Çadırda bayram
İstanbul’un göbeğinde, 6 aile kentsel dönüşüm kurbanı, toz toprak içinde.
İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm sebebiyle evinden çıkartılan ve anlaştığı firmanın projeyi tamamlamaması sebebiyle çadırda yaşamlarını sürdüren 3 aile, evlerinin yıkıldığı alana kurulan ve
“Çadırkent” ismini verdikleri alanda bayramı karşılıyor. Evi kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan ve çadırda kalan Engin Akgüzel, “Çadırkent, mağdurların bir merkezi oldu. Bayramı çadırda karşılıyoruz, başımıza gelenleri konuşuyoruz, dertleşiyoruz” dedi.
Akgüzel, Kurban Bayramını da Çadırkent’te geçireceklerini söyledi. Maddi sıkıntılar çektiğini belirten Akgüzel, “Bayramın 3. günü çadırkentte kalanlar bir araya geleceğiz ve burada bayramlaşacağız, partililer ve muhtarlarımız da bizimle olacak” diye konuştu. Albümlere bakarak eski bayramları andığını söyleyen Akgüzel şunları söyledi: “Çok keyifliymiş eski zamanlar. Ailemizle bayramlaşırdık. Babam bu bölgede çok sevilirdi. Gelenimiz gidenimiz çok olurdu. Şimdi durum bambaşka. Devletin bu işi çözmesi gerktiğini konuşuyoruz. Bizi bu bayramda da bu halde bırakanlar yarın öbür gün çadır kuracaklar.”
‘Bayram nedir unuttum’
Bir süre Çadırkent’te kalan daha sonra eve çıkan Kadriye Akgüzel ise gözyaşları içinde şunları anlattı: “Oğlum Engin burada ailesiyle kalıyor. Burada çok fazla sorun var. Gelen insanlara bir şey ikram edemiyoruz. Nerede pişireceğiz ki? Bir tek çay ikram ediyoruz. Sağlık sorunlarımız var ve toprağın içindeyiz. Yiyecek, içecek ikram etsek toprak oluyor. Eve çıktım kiramı ödeyemiyorum. Bayram nedir unuttum.”
Dert yuvası
Çadırda yaşayan 60 yaşındaki Zeynep Düzgünoğlu ise eski bayramları hüzünle andı. Düzgünoğlu, “Bayramlarımız çok güzel geçiyordu, komşularla aile gibiydik. Bayramda birbirimize seslenir beraber yemekler yerdik. O günleri özlüyorum. Burada yaşamak çok zor. Burası bayram değil dert yuvası. Ben terziyim. İğnenin deliklerini sayarak, dişimle tırnağımla kazandım. Evimle beraber işyerimi de yıktılar. Bize bunları reva görenlerin annesinin başına bunlar gelse ne derler? Gidecek yerim yok. Fakir değildim, şimdi çok fakirim” dedi.
‘Psikolojimiz bozuldu’
İleri evre meme kanseri hastası olan 60 yaşındaki Dilber Üneş evlerini kaybettikten sonra psikolojilerinin bozulduğunu, bayramdan sonra psikolağa gideceğini anlattı. 50 yıldır Fikirtepe’de yaşadığını söyleyen Üneş, bir süre Çadırkent’te kaldığını, sağlık sorunları nedeniyle de sonra Fikirktepe’de ev kiraladığını ve orada yaşamaya başladığını söyledi. Bayramı huzursuz ve mutsuz geçirdiklerini belirten Üneş, şunları dile getirdi: “3 aydır kiramı ödeyemiyorum. 60 yaşından sonra iş bulmam gerekiyor borçlar için iş de vermiyorlar. Evimizi başımıza yıktılar. ”
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası