahsetmemek mümkün değil. Sadece İstanbul'un fethi, bir çağın kapatılıp, bir çağın açıldığı önemli bir dönüm noktası. Esasen, belgesele ismi verilirken, Avrupa'nın kaderini değiştiren kişi olarak gösteriliyor. Bu, sadece coğrafi sınırlarla ilgili değildir. Rönenans üzerindeki etkisi, Avrupa'daki yeni uyanışlar, sınırlarımızın genişlemesi ve en yüksek noktalarda Osmanlı'nın gücünün hissedilemesi. Bu sadece askeri güç, silah gücü değil, bilgiyle, ilimle, ahlakla, güçlü bir devlet yönetimiyle Fatih, kendi dönemini zirveye çıkarmış."

Arınç, Fatih Sultan Mehmet ve fetihle ilgili kitaplar yazıldığını, tiyatro oyunlarının sahneye konulduğunu, sinema filminin çekildiğini dile getirerek, Fatih Sultan Mehmet'i, sinematografik anlayışla veya dizinin içine hapsederek Fatih'in düşüncelerini ve yaşantısını verebilmenin mümkün olmadığını belirtti.
Sinema dilinin içerisine bir şeyler koymak gerektiğine işaret eden Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu: "Onları yanlış bulduğumu söylemek için bunu söylemiyorum; onlar doğrusunu yapıyorlar. Top döken insanın kızıyla Ulubatlı Hasan arasında bir aşk ilişkisini bir sinema filmine koymak mecburiyetindesiniz. Bu filmleri başka türlü izlemek mümkün değil. 'Canım böyle bir şey aslında yoktu'... Karıştırma orasını, bu bir sinema filmi. O da olacak, başka şeyler de olacak. Muhteşem Yüzyıl dizisine yönelik eleştirilerin büyük bir kısmı, bunların gerçekle ilgisi olmadığı yönündedir. Bunların bir kısmına 'evet' diyebilirsiniz, bir kısmına 'hayır' dersiniz. Bu bir dizi filmdir, bu bir sinema filmidir, bunun içine başka unsurlar koymak mecburiyetindeyiz. Çünkü bu birebir bir belgesel değildir. Belgeselde, tarihe, kimliğe, kişiliklere daha fazla bağlı kalmak mecburiyetindesiniz ama bir dizide, filmde buna hiçbir zaman uymayabilirler. O yüzden RTÜK'e şikayet üzerine şikayet yağdı ama RTÜK, 'Bu bir kurgudur, biz buna karışamayız' dedi. Bence doğrusunu söyledi." Bülent Arınç, tören öncesinde belgeselin aşamalarını anlatan sergiyi de gezdi.


"Fatih'in çocukluğu, gençliği bilinmiyor"

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Fatih Sultan Mehmet ile ilgili TRT'nin çocuk kanalında "Çınar" diye bir çizgi dizi film başlattıklarında, Osmanlı padişahlarının tamamıyla ilgili çizgi dizi film yapacaklarını söylediğinde yadırgandığını ifade etti. Fatih Sultan Mehmet'in çocukluğunun, gençliğinin, filozof yanının ve şiir yazdığının bilinmediğini dile getiren Şahin, belgeselde bu konulara da değinildiğini aktardı. Şahin, TRT'nin belgeselden sonra Fatih Sultan Mehmet ile ilgili yapılan çalışmaların yıl boyuna yayılmasını umduğunu söyledi.

Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Kerime Senyücel ise belgeseli hazırlarken, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Mehmet Kalpaklı ile yola çıktıklarını ve Halil İnalcık'ın kitaplarının açtığı yoldan ilerlediklerini anlattı.

Senyücel, bugüne kadar fetih üzerine Türkiye'de ve Türkiye dışında birçok belgesel yapıldığını ancak Fatih Sultan Mehmet'in kişiliğini anlamaya yönelik bir çalışma gerçekleştirilmediğini söyledi. Belgeselin tanıtımına, Türkiye'den ve yurt dışından bazı Osmanlı hanedanı üyeleri de katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da telgraf gönderdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon