Çanakkale ruhu

1915’te işgalci devletlere karşı direnişin 100. yılında Çanakkale, savaşta yitirilen bütün evlatlarını andı. 100 yıl önce karşı karşıya gelen ülkelerin liderleri barış ve kardeşlik mesajları verdi.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 22:32
Abone Ol google-news

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı anma törenleri Gelibolu Tarihi Yarımada’da gerçekleştirildi. Törenlere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Galler Prensi Charles ve çok sayıda davetli katıldı. Mehmetçik Anıtı’nda düzenlenen ilk törende konuşan Erdoğan, Çanakkale Savaşları’nın, savaş katılan ve katılmayan birçok ülkenin kaderini etkilediğini belirterek, anma törenlerindeki barış mesajının tüm dünyaya örnek olmasını istedi. Erdoğan, “Yeni düşmanlıklar üretme değil, dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürmek konusunda Çanakkale’nin tüm dünyaya, toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Küresel istikrar ve refah için buradaki hoşgörü ikliminin tüm ülkelere, uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Terörizmin ırkçılığın, islamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi işte buradadır” dedi. Erdoğan, “Bizlere güşen görev yeni savaşların yaşanmaması için hayatlarının baharındaki gençlerin ölmeden mezara girmemeleri için üzerimize edüşen sorumlulukları yerine getirmektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından geçit törenini Erdoğan ve Charles birlikte selamladı. Charles, selamlamayı üniformasıyla yaptı.

 

Şehitlere dua

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl anma törenleri, İstanbul’daki etkinliklerin ardından Çanakkale’deki etkinliklerle sürdü. İstanbul’dan uçakla Çanakkale’ye gelen Erdoğan, Müslüman devletlerin temsilcileriyle birlikte Yahya Çavuş Şehitler Camisi’nde cuma namazı kıldı. Diğer ülkelerden gelen temsilcilere ise Yahya Çavuş Anıtı’nda yemek verildi.

Daha sonra anma etkinlikleri Mehmetçik Anıtı ve İngiliz Anıtı’ndaki törenlerle sürdü. Mehmetçik Anıtı’nda yapılan törenlere Erdoğan, İngiliz Veliaht Prensi Charles’ın yanı sıra çok sayıda devlet başkanı, başbakan, yabancı bakan ve yetkililer katıldı. Erdoğan ve Charles’ın Mehmetçik Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başlayan törende savaşta şehit olanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, bir manga asker saygı atışı yaptı ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra programda Kur’an tilaveti okundu. Kur’an tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çanakkale şehitleri için dua etti. Görmez’in okuduğu duaya Erdoğan ve diğer Müslüman davetliler ellerini açarak “amin” dedi. Görmez, Kur’an diliyle başladığı duasının geri kalan kısmını tamamen Türkçe olarak sürdürdü.

 

21 devlet başkanı katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde yapılan Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü törenine, aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başkanı Gjorge İvanov, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un da bulunduğu 21 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcı sı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90’a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı. Tören için gelen dünya liderleri arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de yer aldı.

 

Charles duygulandırdı

İngiltere kraliyet tahtının varisi Prens Charles, yaptığı konuşmada, Gelibolu’daki savaş ile ilgili olarak, “Eski imparatorlukları yıktı, yeni çatlaklar meydana getirdiği gibi ortak çabalarda bazı ülkeleri bir araya getirdi ve Anzak örneğinde olduğu gibi ulusal kimlikleri pekiştirdi” sözleri ile Gelibolu savaşının Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ulus olma onuruna da katkıda bulunduğunu belirtti. “Belki de bugün hatırlamamız gereken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana geçen 70 yılda dünyanın pek çok bölgesi daha önce görülmemiş bir barış ve istikrar yaşadı aynı zamanda pek çok ülkede de çatışmaların en şiddetlisiyle ayrıştı” ifadesini kullanan Prens Charles, iki dünya savaşının getirdiği fedakarlıklara rağmen en barbarca şiddete başvurma niyetiyle de birleşen hoşgörüsüzlüğün kalıcı bir ayrışma ve çatışma kaynağı olmaya devam ettiğini dile getirdi. Charles, konuşmasında “1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü’’ ifadelerini kullandı.

 

Baba, oğul Bulwark zırhlısında

Galler Prensi Charles, İngiliz Donanması’na ait Bulwark zırhlısında düzenlenen resepsiyonda Gelibolu’da savaşanların torunlarıyla buluştu. Resepsiyona aralarında Yeni Zelanda ve Avustralya’nın yanı sıra Türkiye’den de temsilciler katıldı. Anma için Çanakkale’de bulunan Prens Harry de Bulwark zırhlısının mürettebatıyla sohbet etti.

Prens Charles, İstanbul’da Barış Zirvesi’ne katıldıktan sonra özel bir uçakla Çanakkale’ye geçmiş ve geceyi Bulwark zırhlısında geçirmişti. Öte yandan, Çanakkale açığında bekleyen Bulwark zırhlısı hem sahilde yürüyen hem de boğazda sefer yapan feribotlardaki vatandaşların ilgi odağı oldu. Bu arada İngiliz zırhlısının güvertesinde çok sayıda paletli zırhlı askeri araç dikkat çekti.

 

Savarona'da yemek

Törenlerde, “Cuma protokolü” uygulandı. Tören için iki ayrı program hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman siyasetçiler, cuma namazını kıldı. Cuma namazı programına katılmayan liderler için de Savarona yatı ile bir boğaz turu programı düzenlendi.

 

1000 gazeteci izledi

Anma törenlerini yurt içinden ve yurt dışından 1000’in üzerinde basın mensubunun izlediği öğrenildi.

 

Anzak Koyu'nda Şafak Ayini

Yarımada’da dün yapılan anma etkinlikleri, bugün sabahın erken saatlerinde Anzak Koyu’nda Anzakların torunlarınca gerçekleştirildi. “Şafak Ayini” ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen 57. Alay yürüyüşü ile sürdü. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelenler Anzak Koyu’nda saat 04:30 civarında atalarının Gelibolu’ya çıkış saatinde ayin başlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler