Buralar ‘hep’ kitap
Doğan Kitap’taki görevinden ocak ayında istifa eden Deniz Yüce Başarır, şimdi kitap sektörünün çiçeği burnunda üyesi Hep Kitap’ın genel yayın yönetmeni. Yeni biten Kitap Fuarı’nda okuyuculara ilk kez merhaba diyen yayınevi çatısı altında neler olup biteceğini Başarır’dan dinledik.
Altı yıldır sürdürdüğünüz Doğan Kitap’taki genel yayın yönetmenliği görevinizden ocak ayı başında istifa etmiştiniz. Yıl bitmeden Hep Kitap projesiyle karşımızdasınız. Nasıl kuruldu Hep Kitap, biraz bahseder misiniz?
Doğan Kitap’tan bir şey yapmak için ayrılmadım. Hayatın karşıma neler çıkaracağını merak ediyor, biraz da dinlenmek istiyordum. Sonra bu proje geldi. TEAS Yayıncılık eğitim yayıncılığı alanında faaliyet gösterecekti ama geniş çaplı bir kültür yayıncılığı da yapmayı hedefliyorlardı. İşin başında Oxford University Press’in 30 küsur yıl genel müdürlüğünü yapmış Emrah Özpirinçci vardı. Beni de Literatür Yayıncılık’ın sahibi, Punto Kitap Hizmetleri’nin kurucularından biri ve genel müdürü olan dostumuz Kenan Kocatürk buldu. Mayıs ayında yeni kitapları almak, yayımlamak adına çalışmaya başladık.
Kitap Fuarı’ndaki standınızda 12 kitap yer aldı. Yerli, yabancı roman ve sanat kitapları serisinin yanı sıra standın neredeyse yarısını çocuk kitapları kaplıyordu. Yayın programınızdan bahseder misiniz?
Evet, 12 kitapla çıktık. Bunların 7’si çocuk kitabı. Ama bu, yayınevinin çocuk kitaplarına daha ağırlık vereceği anlamına asla gelmiyor. Tam tersine, eşit bir çizgi tutturmaya çalışacağız. Çocuk kitaplarından 2’si ilkokul dönemine ait kitaplar. Diğerleri de okul öncesi dönemine yönelik. Yetişkin kitaplarımızdan biri dünya edebiyatından İran asıllı bir Alman yazar olan Shida Bazyar’ın “Geceleri Sessizdir Tahran” adlı kitabı. Ben olağanüstü severek okudum ve yayımladığımız için çok memnunum. Kanadalı yazar Iain Reid’in “Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum” adlı dünyada ses getirmiş bir gerilim romanını yayımladık. Zaten hepimizin tanıdığı bir isim olan Jale Sancak’ın yeni öyküleri ise “Belki Yarın” adlı kitapta toplandı.
Yeni transfer: Nermin Yıldırım
Jale Sancak’ın kitapları daha önce Kırmızı Kedi’den çıkıyordu. Başka transferiniz var mı? Jale’yle daha önce Doğan Kitap’ta birlikte çalışıyorduk. Sonra o Kırmızı Kedi’ye geçmişti. Şimdi tekrar birlikte çalışma fırsatı bulduk. Birtakım görüşmelerimiz var. Başka transferlerimiz de olacak. Doğan Kitap’ta ilk romanını yayımladığımız, sonra editörü Işıl Özgüner’le beraber hep birlikte çalışmaktan büyük zevk duyduğumuz bir yazarımız daha aramıza katılıyor: Nermin Yıldırım. Yürüyecek daha çok uzun bir yolumuz var. Ne güzel!
Yayınevinin çizgisi nasıl olacak?
İlk kitaplarımızdan da anlaşılacağı gibi yetişkin tarafının kurgu ağırlıklı bir yanı var. Ama kurgu dışı kitaplar da gelecek. Orada Türkiye’ye bakacak olursak hem yazarlıklarıyla uzun zamandır aramızda olan isimlere hem de seçici olarak yeni seslere açık olmayı planlıyoruz. Dünya edebiyatı bölümünde farklı coğrafyalardan seçmeler yayımlamak, bize yakın sesleri bulmak çabasındayız. Kadın romanları gibi alanlara da gireceğiz. New York Times bestseller listelerinde her zaman olmuş ama Türkiye’de henüz duyulmamış isimleri de kattık portföyümüze, yavaş yavaş çıkacaklar. Man Booker Ödülü’nün kısa listesinde kalan altı kitaba da teklif verdik, bunlardan üçü portföyümüzde...
15 sanatçı kitabı daha yolda
Andy Warhol ve Van Gogh’la başlayan sanat kitapları serisi kapsamında okurları neler bekliyor?
Çok gurur duyduğumuz bir seri bu. Bu kapsamda toplam 17 kitap çıkacak. Sadece sanatçıların resimleri, çalışmaları ya da hayatları yok kitapların içlerinde. Seriye özel illüstrasyonlar da var. Kitapların kendileri de birer sanat eseri gibi. Van Gogh kitabı 2004’te mesela ‘En İyi Grafik Kitap Ödülü’ almış. Van Gogh’un hem hayatını hem de sanat anlayışını anlamak, sanatçı olmak için geçtiği yoldaki acılarını öğrenmek isteyenler için hap gibi bilgiler içeren, kolay okunan bir kitap.
Son yıllarda çok karşımıza çıkan bu ‘hap gibi’ bilgiler içeren görsel ağırlıklı kitaplarda Twitter etkisi olduğunu düşünebilir miyiz?
Hepimiz Twitter’da belli sayıdaki karakterlerle sınırlı yaşamaya biraz alıştık. Bu, kitabı öldürmemeli tabii ama özellikle bu gibi konularda ikisinin arasını bulmak önemli. Çok şükür hâlâ oturup roman okuyoruz ama kitapları bilgi edinmenin ilk adımı olarak düşünmek isteyen insanlar için eserler üretmek bence önemli. Bu Laurence King adlı dünyanın önemli sanat yayıncılarından birinden aldığımız bir dizi. Onlar da böyle düşünmüşler ki, birçok daldan sanatçıyı bir araya getirerek böyle bir çalışma yapmışlar. Çok beğendiğimiz için tıpkı basım yaptık. Magritte’ten Matisse’e, Gauguin’den Dali’ye kadar birçok önemli sanatçının kitapları sırada.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev