Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yılı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Yayınlanma: 18.03.2013 - 09:13
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakan İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri çelenk koydu. Bu sırada, Oruçreis Fırkateyni'nden 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından heyet, alandan ayrıldı.

Öte yandan, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri de anıta karanfil bırakıp, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Törenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile bir grup milletvekili anıta partilerinin çelengini bıraktı.

Tamaylıgil, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale'de bir destan yazıldığını belirterek, ''Bir milleti yıkmaya çalışırken, o milletin ayağı kalkışı, dirilişi ve zafere, bağımsızlığa, özgürlüğe, istiklale inanışı Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğiyle birleşip şahlanan bir özgürlük mücadelesine dönüştü'' dedi.

''Bugün binlerce Mehmet belki de kefensiz Çanakkale'de yatmakta ve bize 18 Mart ruhunun gücünü yaşatmakta'' diyen Tamaylıgil, şöyle devam etti: ''Onlar ki vatan, bağımsızlık, özgürlük için başka hiçbir şeyi göze almadan sadece bu topraklar için şehit oldular. Bugün o ruhu çok iyi anlamanın gerektiği gündür. Bugün birlik, beraberlik ve mücadele içerisinde, uluslararası egemen güçlerin kurmuş olduğu senaryolara karşı dik durabilmenin ne kadar önemli olduğunu anlayabilmenin gerektiği gündür. Bugünün ruhunu yeni ruhlarla aramak yerine 18 Mart ruhunu taşıyarak bu vatana sahip çıkmak hepimizin en önemli görevidir. Gözlerinin ve teninin rengi, inancı ne olursa olsun akan gözyaşının rengi aynıdır. İnancın ve kazanmanın, destan yazmanın ruhu aynıdır. İşte biz Çanakkale'de bir vatanı oluşturan tüm bireyler olarak kökeni, dili, dini ne olursa olsun, geldiği coğrafya ne olursa olsun hep beraber 'özgürlük' dedik, hep beraber 'bağımsızlık' dedik, 'dur' dedik, 'geçemezsin Çanakkale'den ve bu vatanı, bu vatanın evlatlarını ezemezsin' dedik. Dik durduk, durmaya devam edeceğiz. Hiç kimse hayallere kapılmasın ve hayaller içinde yaşamasın. Biz bu ülke için nice Mehmetler verdik. Ama bu ülke her zaman özgürlük ve bağımsızlık şiarında başı ve alnı dik dolaştı, dolaşmaya da devam edecek. Atam, söz veriyoruz, çelengini önüne koymak için bile belli izinler içine sokulmamıza rağmen, biz her zaman çelengimizi de koyacağız, senin yarattığın ve beraberce mücadelenin ruhunu ortaya koyduğun şehitlerimizin bize yaşattıklarıyla mücadelemize devam edeceğiz. Ruhları şad olsun.''

 

 

Balıkesir Polis MYO su altı ekibi, su altında Türk Bayrağı açtı

Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu (MYO) su altı ekibi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümünde, su altında Türk Bayrağı açtı. Balıkesir Polis MYO'nun 55 kişilik dalış ekibi, Ayvalık açıklarında, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Uluslararası Dalış Eğitmeni ve MYO Öğretim Görevlisi Kubilay Kılıç ile suyun 14 metre altında, Türk bayrağı açtı.

Kılıç, dalışın ardından yaptığı açıklamada, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümünde, kahraman şehitleri ve gazileri anmak için böyle bir etkinliğe imza attıklarını belirterek, ''Öğrencilerim ile Ayvalık açıklarında, 14 metre derinlikte Türk bayrağımızı açtık. Bu bizim için çok anlamlıydı'' dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen tören, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, altın madalyayı Türk bayrağına takmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tuna, Özer ve Gökhan halkı selamladı.

Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 98. yılını gururla andıklarını belirterek, Çanakkale Zaferi'nin neticeleri itibarıyla Birinci Dünya Savaşı'na katılan bütün devletleri, siyasi ve sosyal olarak etkilediğini söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin varlığı tehlikeye düştüğünde neler yapmaya muktedir olduğunun en iyi ifadesi olduğunu belirten Özel, şunları kaydetti: ''98 yıl önce bu coğrafyada Çanakkale destanını canları ve kanlarıyla yazan kahraman şehit ve gazilerimiz bizlere bu zaferi armağan ettiler. Onları daime minnetle anacağız. Ruhları şad olsun. Bu başarının kazanılması eksikliğini daima hissettiğimiz bir neslin feda edilmesine de sebep olmuştur. Günümüzde vatanımızı ve milli menfaatlerimizi her zaman ve her yerde koruyabilecek güçlü bir silahlı kuvvetlerin varoluşunda, her türlü tehlikeyi karşılayarak engelleyebilecek güçlü bir deniz kuvvetinin mevcut oluşunda Çanakkale Zaferi'nden çıkardığımız dersin büyük rolü bulunuyor.''

 

Çanakkale Valisi Tuna

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, bugün dünya tarihine mal olmuş eşsiz bir zaferin 98. yıl dönümünün idrak edildiğini belirterek, Anadolu'nun dört bir tarafından ve 1915 vatan coğrafyasından anmaya katılan herkesi Çanakkale'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Tuna, Çanakkale'de 1915'te verilen mücadele birlik ve beraberlik içerisinde nelerin üstesinden gelineceğinin müşahhas bir örneği olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Yokluklar, imkansızlıklar içerisinde gerçekleşen bu savaşın sonunda elde edilen zaferler, binlerce kahraman askerimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletimize İstiklal Savaşının kazanılmasını sağlayan manevi gücü ve inancı aşılamıştır. Çanakkale Zaferi tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanını nasıl korunduğunu, birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temellere dayandığını bütün dünyaya göstermesi bakımından insanlık tarihinde özel bir yere sahiptir. Kars'tan Edirne'ye, Samsun'dan Mardin'e milletin fertleri seferber olmuş ve Çanakkale'nin geçilmez olduğunu göstermiştir.''

Çanakkale Zaferi'nin özellikle genç nesillere de iyi anlatılması gerektiğinin altını çizen Tuna, şöyle devam etti: ''Çanakkale bir devrin battığı yer olduğu kadar yeni bir devrin de başladığı bir yer olmalıdır. Şehitlerimiz bize bu fırsatı hazırlamışlardır. O yeni devri inşa edecek olan da biziz. Çanakkale sadece törenlerin yapıldığı, anıtların dikildiği bir yer olmamalı. Aynı zamanda geleceğimizi şekillendirecek fidanların dikilmesi gereken de bir yer olmalıdır. Çanakkale aynı zamanda savaştan barış çıkarmanın, merhametin, affetmenin ve hoşgörünün sembolü olacak bir fenerdir.''

 

Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1. Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesinde yaşananların, söylenin sözlerin sessiz, yazılan kelimelerin yetersiz kaldığını ifade ederek, cephelerdeki çarpışmalarda askeri ve beşeri eşine az rastlanır yaşanmışlıkların dünya var oldukca dalga dalga irdeleneceğini ve tarih sahnesindeki ayrıcalıklı yerini her zaman koruyacağını söyledi.

Gökhan, gerçek bir kahramanlık destanının yazıldığı 18 Mart 1915'in dünden bugüne aktarılan öğretilerinin hiç bitmeyecek ve değeri sürekli yükselen bir tarih olduğunu ifade ederek, Çanakkale Zaferi'nin inanç, maneviyat ve vatan için çarpan yüreklerle kazanıldığını anlattı.

Çanakkale Zaferi'nin tüm uluslara örnek olduğunu vurgulayan Gökhan, 30 yıldır süren terör olayları nedeniyle çok canlar yandığını, maddi ve manevi büyük kayıplar verildiğini söyledi.

Gökhan, barışın, ülkede huzur ve güvenliğin tesis edilmesi yönündeki çalışmaları yakinen takip ettiklerini ifade ederek, bu çalışmalarda herkese büyük sorumluluk ve soğukkanlılık görevi düştüğünü bildiklerini anlattı.

Çanakkale Belediyesi olarak kardeşlik ve barış ortamına katkı sunmaya çalıştıklarını dile getiren Gökhan, barışın sağlanmasına Çanakkale'den gelecek katkının çok önemli olacağına inandıklarını aktardı.

 

Törenden notlar

18 Mart Stadı'ndaki törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bazı milletvekilleri ile Çanakkale savaşlarına katılan şehit ve gazilerin torunları, çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kutlama mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlayıp kürsüden indikten sonra, ellerinde Türk bayrakları bulunan bir öğrenci grubunun oluşturduğu koridordan geçerek, protokoldeki yerini aldı.

Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Bölüğü'nün de gösteri sunduğu tören, öğrencilerin, askerlerin ve gazilerin resmi geçidiyle sona erdi. Törende, Doğu Türkistanlı 5 yaşındaki Mücahit Kaşkarlı isimli çocuk ''Çanakkale Şehitlerine'' şiirini, Onur Halit Gürsel de ''Her şey yanıp kül oldu'' adlı şiiri okudu.

Öte yandan Mücahit Kaşkarlı şiiri okumasının ardından ''Sayın Başbakanımı öpebilir miyim?'' dedi. Daha sonra Kaşkarlı korumalar tarafından Erdoğan'ın bulunduğu protokol bölümüne getirildi. Başbakan Erdoğan, bir süre sohbet ettiği Kaşkarlı'ya oyuncak verdi ve ilettiği notu aldı.

 

Konya

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Konya Askeri Şehitliği'nde tören düzenlendi. Törende, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Yılmaz Özkaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehitliğe çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Doğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun manevi kızı Gülnisa Alkış, şehitlik şeref defterini imzaladı. Alkış, ardından Doğan'ın deftere günün anlam ve önemiyle ilgili yazdıklarını okudu.

Vatani görevini yaparken 2002 yılında Tunceli'deki Çiçekli Dağı yakınlarında teröristlerle girilen çatışmada şehit düşen Selçuk Alkış'ın kızı Gülnisa Alkış, yaptığı açıklamada, böyle şerefli bir defteri imzalamaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Metni okurken çok heyecanlandığını ve mutlu olduğunu ifade eden Alkış, ''Bugün tüm askerlerimiz ve halkımız için çok önemli bir gün. Babamın mezarı başında dua ettim. Onu çok özlemişim'' dedi.

Protokol üyeleri daha sonra şehitlerin silah arkadaşları tarafından özenle hazırlanan kırmızı ve beyaz karanfilleri mezarlara bırakıp, dua eden şehit yakınlarını teselli etti.

 

Adana

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Adana Şehitliği'nde tören düzenlendi. Asri Mezarlık'taki Adana Şehitliği'nde düzenlenen törende, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgenaral Sezai Bostancı, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve törene katılanlar Şehitler Anıtı'na çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Adana Şube Başkanı Mehmet Ersin Güluçar, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, bu günün Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin ve Türk vatanının asla parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğunu söyledi.

Güluçar, Türk ulusunun bugünkü varlığını, modern Türk Cumhuriyeti'ni, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hayatını feda eden aziz şehitlere ve kahraman gazilere borçlu olduğunu belirterek, ''Şehit kanları ile kazanılan ve yine kanları ile kurulan bu vatan dünya yıkılmadıkça duracak. Gök kubbe çökmedikçe, bu güzel bayrak şanla şerefle dalgalanacak. Vatan ve bayrak için toprağa düşen aziz şehitlerimiz, sizleri bizden ayıran ecel, kalplerimizi asla ayıramayacaktır'' dedi. Güluçar'ın konuşmasının ardından Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ali Bezik'in kızı Şevval Batın Bezik, şiir okudu.

Daha sonra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, şehitler için oluşturulan ''Şehitlik Defteri''ni imzaladı. Coş, deftere şunları yazdı: ''Milli ve manevi değerleri, vatanı ve istiklali için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk milleti, tarih boyunca gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmış, kanı ve canı pahasına verdiği mücadelesi ile başka milletlere de emsal olmuştur. Şehit ve gazilerimizin eşsiz kahramanlık ve fedakarlıkları sayesinde milletimiz bu güzel topraklarda hür ve müstakil yaşamaktadır. Şehitlerimizin uğrunda can verdikleri milli ve manevi değerlerden güç alarak ülkemizi gelecekte her bakımdan daha büyük yapmak için çalışıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı koruduğumuz, şehitlerimizin emanetine sahip çıktığımız sürece inanıyorum ki yarınlarımız daha güzel ve aydınlık olacaktır. Kutsal inançlarımıza göre bir insanın erişebileceği en büyük manevi mertebeye yükselen aziz şehitlerimiz, milletimizin gönlünde hafızasında her zaman en seçkin yerde yaşayacak, onların cesareti, kahramanlığı ve fedakarlığı Türk gençliğine daima örnek olacaktır.''

Şehit yakınları ve gazilerin de katıldığı törende, Vali Coş, Tümgenaral Sezai Bostancı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve diğer yetkililer şehitliği ziyaret ederek, karanfil bıraktı. Törene İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ve diğer yetkililer de katıldı.

 

Osmaniye

Osmaniye'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Asri Mezarlık'taki Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen tören, şehitliğe çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törene, Vali Celalettin Cerrah, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AKP Osmaniye Milletvekili Suat Önal, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ersin Kaya, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Özkan, İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren katıldı.

Şehitlik Anıtı'na Osmaniye Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şubesi ve Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Şubesi çelenkleri sunuldu.

Teğmen Yasin Can'ın, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptığı törende, Vali Cerrah şeref defterini imzaladı. Daha sonra dua okunarak şehitlerin kabirleri ziyaret edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, şehit mezarlarına karanfil bırakarak, şehit yakınları ile sohbet etti.

 

Bolu

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci Yılı dolayısıyla Bolu Şehitliği'nde tören düzenlendi. Sağlık Mahallesi'ndeki Şehitler Mezarlığı'nda düzenlenen törende, Vali İbrahim Özçimen, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Bilgehan Saymaz, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Şehitler Anıtı'na çelenk koydu. Şehit yakınları ve gazilerin de katıldığı törende, askeri manganın atışıyla saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı ve şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

 

Şehit eşi de katıldı

Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'nda uzman çavuş olarak görev yaparken, 8 ay önce görevli gittiği Hakkari'nin Şemdinli İlçesinde askeri konvoyun geçişi sırasında yapılan saldırıda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Suay'ın annesi, eşi ve 4 aylık bebeği de törene katıldı.

Şehit eşi Berivan Suay, kucağındaki 4 aylık bebeğiyle törenlere katılarak Çanakkale şehitlerini andı. Suay, eşinin görev yaptığı yeri ve silah arkadaşlarını görmek için bebeği Ela Suay ile Hatay'dan geldiğini anlattı.

Tören boyunca gözyaşlarına hakim olamayan Suay, eşinin 22 Ağustos'ta PKK'nin hain saldırısı sonucu şehit olduğunu ve eşinin şehit olduğunda 5 aylık hamile olduğunu ifade etti. Eşinin 3 yıl görev yaptıktan sonra görevi bırakmayı düşündüğünü de sözlerine ekleyen Suay, ''Eşim bebeğinin doğumunu göremeden şehit oldu'' ifadelerini kullandı.

 

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da, ''18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümü'' dolayısıyla Hava Şehitliği'nde tören yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törende bir manga asker tarafından tüfeklerle saygı atışında bulunuldu.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, anıta birer çelenk bıraktı.

Hava Levazım Yüzbaşı Selahattin Durgu, törende yaptığı konuşmada, 18 Mart 1915'in, Çanakkale'nin geçilemeyeceği ve Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğunu söyledi.

Şehitleri Anma Günü'nün, dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren Türk bayrağını yeryüzünün her noktasında taşıyanlar, 3 kıtayı Türk yurdu haline getirenler ve Türklük uğruna canlarını feda edenlerin bedenlerinin toprağa konulması anısına ilan edildiğini belirten Yüzbaşı Durgu, ''Bugün, yurdumuzun semaları ve denizlerinde, Malazgirt'te, Kosova'da, Niğbolu'da, Yemen'de, Galiçya'da, Kafkasya'da, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, Kocatepe'de, Kore'de, Kıbrıs'ta, Irak'ta, Hakkari, Van ve Şırnak'ta dağ başında bir mezrada şehit olanların günüdür'' dedi.

Tören, Balkanlıoğlu'nun Şehitlik Özel Defteri'ni imzalaması ve şehit mezarlarının başlarında dualar edilmesiyle sona erdi. Daha sonra, Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde anma etkinliği gerçekleştirildi.

 

Tarsus

Tarsus ilçesinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 98. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törene, 275 kilogramlık top mermisini taşıyan Seyit Onbaşı ve zaferin kazanılmasında büyük rolü bulunan Nusret Mayın Gemisi'nde görev yapan Onbaşı Hüseyin Akkaya'nın torunları da katıldı.

İlçedeki etkinlikler, Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında önemli yeri bulunan ve orijinal Nusret Mayın Gemisi'nin bulunduğu Çanakkale Parkı'nda yapıldı. Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı üsteğmen Oktay Ağtürk yaptı.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çanakkale Zaferi'nin kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın torunları Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin ile Nusret Mayın Gemisi'nde görev yapan Onbaşı Hüseyin Akkaya'nın torunu Canan Akkaya'ya, üzerinde Nusret Mayın Gemisi'nin resminin bulunduğu plaket ve Türk Bayrağı hediye etti.

Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibinin folklor gösterileriyle devam eden etkinlikte, Belediye Şehir Tiyatrosu sanatçıları da tarihi gemide, Çanakkale Savaşı'nı anlatan oyun sergiledi.

Törene, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, AKP Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Garnizon Komutanı Albay Abdulkadir Yavuz, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, Jandarma Komutanı Binbaşı Bahadır Ersoy, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Müftü Abdulkerim Akbaba, siyasi partilerin temsilcileri, meslek odası başkanları, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

 

Eskişehir

Eskişehir'de 8 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Vişnelik Hava Şehitliği'nde tören düzenlendi. Törende, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Garnizon Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türk Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Özaydın, şehitliğe çelenk sundu.

Koçdemir, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin özgürlüğünü ve değerlerini eşsiz kahramanlara borçlu olduğunu belirterek, şehitleri rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi.

Özaydın da Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihini değiştiren bir kahramanlık destanı olduğunu söyleyerek, 1. Dünya Savaşı'nda itilaf devletlerinin amacının Çanakkale boğazını geçerek İstanbul'u ele geçirmek olduğunu hatırlattı.

Silah ve teknik bakımdan üstün olan itilaf devletlerinin Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal komutasındaki Türk askerinin üstün mücadele gücü sayesinde kan ve ateş kustuğunu anlatan Özaydın, ''Türk ordusu haykırmış, 'Çanakkale geçilmez' diye. Mustafa Kemal, Arıburnu'nda, Anafartalar'da, Koca Çimen'in şahikasında bir güneş gibi doğmuş, Mehmetçik kahramanlık yarışında en yüksek seviyesine Çanakkale'de ulaşmıştır'' diye konuştu.

Törende, Garnizon Komutanlığı adına Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı İsmail Sinan Şahin, İl Emniyet Müdürlüğü adına 4'ncü sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Yediparmak birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Koçdemir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''şehitler'' konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Vişnelik Hava Şehitliği'nde düzenlenen tören, şehitlik defterinin imzalanmasının ve şehit mezarlarının ziyaretinin ardından Kanlıpınar Şehitliği'nin de ziyaret edilmesiyle sona erdi.
Törene, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve İl Emniyet Müdürü Naci Kuru, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler ile yurttaşlar katıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler