Bütçe görüşmelerinde gerginlik

TBMM Genel Kurulu'nda, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan arasında gerginlik yaşandı.

Yayınlanma: 19.12.2012 - 16:06
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerinde konuşan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, devletin geçmiş yıllardaki bazı uygulamalarını eleştirdi. Askerlerin o yıllarda bir köye giderek erkeklere işkence yaptığını ileri süren Sakık, ''Erkeklerin soyunmasını istiyorlar. Cinsel organlarına ip bağlayarak, kadınların bu ipi çekmesini istiyorlar. 3 gün sonra köyün bütün gençleri 'çare yoksa dağ çaredir, ölüm çaredir' diyerek, bedenlerini ölümü yatırıyorlar. Bu hikayeler Batman'ın köylerinde de Bingöl'ün köylerinde de yaşanmıştır'' dedi.

Bütçede barış için bir öneri getirilmediğini iddia eden Sakık, bütçede adalet ve hukukun olmadığını savundu. Sakık, O dönemlerde öldürülen partili Kürt yöneticilerinin isimlerini saydı. Kürtlerin, onları öldüren katillerin ortaya çıkmasını istediğini ifade eden Sakık, ''Biz Kürtler yaralıyız, size yaralarımızı gösteriyoruz, yaralarımızın sarılmasını istiyoruz'' dedi. Sakık, Uludere'de yaraların hala sarılmadığını ileri sürerek, KCK davasından 4 yıldır içeride olanların savunma bile yapamadığını savundu. Sakık, ''Bülent Arınç'ın yaptığı empatiyi siz de yapın'' diye konuştu.

'(Tek devlet, bayrak, vatan) diyen Öcalan'dır'

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de ''PKK'nın şiddetine karşı çıkamıyorsanız, devletin şiddetine tek yanlı olarak karşı çıktığınızda ilkeli sayılmazsınız'' dedi. PKK'nin şiddet tarihinde onlarca Uludere ve Kürt kanı olduğunu belirten Metiner, ''PKK bugün bölgede silahlı bir vesayet rejimi kurmak istiyor ve büyük ölçüde bunu başarmış durumdadır. Kendisinden farklı düşünen her Kürt'ü imha edilmesi gereken bir düşman olarak gören örgüttür'' dedi.

''Hadi Türk Mehmetler için ağlamıyorsunuz, Kürt Mehmetler'in hukukunu savununuz. Kürtlük adına ulus inşa etmek de bir başka düzeyde ırkçılıktır'' diyen Metiner, geçmişte ''makbul Türk'', şimdi de ''makbul Kürt'' yaratılmak istendiğini iddia etti. Metiner, AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın oğlunun öldürüldüğünü hatırlatarak, ''Ama O kürsüye çıktığında salonu terk edip gidiyorlar. Bu mu sizin demokrasi, özgürlük anlayışınız?'' diye sordu.

Metiner, şöyle konuştu: ''Tek devlet, tek bayrak, tek resmi dil, tek vatan diyen Öcalan'ın kendisidir. Tekçi zihniyete karşıysanız, ulu önder olarak kabul ettiğiniz Öcalan'ın bu zihniyetine neden tek bir laf etmiyorsunuz? Bu mu sizin özgürlük anlayışınız? Biz devletten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız, örgütten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız. Biz faili meçhullerle mücadele ederken, o faili meçhullerle adı anılanları yargı kararıyla Silivri'ye koyarken yargıçlarımız, Abdullah Öcalan 'Kürt meselesinde çözüm isteyenler Silivri'ye konuluyor' diyor. Öcalan bile Ergenekon davasına sahip çıkarken, siz kalkıp bugün farklı şeyler söylüyorsunuz. Kürt faşizmine hep birlikte karşı çıkmanız lazım.''

'Cevap vermeye değer değilsin, sen adisin'

Metiner'in konuşmasının ardından sataşma gerekçesiyle, Sakık kürsüye geldi. Metiner'e ''Aslında cevap vermeye değer değilsin, sen adisin'' diyen Sakık, eline aldığı su bardağını Metiner'e fırlatmak istedi, ancak su döküldü. Sakık, Metiner'in olduğu yöne doğru yöneldi, Metiner de ayağa kalkarak kürsüye yürümek istedi. Sakık ve Metiner'i araya giren milletvekilleri durdurdu. Bu sırada iki milletvekili karşılıklı olarak birbirlerine laf attı. Bunu üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşime ara verdi.

Sakık'ın, ''Terbiyesiz adam seni, edepsiz adam'' dediği Metiner, ''Sen edepsizin daniskasının'' yanıtını verdi. Sakık, ''Yalakalık yapıyorsun, insan değilsin'' dedi. Metiner'in ''İnsan kasabısın sen'' sözlerine, Sakık, ''sensin insan kasabı'' karşılığını verdi. Sırrı Sakık, ''Toplumda bir karşılığın var mı senin?'' derken, Metiner, ''Demokrasiye ağzınıza almayın'' dedi. Kavaslar, arada, su dökülen kürsüyü temizledi.

Bu tartışmanın ardından, bir tartışma da AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan arasında yaşandı. Kaplan, BDP sıralarının önüne giden Bahçakapılı'ya, ''Terbiyesizlik etme'' diye bağırdı. Bunun üzerine AKP'li milletvekilleri BDP sıralarına doğru yöneldi. Önceki tartışmanın aktörü Sakık, bu sefer Kaplan ile Bahçekapılı'nın arasına girerek tartışmayı önlemek istedi. Sakık, Kaplan'ı koluna girerek arka sıralara doğru götürdü.
 

Bütçe maratonu yarın sona eriyor

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı üzerindeki görüşmeler, yarın sona eriyor. Bütçe maratonu, yarın, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda, gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar ve oylamayla sona erecek.

AKP Grubu adına Grup Başkanvekili Nurettin Canikli; CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş; MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Mehmet Şandır; BDP Grubu adına ise Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken söz alacak. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de kişisel görüşlerini dile getirecek. Hükümet adına eleştirilere ise Başbakan Yardımcılarından birisinin cevap vermesi planlanıyor.

Konuşmaların ardından 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı oylamaya sunulacak. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı maratonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 30 Ekim'de başladı. Tasarının görüşmeleri Komisyon'da yaklaşık 1 ay sürdü. Görüşmeler Genel Kurul'da ise aralıksız 9 gündür devam ediyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler