Çekirdeksiz kuru üzümde rekolte tahmini

Ege Bölgesi'nde 2011-2012 sezonunda, geçen yılın gerçekleşme beklentisine göre, yaklaşık yüzde 10 artışla 268 bin 949 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 08.08.2011 - 10:23
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) liderliğinde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün katılımıyla yapılan tahmin çalışması sonucu ortaya çıkan rapor, İZTB'de düzenlenen toplantıyla açıklandı. İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, rekolte tahmin çalışmalarının borsada gelenekselleşmiş bir süreç haline geldiğini belirterek, bu çalışmaların sektör temsilcileri tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi. Çalışmanın, ''sektörün hiç bir tarafına taraf olmayıp, mevcut bilimsel veriler ışığında, gerçeğe en yakın şekilde yapıldığını'' vurgulayan Kestelli, ancak bazı kurumlar tarafından çalışmaların bilinçli olarak eleştirildiğini, bunları gerçeğe dayanmayan, popülist yaklaşımlar olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Borsa Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ise verilerin, sektörün tüm taraflarının fiyat ve pazarlama politikalarını belirlemesinde, ürünle ilgili marka politikalarında referans olduğunu kaydetti. Geçen yıl kuru üzüm rekoltesini 249 bin ton olarak tahmin ettiklerini, sezonun bitmesine bir ay kala rekoltenin tahmin edilenden yaklaşık yüzde 6'lık farkla 263 bin ton seviyesine ulaştığını aktaran Zincircioğlu, ''30 Temmuz itibariyle kuru üzüm ihracatımız 189 bin ton seviyelerinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde ihracatımız buna yakın olarak 190 bin ton seviyelerindeydi. Ortalama ihraç fiyatımız ise tonu 1879 dolardan 2305 dolara çıktı. Fiyat artışına rağmen geçen yıl rekolte miktarının ulaşılmasını memnuniyet verici buluyoruz. 2011 - 2012 sezonu için bölgedeki 849 bin 715 dekar bağ sahasında 268 bin 949 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceğini tahmin ediyoruz. Üretim miktarının bir önceki sezon gerçekleşme beklentisine göre yaklaşık yüzde 10 oranında artacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler