Cari işlemler açığı verileri açıklandı

Türkiye'nin cari işlemler açığı Temmuz ayında 2.6 milyar dolar ile, 2.3-2.4 milyar dolar dolayında olan beklentilerin hafif üzerinde yükseldi. Böylece cari açık, yılın ilk yedi aylık döneminde 21.7 milyar dolara kadar çıktı.

Yayınlanma: 09.09.2016 - 11:20
Abone Ol google-news

Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz ayı sonu itibarıyla yıllık cari işlemler açığı da, Haziran sonundaki 29.5 milyar dolardan 28.9 milyar dolara çekildi.

Cari açığın 2.6 milyar dolar olarak hesaplandığı Temmuz ayında "net hata noksan" kalemi altında gösterilen "kaynağı belirsiz girişler" de "2.09 milyar dolar" olarak belirlendi.

Merkez Bankası değerlendirmesinde, "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.14 milyar dolar azalarak 3.73 milyar dolara düşmesine rağmen, hizmetler dengesi fazlasının 1.42 milyar dolar azalarak 1.66 milyar dolara gerilemesi, cari işlemler açığında gerçekleşen gerilemeyi sınırlandırdı. Ayrıca, birincil gelir dengesi açığı 149 milyon dolar artarak 605 milyon dolara yükseldi" denildi.

TURİZM GELİRLERİNDEKİ AZALMA ETKİLEDİ

Turizm gelirlerindeki azalma da cari işlemler açığı verilerine yansıdı. Merkez Bankası açıklamasında, "seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler"in, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.23 milyar dolar azalarak 1.46 milyar dolara düştüğü belirtildi.

Bu dönemde ayrıca, "yatırım geliri"nden kaynaklanan "net çıkışlar" bir önceki yılın aynı ayına göre 131 milyon dolar artarak 550 milyon dolara yükseldi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler