Çarşaflı 'açılım' sıkıntısı

Çarşaflı kadınların törenle CHP'ye üye olmasıyla başlayan tartışma MYK toplantısında da devam etti. Genel Sekreter Önder Sav, rahatsızlığını "kurbağa deneyi"ni anımsatarak dile getirirken Nur Serter de partinin herkesi kucaklaması gerektiğini fakat laikliğe karşı bir sembol olarak görülen kara çarşafın vitrine çıkartılmaması gerektiğini söyledi. CHP lideri Baykal ise "partinin ilkelerinde bir değişiklik olmadığını" belirtti.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 08:37
Abone Ol google-news

ACHP lideri Deniz Baykalın kara çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasıyla başlayan tartışma büyürken Merkez Yönetim Kurulunda (MYK) kurbağa deneyini anımsatan Genel Sekreter Önder Sav ile bazı üyeler de rahatsızlıklarını dile getirdi. Baykal ise bu açılımın doğru olduğunu, bunu halka anlatacaklarınısöyledi.

Çarşaflı, türbanlı kadınların törenle CHPye üye olmasıyla başlayan tartışma sürüyor. Genel merkez ve milletvekillerine çok sayıda tepki telefonu geldiği belirtilirken konu önceki gün geç saatlere kadar süren MYK toplantısında da değerlendirildi. Edinilen bilgiye göre, Genel Sekreter Önder Sav kurbağanın soğuk suyun içine konulup yavaşça ısıtılması durumunda kaçmayacağı ve böylece haşlanarak öleceğini gösteren deneyi anımsatarak rahatsızlığını dile getirdi. Nur Serter de, Çarşafın niye giyildiğini biliyoruz; bunlar Erzurumlu, çarşafın bir de yoksulluğu örten bir kıyafet olduğunu biliyoruz. Ama çarşaf yıllarca laikliğe karşı bir sembol olarak görüldü. Bu nedenle çarşafın vitrine çıkarılması doğru değil. Bu yinelenmemeli. Bir partiye herkes üye olabilir, ama vitrine taşınması rahatsızlık yarattıdedi.

Mehmet Ali Özpolatın da bu konuda kendilerine iletilen tepkilere dikkat çektiği aktarıldı. CHP lideri Baykal ise partinin çizgisinde, ilkelerinde bir değişiklik, kırılma olmadığını söyledi. Baykalın İstanbul milletvekili Necla Aratın eleştirileriyle ilgili olarak Bu önemli bir açılımdır. Bazı arkadaşlarımız farklı algılayabilir dediği öğrenildi. Baykal, Biz Türkiyenin hukukuna saygılıyız, hukuk çerçevesinde hareket ederiz. Kamusal alanda çarşafa, türbana izin verilmediği için o noktada farklı düşüncemiz yok. Günlük hayatlarında insanlar diledikleri gibi giyinebilirler. Bu insanlar kıyafetlerini Türkiyeye model olarak dayatmıyorlardedi.

Nur Serter dün çarşaf tartışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtlarken şunları söyledi:

Fanatik yaklaşılmamalı. Bir parti herkese açık olmalı. Yoksulluğun, yolsuzlukların artması, işsizlik CHPye bir akım yarattı, insanlar sığınacak yer arıyorlar. Bu insanları kucaklayacağız, ama duyarlılıklarımız da var. Türbanı Anayasa Mahkemesine götürdük, ilkelerimizde hiçbir sapma yok. Genel Başkanın niyeti konusunda bir tereddüt yok, ama sergilenen tablonun yorumuyla ilgili farklı görüşler ortaya çıktı.”

MYK üyelerinden Erdoğan Toprak ise Bu insanlar bizim doğal tabanımız, varoşlara sıkışmış insanlar. Biz sahip çıkmazsak inanç tacirliği yapanlar bunların o temiz duygularını kendi siyasetlerine alet ediyorlar. Eğer bu insanlar partimize katılıyorsa, bizim hassasiyetlerimizi de biliyorsa bunda gocunulacak bir şey yok. Bunlar rejim değiştirmek, partinin yapısını değiştirmek gibi bir gayeyle gelmiyor. CHPnin yol haritası belli zaten. Bunlara, hayır bize katılamazsın, oy veremezsin, demek yanlış olurgörüşünü dile getirdi.

İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekinin Tombaladan vekil olanlar Taban rahatsız diyemez sözleri de tartışma yarattı. Baykal, dün TBMMde gazetecilerle sohbet ederken Bunlar uygun değil, seçilmiş bir milletvekiline saygı gösterilmeli. Birbirimizi anlamaya çalışmalı, kırıcı olmamalıyızdedi. Nur Serter, Bizim partiye davet edilmemiz sayın genel başkanın tercihidir, bunu yargılamak il başkanına düşmez derken İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da, Bizim partimizde tombaladan seçilen milletvekili yoktur. Elbette farklı düşünceler olacaktır. Biz varoşlara gidiyoruz, varoşlar da budurdiye konuştu.

Necla Arat da, Tekinin sözleriyle ilgili olarak Hoş değil, koskoca İstanbul il başkanı böyle bir ifade kullanmamalı. Burada sadece bana değil, genel başkana da hakaret var. Bizi o davet ettidemekle yetindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler