Ceylan'dan İstanbul Barosu'na eleştiri
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, YÖK'ün katsayı eşitsizliğini ortadan kaldıran düzenlemesinin iptali için Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu'nu eleştirdi.
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, üniversiteye girişte tek katsayı uygulaması kararının iptali için Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu'nu eleştirdi. Ceylan, Yıldız Sarayı'ndaki Malta Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Barosunun, YÖK'ün katsayı eşitsizliğini ortadan kaldıran düzenlemesinin iptali için Danıştayda dava açtığını anımsattı.
Anayasa'da teminat altına alınan eğitim hakkı ve eşitliğini ortadan kaldıran katsayı adaletsizliğine son veren düzenlemenin ''hukukun üstünlüğü'' adına iptalini talep etmenin, ''dünya baroları içinde sadece İstanbul Barosuna özgü bir garabet'' olduğunu savunan Ceylan, eşitliğin evrensel metinlerde yer alan temel ilke olduğunu ifade etti.
Türkiye'de öğrencilerin son 10 yıldan bu yana eşit olmadığını savunan Ceylan, mesleki ve teknik liselerde yaklaşık 1 milyon 565 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, 1999 yılından bu yana uygulanan katsayı sisteminin meslek liselerinin yüksek öğretime erişim hakkını kısıtladığını kaydetti.
Ceylan, ''Baro tarafından açılan bu davanın haksız oluşu bir yana, avukatlık mesleğinin sorunları barodan çözüm beklerken, dava açmaya sıfatı bile olmadığı halde, baro yönetiminin durumdan vazife çıkararak dava açmasını anlamak mümkün değil'' diye konuştu.
YÖK'ün, ''yıllardır devam eden ayrımcılığa son verdiğini'' belirten Ceylan, devletin temel amacının bireyin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan, siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya çalışmak olduğunu kaydetti.
''İstanbul Barosu, katsayı adaletsizliğinin devam etmesi için dava açmıştır'' görüşünü dile getiren Ceylan, özgürlüklere en çok sahip çıkması gereken İstanbul Barosunun, hukuka aykırı bir yorumla adaletsizlikten yana ve özgürlük karşıtı bir tavır aldığını belirtti.
Baronun, ideolojik kaygılarla temel hakların kısıtlanmasını talep ettiğini savunan Ceylan, ''Baro başkanının 'eşitlik, ancak eşit insanlar arasında olur' ifadesi, insan hakları hukukundaki eşitlik kavramının henüz bazı zihinlerde gerçek manasıyla yerleşmediğini göstermektedir'' diye konuştu. Ceylan, dava sürecinde meslek lisesi öğrencilerinin hukuki süreçten etkileneceğini, bu nedenle mahkemeye müdahale dilekçesi verebileceğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!