Bütün yetkiler Erdoğan’a KHK’si
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için ilk KHK yayımlandı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren birçok yasada yer alan icra vekilleri (hükümet) ile “bakanlar kurulu”, “başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi. KHK ile birçok yasadaki ‘bakanlık görüşü’ alınması uygulamasına son verildi.
Yasalardaki “sıkıyönetim” ve “askeri hâkim, “askeri mahkeme” ifadeleri de çıkartıldı. KHK ile birçok yasadaki ‘Başbakanlık onayı’ ile birlikte “bakanlık görüşü” uygulamasına son verilmesi dikkat çekti. 24 Haziran seçimlerinin ardından yeni sisteme geçişin ilk adımı atıldı.
16 Nisan referandumunun anayasa değişikliği kararı doğrultusunda 4 Mayıs 2018’de TBMM’de KHK ile uyum yasalarını çıkarma yetkisi alan hükümet, referandumdan 455 gün sonra ilk düzenleme ile yeni sistemin inşasına başladı. 2 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yayımlanan KHK ile 1924’te başlayarak birçok yasadaki icra vekilleri (hükümet), “bakanlar kurulu” ifadeleri ‘Cumhurbaşkanı’, nizamname ifadeleri ‘yönetmelik’ ifadeleri ile değiştirildi. Birçok yasadaki maddeye de ‘Cumhurbaşkanı’nca çıkarılan yönetmelik’ ibaresi eklendi. KHK ile 71 yasada değişikliğe giden hükümet, yasaların 132 maddesini yeni sisteme uyarladı. KHK ile birçok yasadaki “sıkıyönetim”, “askeri hâkim”, “askeri savcılık” ifadeleri de madde metinlerinden çıkartıldı. Ayrıca KHK ile yürürlükte bulunan kanun ve kanun hükmünde kararnamelerdeki Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış olan atıflar da Cumhurbaşkanı’na yapılmış sayıldı. KHK kapsamında, değişiklik yapılan kanunların ilgili maddeleri gereğince yürürlüğe konulmuş olan tüzüklerin, nizamnamelerin, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürmesine karar verildi. KHK’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de yemini sonrasında göreve başlaması ile yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. KHK’de dikkat çeken bir diğer değişiklik ise bazı kanunlardan çıkartılan ‘bakanlık görüşü’ ifadeleri oldu. KHK ile birçok yasada “Bakanlar Kurulu” ve “Başbakanlık” ifadeleri kaldırılırken “konunun temel muhatabı olan bakanlığın teklifi ve görüşünü alma şartı” da yasalardan çıkartılarak “Cumhurbaşkanı’nca” olarak değiştirildi. KHK’ye eklenen geçici madde ile Başbakanlık merkez teşkilatında ‘Uzman Yardımcısı’ kadrolarında görev yapan ve iki yıllık süre sonunda hazırladıkları uzmanlık tezi kabul edilenler için en az üç yıl çalışma şartı aranmaksızın yeterlilik sınavına girme hakkı tanındı.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü