Buruk bayram beyaz eylem
14 Mart Tıp Bayramı, bu yıl da buruk kutlanıyor. KHK’lerle ihraç edilen sağlıkçı sayısı toplam 5 bin 541. Hekimler, 19 Mart Pazar günü Tünel’den Galatasaray Meydanı’na beyaz önlükleri ile yürüyecek.
Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. İsmi bayram da olsa hekimler uzun yıllardır bir bayram havasında kutlayamıyor 14 Mart’ı. Çünkü, performansa dayalı ödeme sistemi ile hasta bakımında nitelik değil nicelik öne çıktı. Hekimler çok kısa sürede, çok sayıda hasta bakmak zorunda kaldı. 2015’te acillere başvuru 110 milyon 915 bin oldu. Sağlıkta şiddet ise giderek artıyor. Hekimler, tıp bayramı haftası boyunca AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yol açtığı sorunları dile getirecek. Nitelikli çalışma koşulları talep edecek. İstanbul Tabip Odası, bugün, saat 12.00’de Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakacak. Hekimler, 19 Mart Pazar günü de saat 12.00’de Tünel’den Galatasaray Meydanı’na beyaz önlükleri ile yürüyecek.
11 milyondan fazla MR
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, 14 Mart’ın buruk geçeceğini belirterek, AKP’nin dönüşüm programının, sağlık çalışanlarını ve hekimleri ciddi hak kayıplarına uğrattığını belirtti. “Sağlık hizmetlerinde yeri doldurulamaz boşluk oluşturuldu. Hastalar da mağdur edildi. Hastalar müşteri gibi değerlendiriliyor” diyen Tükel, özetle şunları söyledi:
“14 Mart’a girerken temel taleplerimizin ilkini kamu görevinden ihraç edilen, emeğin, demokrasinin, iyi hekimlik değerlerinin savunucusu olan meslektaşlarımızın bir an önce hastalarına ve öğrencilerine kavuşması oluşturuyor. 14 yıldır sürdürülen dönüşüm programının performansa dayalı ödeme sistemiyle, nitelikli sağlık hizmeti sunmanın koşulları giderek ortadan kalktı. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği istatistiklerle gördük ki rekor artışlar yaşandı. 2015’te 11 milyondan fazla MR çekildi, 13 milyondan BT (bilgisayarlı tomografi) çekildi. 2015’te acillere başvuru 110 milyon 915 bin. Biz, hastaya yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerle, nitelikli sağlık hizmeti sunmak, emeğimizin karşılığı olan emekliliğe yansıyan güvenceli ücretler, çalışma sürelerinin uluslararası normlara göre düzenlenmesini istiyoruz. Sağlıkta şiddet artıyor. Sağlık personeline şiddet uygulandığında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir madde TCK’ye eklenmeli. 14 yıldır yanlış olan politikaların terk edilmesini savunuyoruz. ”
Bayramlar eskidendi
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise hekimlerin bayram kutlayacak keyfinin kalmadığını belirterek “Bu yıl 14 Mart’a, KHK vurgusu damga vuracak. Çok sayıda meslektaşımız yerinden edildi. Hekimler, demokatik bir ortam istiyor” dedi.
Doktorun 5 dakikası bile yok
Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız da “Döner sermaye ek ödemeleri sağlık çalışanlarının emekliliğine yansımalı. Sağlık çalışanlarının mesleki hastalıkları konusunda özel bir düzenleme yapılmalı. Riskli birimlerde ve sterilizasyon ünitelerinde görev yapan personele nöbet ücretleri artırımlı olarak ödenmeli. Sağlık çalışanları arasında farklı çalışma biçimleri (4C,4B gibi) son bulmalı. Çalışma süreleri kısaltılmalı ve iş yükü azaltılmalı” dedi. Hükümetin programında, 100 bin kişiye 179 hekim ve 194 hemşire düştüğünün açıklandığına dikkat çeken Bacaksız, şöyle devam etti: “Bu rakamlar sağlık personelinin yetersiz çalışan sayısı sebebiyle ağır iş yükü altında ezildiğini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Bu tabloda, sağlık çalışanlarının hastalarına ayırmaları gereken süre 5 dakikanın bile altına inmiş durumda. Nitelikli sağlık hizmeti vermek isteyen sağlık çalışanları, en az hastalar kadar bu durumun mağdurudur.”
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- ABD basınından Esad iddiası