Çapraz sorguda Facebook soruları

İkinci Ergenekon davasında, Sivas'ta kuyumculuk yapan Ermeni Cemaati lideri Minas Durmaz Güler'e suikast planı hazırlamak iddiasıyla suçlanan Ersin Gönenci'nin çapraz sorgusu yapıldı.

Yayınlanma: 09.08.2011 - 08:58
Abone Ol google-news

Eski Emniyet Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, “Sıvas İstihbarat Şubesi’nde kendisine komplo kurulduğunu” savundu. Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Haberal’ın iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu davaya devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonunda görülen davanın 128. duruşmasında önceki gün savunması alınan Ersin Gönenci’nin çapraz sorgusu yapıldı. Gönenci, İbrahim Şahin ile tanışıklığını “2001 yılında yeni kaza yapmıştı Sivas'a gelip gidiyordu. Geldikçe görüşüyorduk” sözleriyle anlattı.

Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, Gönenci’ye internet üzerindeki sosyal paylaşım sitesi “facebook”taki sayfasını hatırlatarak “Adınız da olmamasına karşın neden Ersin Boğaç Gönenci olarak sayfa açıldığı” şeklinde sorular yönelttiler. Gönenci “Arkadaşlarım açmış” diye yanıt verdi. Kendi ismi dışında bir kod, ya da takma adı olup olmadığı sorununu “Hayır” diye yanıtladı. Gönenci “facebook” sayfasında bulunan “İbrahim Şahin ve Minas Durmazgüler’e glock marka tabanca ile suikast planlandığına ilişkin dosya sanığı” Garip İrfan Torun ve Çağrı Şanlı adlı kişiyle birlikte görüldüğü fotoğrafınn 2001 yılında MHP’nin bir pikniğinde çekildiğini söyledi.

 

Ülkü Ocakları

Ülkü Ocakları’na çocukluğundan beri gidip geldiğini söyleyen Gönenci’ye, kar maskesi takmış bir şahsın fotoğrafı gösterilerek kim olduğu soruldu. Gönenci “Bana benziyor ama hatırlayamadım. Arkadaşlarım şaka amaçlı çekmiş olabilir” diye yanıtladı. Gönenci, kar maskeli ve elinde silah bulunan fotoğraftaki bir kişi için de arkadaşı olduğunu belirtti. Savcı Taşkın’ın, “aramalarda ‘ülkücü militan’ yazısına rastlanmış size böyle bir teklif yada telkinde bulunuldu mu?” sorusu üzerine Gönenci, “Ülkü ocakları ilim ve irfan yuvasıdır. Bu tür şeyler anlatılmaz ve konuşulmaz. Orada güzel şeylerden bahsedilir” dedi.


Suikast planı

Savcı Taşkın’ın “İbrahim Şahin sizden Minas Durmazgüler’in adresini temin etmenizi istedi mi” sorusu üzerine Gönenci “İstemedi. Ben aklımda kaldığı kadarıyla tarif ettim. İsmini bile bilmiyordum” diye konuştu. Savcı Taşkın’ın, “Bu adres niçin lazımdır diye sormadınız mı? Size ‘Git şu adamı yumrukla’ dese yapar mısınız?” sorusuna “Kesinlikle öyle bir şey söylemez” diye yanıt verdi. Duruşmada söz alan İbrahim Şahin “Emniyet Sivas İstihbarat Şubesi’nde bir hastalık var. Sıvas Emniyeti 3 Kasım 2008’de Minas Durmazgüler hakkında koruma kararı çıkarmış. Gönenci bana 1 Aralak’ta Durmazgüler’in adresini atmış. Neye dayararak İstihbarat Şube bu kararı çıkarıyor. Bu Sivas İstihbarat Şubesi’nin komplosudur” diye konuştu.

Duruşma 11 Ağustos'a ertelendi

İkinci ''Ergenekon'' davasının duruşması 11 Ağustos Perşembe günü yapılacak
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanık Oğuzhan Sağıroğlu'nun savunması alındı.

Sağıroğlu, 3 yıldır tutuklu olduğunu ve hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, İbrahim Şahin'i 1998-1999 yıllarında televizyonlardaki programlardan tanıdığını söyledi.
Sağıroğlu, şunları kaydetti:
''İlk tanıştığımızda Şahin ile yazarak anlaşıyorduk. İbrahim Şahin, Tokat'ta terörle mücadele eden biri olduğu için sayılan, sevilen biriydi. Hiç kimse onu ülkeyi bölmeye çalışan birisi olarak görmedi. Görmez de... Tokat'taki komutanlar, emniyet amirleri ve şehrin ileri gelenleri Şahin'e ilgi gösterirdi. Ayrıca İbrahim Şahin bana yapmam için bir eylem teklif etmedi.''

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'ı tanımadığını söyleyen Sağıroğlu, ''Balkız'a suikast düzenlemekle suçlanıyorum. Cezaevine girdiğimde suçumun ne olduğunu bilmiyordum. Suikast planında adı geçen herkes tahliye oldu. Ben de sanırım İbrahim Şahin içeride yalnız kalmasın diye buradayım'' diye konuştu.

Sağıroğlu, tahliyesini ve beraatini istedi.

Sanık Sağıroğlu'nun sorgu ve savunmasının alınmasına ara veren mahkeme heyeti, duruşmayı 11 Ağustos Perşembe gününe ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler