Çarklar borçla dönüyor

Sanayi üretimi nisanda hafif yavaşlayarak yüzde 6.2 artarken, özel sektörün borcu ilk dört ayda 5.4 milyar dolar yükseldi. Mayısta sert yavaşlama bekleniyor.

Yayınlanma: 13.06.2018 - 21:43
Abone Ol google-news

Sanayi üretimi nisanda takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 6.2, aylık bazda yüzde 0.9 arttı. Aynı dönemde özel sektödün yurtdışından sağladığı kredi borcu 225.1 milyar dolara çıktı. Buna göre üretim çarkları ancak borçlanarak dönebildi.

Kaynak yurtdışından

Özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu, nisan sonu itibarıyla 5.4 milyar dolar artış gösterdi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2017 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 3.6 milyar dolar artarak 225.1 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 1.8 milyar dolar artarak 20.1 milyar dolar düzeyine ulaştığı görüldü. Sanayide yıllık bazda artış sürse de artış hızındaki yavaşlama dikkat çekti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta yüzde 12, şubatta yüzde 10.2, martta yüzde 7.8 artış göstermiş, ilk çeyrekte artış ise yüzde 9.9 olmuştu. Nisandaki yavaşlamanın, mayısta daha fazla belirginleşmesi bekleniyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, sanayi üretiminde geçen yılın temmuz ayından itibaren hâkim olan güçlü yıllık artış oranlarının daha ılımlı bir platforma indiğini söyleyerek, “Güçlü parasal sıkılaşma ve daha az destekleyici küresel koşullar doğrultusunda yavaşlamanın belirginleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

İvme kaybı artacak

Nisanda 48.9 olarak ölçülen PMI endeksi (satın alma yöneticileri endeksi) mayısta 46.4’e gerilemişti. Yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 9.9 artan sanayi üretimi için ikinci çeyrekte yüzde 5-6 bandında bir seviyeye işaret ederek, büyüme oranının yüzde 7.4’ten yüzde 4 seviyelerine gerileyebileceği sinyali verdiğini söyleyen Tokalı, “Üçüncü çeyrekten itibaren yavaşlamanın daha belirgin olacağı anlaşılıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, nisanda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yıllık yüzde 10.1, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 6.3 arttı. Dayanıksız tüketim mallarında yıllık yüzde 11.7 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 0.1 ve sermaye mallarında yüzde 0.8 düşüş gözlendi. Düşük teknoloji grubunda yıllık artış yüzde 9.9 olurken, yüksek teknolojide yıllık yüz 16.8 sert düşüş kaydedildi.

Yavaşlama uyarısı

Fitch Ratings, Türkiye’nin 2018 sonunda yüzde 4.5, 2019 sonunda yüzde 3.6, 2020 yılında ise yüzde 4.8 seviyesinde büyüme kaydetmesini bekliyor. Kuruluş, seçim sonrası teşviklerin geri çekilmesi, kurlardaki artış ve artan finansman maliyetlerinin büyümede yavaşlamaya neden olacağını vurguladı. Fitch raporunda, Türkiye’de ayrıca politika faiz oranının bu yılın sonunda yüzde 16.75 olmasının beklendiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler