"Çarşaf gericiliğin simgesi"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, çarşaf giymenin siyasi bir simge olmadığını, geri kalmış bölgelerde giyildiğini belirterek, "Türban başka bir şey çarşaf başka bir şey, Çarşaf siyasal bir simge değil, geri kalmış bir simgedir. Türkiye'deki kadınların kıyafet olarak çarşaf olarak tercihi 2,5 bilemediniz 3'ü geçmez. Daha çok geri kalmış bölgelerimizde egemen olan değişik bir kıyafet biçimidir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2009 - 12:40

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ile Hakkı Süha Okay, Meclis'te Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret ederek, yeni yönetimi kutladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Anadol ve Okay Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladılar.
Bir gazetecinin "CHP'nin kuran kursları ile ilgili açılımının seçim yatırımı olarak değerlendirildi. Parti olarak nasıl olarak bakıyorsunuz?" şeklindeki bir soruya yanıt veren Kemal Anadol, her mahalleye bir kuran kursu açılmasını gündeme getiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen'in TV programlarına bu konuda yaptığı açıklamaları hatırlattı. Anadol şöyle dedi: "Türkiye'de CHP'nin eğitimdeki görüşü nettir. Eğitimin birliği ilkesi din eğitiminde daha çok geçerlidir. Kaçak kuran kurslarına, Devletin denetimi dışında kaçak eğitim ve kurslara hep karşı çıktık ve çıkmaya devam ediyoruz. Bu aynı zamanda kaçak olduğu için illegal olduğu için zaman zaman hem tarikatların egemenliğine giriyor, hem de Konya'da olduğu gibi tüp patlamasıyla çocuklarımız canlarından oluyor. Dramatik olaylara tanık oluyoruz Din eğitim işleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işidir. AKP böyle yapmıyor ama"

Hakkı Süha Okay da, bu konuda Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği kararları hatırlatarak, "Belediyeler kuran kursu eğitimi veremezler. Bizim amacımız bu konuyla ilgili çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak" dedi.

Çarşaf siyasi simge değil, gericilik

CHP'ye katılan çarşaflı üyelerin, dün rozetlerini çıkardığını anımsatarak, "CHP çarşafa dolandı" şeklinde yorumlar yapıldığını belirten gazeteciye Anadol, "Bu soruyu kibar, şık bulmadım. Başbakan gibi davranmak istemiyorum ama çarşafa dolanmak, siyasal olarak ve gazeteci sözlüğünde pek şık deyim değil" karşılığını verdi.

Anadol, "CHP'nin çarşaf açılımı diye bir açılımı hiç olmadı. Hiç bir partili de bu açılımdan söz etmedi. Olay şu. Partiye katılan 4 kadına rozet takıldı. Takmamak o kadınlara saygısızlıktı. Devrim yasalarında erkeğin kıyafeti düzenlenmiştir, kadın kıyafeti ise düzenlenmemiştir. Türban başka bir şey çarşaf başka bir şey, Çarşaf siyasal bir simge değil, geri kalmış bir simgedir. Türkiye'deki kadınların kıyafet olarak çarşaf olarak tercihi 2,5 bilemediniz 3'ü geçmez. Daha çok geri kalmış bölgelerimizde egemen olan değişik bir kıyafet biçimidir. Siyasi simge amaçlı kullanılmaz. Ekonomik şartlar düzeldikçe de düzenleniyor" yanıtını verdi.
Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın, CHP tarafından 20 Ocak 2009 tarihinde verilen Ergenekon soruşturması ve yargılaması kapsamında bulunan silah ve patlayıcılarla ilgili Meclis Araştırma Önergesini işleme koymadığına ilişkin kararın sorulması üzerine Okay, geçmiş dönemlerde dava devam ederken Meclis tarafından kurulan "Meclis Araştırma komisyonlarını"
hatırlattı. Okay, "Kamuoyunda Faili Meçhul Cinayetlerin Araştırma Komisyonu, Susurluk Araştırma Komisyonu, Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu, Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde Meydana Gelen Olayların Araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu olarak adlandırılan komisyonların da aralarında bulunduğu pek çok komisyon devam eden soruşturma ve kovuşturma sürecinde kurulmuş ve çalışmalarını tamamlamıştır" dedi.

TBMM Başkanı'nın tarafsızlığı gölgelenmiştir

Ergenekon Davası'nın siyasi iktidarın güdümünde sürüklendiğini öne süren Okay, silah, patlayıcı ve mühimmatların ise psikolojik hareket malzemesi olarak kullanıldığını savundu.

Bu silahların kimlere ait olduğu, nerelerden temin edildiği, hangi eylemlerde kullanıldığı, hangi ülkelerde üretildiği ve Türkiye'ye nasıl sokulduğu gibi soruların derhal ortaya çıkartılması gerektiğini vurgulayan Okay şöyle dedi: "Bu gerçeklerin ortaya çıkarılması yargı yetkisinin kullanılmasının sınırlandırılması değil, konunun siyasi yönünün TBMM tarafından ele alınmasına yöneliktir. CHP grubunun önergesindeki ifadeler, yargı organlarının değil, idarenin işlemlerinin sorgulanmasını içermekte ve idareye ilişkin tespitlere yer vermektedir. AKP'li bakanların açıklamaları doğrultusunda karar verilmiştir. CHP Grubunun vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinin işleme konulmasını talep eden başvurumuz TBMM Başkanlığına yapılacak, TBMM Başkanının tutumunu sürdürmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır. Sayın Başkanı Anayasa ve İçtüzüğe uygun davranmaya ve TBMM yönetiminde güven bunalımına yol açacak davranışlardan kaçınmaya davet ediyoruz."

Meclis Araştırma Önergesi'nin işleme konulmamasını Okay, "TBMM'nin Sayın Başkanı tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Biz 20 Ocak'ta başvurduk. Meclis Başkanı 10 gün düşündükten sonra ya da danıştıktan sonra bize 30 Ocak'ta kararını bildirmiştir" şeklinde yorumladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon