Ceza alan eski HDP'li vekil: Kürdistan Kaşgarlı Mahmut'un kitabında var

Eski HDP'li vekil Seher Akçınar Bayar, "Kazandığımız zafer sayın Abdullah Öcalan'ın ve Kürdistan şehitlerimizin zaferidir" dediği için 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bayar "Kürdistan ifadesi, 1074 yılında Kaşgarlı Mahmud tarafından çizilen haritada Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı coğrafyaya verilen ad. 1893 yılında 2'nci Abdulhamit döneminde aynı harita geliştirilerek basıldı" dedi.

Yayınlanma: 31.03.2016 - 11:33
Abone Ol google-news





HDP'den 7 Haziran 2015'te Erzurum Milletvekili seçilen Seher Akçınar Bayar, merkez Palandöken ilçesi Kazım Yurdalan Mahallesi'nde 8 Haziran'da düzenlenen kutlamaya katıldı. HDP'li Seher Akçınar Bayar meydanda toplanlara hitaben, "Erzurum Kürdistandır, Kürdistanın parçasıdır. Kazandığımız bu zafer sayın Abdullah Öcalan'ın ve cezaevinde tutuklu bulunan tüm tutsaklarımızın, Kürdistan şehitlerimizin, dağlarda özgürlük nöbeti için mücadele eden yoldaşlarımızın zaferidir. Onların özgürlükleri için bir başlangıçtır" dedi.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Seher Akçınar Bayar'ın yaptığı bu konuşmanın ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Seher Akçınar Bayar hakkında 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemi ile 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

"BU KELİME CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN TARADINDAN DA KULLANILIYOR"

Diyarbakır'da yaşayan ve talimat yoluyla ifadesi alınan Seher Akçınar Bayar, konuşmasında propaganda içerikli bir cümlenin bulunmadığını iddia etti. Söylediklerinin tamamının ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını ileri süren Seher Akçınar Bayar şunları söyledi:

"Kürdistan ifadesi, 1074 yılında Kaşgarlı Mahmud tarafından çizilen haritada Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı coğrafyaya verilen ad. 1893 yılında 2'nci Abdulhamit döneminde aynı harita geliştirilerek basıldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun Ortadoğu'daki topraklarını yansıtan bir harita. Bu haritadaki bir coğrafyaya Kürdistan ismi verilmiştir. Bu kelime Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar tarafından da kullanılıyor. Bu yüzden bu kelime propaganda değil, tarihsel bir atıftır. Seçmenlerin büyük bir bölümü cezaevinde hasta, tutsak iken yaşamlarını yitirdi. Talep ettiğim onların özgürlüğü. Zafer olarak adlandırdığım ise 7 Haziran seçimlerinde elde ettiğimiz başarı."

HÜKMÜN AÇIKLAMASI GERİ BIRAKILDI

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 16 Mart günü görülen karar duruşmasında Seher Akçınar Bayar, 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan önce 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Seher Akçınar Bayar'ın sabıkasız oluşunu dikkate alarak cezasında 1/6 indirim yaparak 1 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme 5 yıl süre ile hükmün açıklamasını geri bıraktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler