Büyük Önder Atatürk anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Abdullah Gül, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de ''ti'' sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı: ''Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 71. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. 86. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladığımız cumhuriyetimiz, gelişmeye açık, dinamik yapısıyla her zamankinden daha güçlü bir konuma ulaşmıştır. Bugün uluslararası alanda ağırlığı sürekli artan, bütün dünya tarafından ilgiyle izlenen istikrar ve refah içerisinde ilerlemesini sürdüren bir ülke olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğe umutla bakan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Milletimiz, cumhuriyetimizi nitelikleriyle ilelebet yaşatmak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak konusunda üstün bir gayretin içindedir. Milletçe birlik ve beraberlik içine elde ettiğimiz başarılar, ülkemizin yolunun açık olduğunun en somut göstergesidir. Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''
Bayraklar yarıya indirildi
Devlet töreninin ardından, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı. Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'de 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.
Anıtkabir çiçeklerle süslendi
İnter Flora Çiçekçileri Derneği ve Ankara Çiçekçiler Odası katkısıyla Anıtkabir, Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 40 bin dal çiçek, bin 500 bitkiyle donatıldı. Ankara'ya gelen 200 çiçekçi, Anıtkabir merdivenlerine kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan dev bir Türk bayrağı ve Atatürk panosu hazırladı. Aslanlı Yol ve bayrak gönderi de süslenirken, Anıtkabir içindeki mozole ve kolonlar da çiçek ve bitkilerle donatıldı. Anma törenine, ''Dersimiz Atatürk'' adlı filmin kadrosu da katıldı. Vatandaşlar, törene katılan askerleri, ''En büyük asker bizim asker'' tezahüratları ile alkışladı.
Onbinlerce kişi, Anıtkabir'de Ata'yı andı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılında, on binlerce kişi, Büyük Kurtarıcı'ya bağlılıklarını bildirmek için Anıtkabir'e koştu. 10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Ülkenin dört bir yanından çocuğu, yaşlısı, genci, her yaştan on binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e akın etti.
Mozoleye kırmızı ve beyaz karanfiller başta olmak üzere rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan, alınlarında ''Ata'm İzindeyiz'' yazılı bantlar bulunan ziyaretçilerden bazıları göz yaşlarını tutamazken, bazıları dua etti. Bazı gruplar da Büyük Kurtarıcı'ya bağlılıklarını Anıtkabir'e dev Türk bayraklarıyla gelerek gösterdiler. Bir grup öğrenci Anıtkabir'in merdivenlerinde ''Geçliğin Atatürk'e Cevabı''nı okuyarak en büyük mirası Cumhuriyet'i sonsuza dek koruyacaklarına dair ant içtiler.
Öğrencilerden bir bölümü de şiirler okuyup Atatürk'e ve laik Cumhuriyet'e bağlılıklarını dile getiren sloganlar attı. Ziyaretçiler arasında Türk bayrağının yanı sıra, KKTC bayrağı taşıyan bir kişi de dikkat çekti. Anıtkabir'deki yoğunluk nedeniyle görevliler zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın mozolesinin bulunduğu bölüme girmek için uzun süre bekledi.
Büyük Önder Atatürk TBMM'de de törenle anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla TBMM'de de törenle anıldı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, saat 09.05'de Meclis'teki Atatürk Anıtı'na, üzerinde ''TBMM Başkanlığı'' yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi koydu.
Daha sonra, saygı duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu ve Kürşat Tüzmen, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı.
'Atatürk ve Demokrasi'
Atatürk, 71. ölüm yıl dönümünde Ankara Üniversitesi'nde düzenlenen törenle anıldı.
Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu'nda düzenlenen anma törenine, Rektör Prof. Dr. Cemal Taluğ ile birçok akademisyen katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Atatürk'ün Kasım 1932'deki TBMM'yi açış konuşması dinletildi, Atatürk'ün çeşitli fotoğraflarıyla slayt gösterisi de sunuldu. Ardından, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, ''Atatürk ve Demokrasi'' konulu bir konferans verdi.
Cumhuriyetin devlet biçimi olduğunu belirten Ertan, demokrasinin ise cumhuriyetin uygulanış biçimi olduğunu söyledi. Ertan, demokrasinin olmazsa olmazları arasında anayasa, parlamento, siyasal partiler ve sivil toplum örgütlerinin geldiğini ifade etti. Atatürk'ün cumhuriyet ve demokrasi idealinin genç yaşlarda başladığını vurgulayan Ertan, Milli Mücadele'nin başlamasıyla birlikte cumhuriyet ve demokrasiye adım adım gidildiğini söyledi.
Ertan, Atatürk'e göre demokrasi ve milli egemenliğin, cumhuriyetin iki ayağı olduğunu belirterek, ''Atatürk'e göre demokrasi siyasi mahiyettedir, demokrasi fikridir, bir kafa meselesidir'' dedi. Konferansın ardından Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri mini bir dinleti sundu.
'Atatürk'ün Sevdiği Türküler' seslendirildi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla Gazi Üniversitesi'nde (GÜ) anıldı. Anma etkinliğinde ''Atatürk'ün sevdiği türküler'' seslendirildi. Anma programı, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aktaş'ın, rektörlük önündeki Atatürk anıtına çelenk koyması ile başladı. Dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı törende saygı duruşunda bulunuldu.
Törenin ardından rektörlükteki Mimar Kemaleddin Salonu'nda anma programı düzenlendi.
Rektör Yardımcısı Aktaş, burada yaptığı konuşmada, 10 Kasım'ın Atatürk'ü anma ve matem günü olmaktan çok O'nun Türkiye'ye kazandırdığı zenginliklerin, bıraktığı değerlerin hatırlanacağı bir gün olması gerektiğini söyledi. 10 Kasım'ın, Atatürk'ün Türkiye'ye kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini anlamak için önemli olduğunu vurgulayan Aktaş, O'nun kendini milletine, halka adamış, toplumun tüm kesimlerine değer veren, ileriyi gören, idealist bir insan olduğunu ifade etti. Aktaş, ''Atatürk, özgürlük, aydınlık, vatanseverlik, çağdaşlık demektir'' dedi.
Aktaş'ın konuşmasının ardından, GÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve sanatçı Yrd. Doç. Dr. Armağan Elçi, Atatürk'ün sevdiği türkülerden oluşan bir dinleti sundu. Elçi'nin söylediği türkülere, salonda bulunanlar da zaman zaman eşlik etti. Dinleti sonrasında Gazi Üniversitesi'nce hazırlanan, Anıtkabir'in yapım aşamasının anlatıldığı belgesel gösterildi.
'Mustafa Kemal Atatürk, Demiryolu Sevdalısı'
TCDD tarafından, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla fotoğraf sergisi açıldı. TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi'nde düzenlenen ''Mustafa Kemal Atatürk, Demiryolu Sevdalısı'' adlı serginin açılışını, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yaptı. Sergide, demir yolu seferberliğini başlatan, yurt gezilerini trenle yapan Büyük Önder'in fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 25 Kasım Çarşamba gününe kadar izlenebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması