Çarpıcı koronavirüs anketi! İşte aşı bulunduğunda yaptıracakların oranı

Ipsos’un gerçekleştirdiği Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasında yurttaşlara koronavirüs için aşı bulunsa yaptırıp yaptırmayacakları soruldu. Anket sonucuna göre, yurttaşların yarısı aşı yaptırmayı düşünüyor, kesinlikle veya muhtemelen aşı yaptırmam diyenlerin oranı %18 iken, kararsızların oranı ise %30 olarak belirlendi.

Çarpıcı koronavirüs anketi! İşte aşı bulunduğunda yaptıracakların oranı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.11.2020 - 11:41

Araştırma şirketi Ipsos'un Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'nda yurtaşlara koronavirüs için aşı bulunsa yaptırıp yaptırmayacaklarını soruldu.  Araştırmaya göre,  yurttaşların yarısı aşı yaptırmayı düşünüyor,  kesinlikle veya muhtemelen aşı yaptırmam diyenlerin oranı %18 iken,  kararsızların oranı ise %30 olarak belirlendi.

AŞIYA DAİR EN BÜYÜK ENDİŞE YENİ AŞI OLMASINDAN DOLAYI OLASI YAN ETKİLERİ

Araştırmada aşı yaptırmama veya kararsız kalmanın gerekçesini sorguladığında öne çıkan endişenin yeni bir aşı olmasından ötürü olası yan etkileriyle ilişkili olduğu ortaya çıkıyor.  Yurttaşların kullanmama nedenleri arasında %58'i ilacın yan etkisinden, %14'ü ise aşının koruyucu olmayacağı veya etkisinin kısa süreli olacağı düşüncesi takip ediyor. Genel olarak aşı karşıtı olduğu için koronavirüs aşısı yaptırmayacağını söyleyenler ise %5 düzeyinde.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİSİNİN BEKLENTİSİ AŞININ EN GEÇ GELECEK YILIN ORTASINDA VEYA SONUNDA KULLANIMA HAZIR OLMASI

Dünya Sağlık Örgütü 29 Ekim 2020 raporuna göre şu anda Koronavirüs için devam eden 45 klinik çalışma var, bunlar arasında 10’u piyasaya sunulmadan önceki Faz 3 aşamasına geçmiş durumunda. Diğer bir ifadeyle Faz 3’te olan 10 aşı, virüs karşısında ne kadar etkili olduğu ve yan etkileri daha kapsamlı bir hasta grubunda test ediliyor. Diğer yandan bu aşılarının başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı henüz bilinmiyor. Araştırmada yurttaşlara koronavirüs aşısı ilk ne zaman kullanıma hazır olur diye soruldu. Buna göre, her iki kişiden birisi aşının 2021 yılı ortası veya sonunda kullanıma hazır olacağını düşünüyor (%47). Bu yıl içinde aşının hazır olmasına dair bir beklenti yok. Aşının gelecek seneden de ileri bir tarihte hazır olacağını düşünen bir kesim de var (%17). 

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuyla ilgili değerlendirmesinde; “Nasıl kurtulacağız? Aşı ve/veya tedavi ile. Her üç kişiden ikisi gelecek yıl ortasından önce aşı bulunacağını düşünmüyor. Ancak aşı bulunduğunda da her iki kişiden biri aşı yaptırmaktan ya emin değil ya da aşıya karşı. Bu insanlar için öne çıkan aşı olmama gerekçesi ise yeni bir aşı olması nedeni ile yan etkilerinden korkmak.

Yani aşı için neredeyse bir yıl daha bekleyeceğiz, aşı bulunduğunda da bazılarımız aşı yaptırmayacak. Bu yüzden daha bir süre daha kendimizi ve yakınlarımızı korumaya devam etmek zorundayız. İşte tam da bu noktada bir başka çarpıcı bulgu ile yüz yüze geliyoruz, yaklaşık her on kişiden üçü virüsün kendilerine bulaşmayacağından her nasılsa çok eminler !!! Daha önceki haftalardaki araştırmalarımızda da karşımıza çıkan bu grup büyük risk oluşturuyor. Umarım bu insanlar tedbirleri sıkı sıkı uyguladıkları için kendilerini güvende görüyorlardır. Her ne kadar günlük hasta sayısındaki gidişat onu göstermiyor olsa da böyle umut etmek istiyorum.” dedi.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ 

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 22-26 Ekim 2020 2020 saha tarihi ile 28. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, %95 güven aralığında ± %3’tür… 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon