Cezaevi aracında yangın: 5 mahkum öldü

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bir cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlü yanarak hayatını kaybetti.

Cezaevi aracında yangın: 5 mahkum öldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.09.2011 - 07:13

Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Özel, Van'dan İstanbul'a gitmekte olan cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 mahkumun hayatını kaybettiğini belirterek, ''Üzgünüz, bir terör saldırısı değil. 5 mahkum vatandaşımızın hayatını kaybettiği üzücü bir olay, motor arızasından kaynaklandığı sanılan bir yangın sonucu üzücü bir olay meydana gelmiş'' diye konuştu.

Van'dan İstanbul'a gitmekte olan 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracı, saat 06.00'da Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkinde seyir halindeyken aracın yanmaya başladığını farkedince aracı durdurdu. Askerler, birden bire ve şiddetli bir şekilde yükselen alevler nedeniyle 5 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu nakil aracının kapısını açmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Şiddetli alev ve dumandan etkilenen mahkumlar araçta yanarak can verdi. Şoka giren askerlere olay yerine gelen 112 Acil Serris ekipleri, itfaiye ve jandarma ekipleri teselli etmeye çalıştılar.

Askerlerin, cezaevi nakil aracında bulunan mahkumları kurtaramadıkları için büyük üzüntü duydukları ve şoka girdikleri gözlendi.

Yangında cezaevi nakil aracında bulunan Abdülsetter Ölmez (35), Sinan Aşka (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetti. Pınarbaşı Cumhuriyet Savcısı olay yerinde incelemelerde bulundu.

3 hükümlü İstanbul'a naklediliyordu

Van'dan İstanbul'a gitmekte olan ve Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde aniden yanmaya başlayan cezaevi nakil aracında hayatını kaybeden İsmet Evin, Medeni Demir ve Sinan Aşka'nın, Van M tipi cezaevinden Metris Cezaevi'ne nakledildiği öğrenildi.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesinin, 21.06.2011 tarihli ''uyuşturucu madde ticareti yapma ve sağlama'' suçundan hakkında yakalama emri çıkardığı İsmet Evin'in, 23 Ağustos 2011'de Van'ın Başkale ilçesinde gözaltına alındığı ve Van M Tipi Cezaevinde tutuklu bulunduğu kaydedildi.
Evin'in, yargılama yerinin İstanbul olması nedeniyle Metris Cezaevine gönderildiği belirtildi.

Van M Tipi Cezaevinde, 'uyuşturu madde ticareti yapma suçundan' 10 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla hüküm giyen Medeni Demir'in ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen başka bir uyuşturucu dosyasından yargılanmak üzere Metris Cezaevine nakledildiği bildirildi.

Hırsızlık suçundan 2 yıl 9 ay 10 gün hüküm giyen ve 2 ay sonra cezasının tamamlanacağı bildirilen Sinan Aşka'nın da Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir başka soruşturma kapsamında, Van M Tipi Cezaevinden İstanbul'a gönderildiği kaydedildi.
 

Aracın yakıtı inceleniyor

Bu arada, Kayseri-Malatya yolunun 87'nci kilometresinde seyir halindeyken alev alarak yanan ve 5 mahkumun ölmesine neden olan cezaevi aracı için Elazığ'daki akaryakıt istasyonundan alınan yakıt örneğinin incelendiği bildirildi.

Öte yandan, araçtaki yangın sırasında dumandan etkilenerek rahatsızlanan araç sürücüsü Cafer Sarı, yardımcısı Serdar Oflaz ve Astsubay İsmail Bostan'ın da Pınarbaşı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Cumhuriyet Savcısı ve Kayseri Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri, olay yerindeki incelemelerini tamamlarken, ölenlerin eşyaları ve cesetlerden kalan parçalar alınarak Konya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yanan cezaevi nakil aracı da bir kamyona yüklenerek olay yerinden götürüldü.

 

Adalet Bakanı'ndan açıklama

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kayseri'de cazaevi nakil aracındaki yangında 5 mahkumun yanarak ölmesine ilişkin olarak, ''Her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar değerlendirilecektir'' dedi.

Ergin, Pınarbaşı ilçesindeki olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Kayseri Valiliğine geldi.

Vali Mevlüt Bilici ile bir süre görüşen Ergin, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sabah İstanbul Metris Cezaevine ait ring aracının, Van'dan almış olduğu hükümlü ve tutuklularla birlikte İstanbul'a seyir halindeyken, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine 50 kilometre kala, şu an için bilinmeyen bir nedenle yandığını söyledi.

Yangın sırasında araçta 2 şoför, 2'si rütbeli 12 jandarma personeli, 5 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirten Ergin, şöyle devam etti:
''2 şoförümüzde ve 1 askerimizde zehirlenme ile hafif yaralanmaya bağlı kısa süreli bir tedavi söz konusu olmuş, onun dışındaki personelin sağlık durumu iyi olmakla beraber, 5 hükümlü ve tutuklumuz maalesef çok elim bir hadisede hayatların kaybetmişlerdir. Konuya ilişkin olarak Pınarbaşı Başsavcılımığımızın adli, bakanlığımızın idari ve üniversiteden alınan elemanların teknik incelemeleri devam etmektedir. Bu incelemeler sonunda ortaya çıkacak bilgileri ayrıca sizinle paylaşacağız.
Ancak, bu süre içerisinde bilgi sahibi olmadan yapılan birtakım değerlendirmeler vardır. Bu araçların bakımsız olduğu, eski olduğu gibi yorumlar yapılmaktadır. Ring araçlarımızdan uzun yol oracı olarak kullanılan bugün yanan aracımız 2010 model bir araç olup, 23 Ağustos itibarıyla teknik bakımları yapılmıştır. Dolayısıyla teknik olarak herhangi bir sıkıntı gözükmemekle beraber, şu an da bilirkişi de mühendisler de kaza nedenini, yangın nedenini tespit etmek için yoğun bir çalışma yapmaktadırlar. Bu çalışmalar aşama kaydettiğinde, sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.''


10 numara yağ iddiası

Bakan Ergin, bir gazetecinin ''araca 10 numara yağ koyulduğu'' iddiasını hatırlatması üzerine, ''Bütün iddialar araştırılıyor. Elazığ'da araca akaryakıt alınıyor ve bir süre sonra araç arıza yapmaya başlıyor. Savcılığımız anında Elazığ'daki akaryakıt alınan istasyona da gitmek suretiyle oradaki tanklardan örnekler almış, onlarla ilgili tespitler yapılmış, tahliller yapılıyor. Sebep ne olursa olsun, şu an için 'sebep akaryakıttır' diyecek donelere sahip değiliz ama bu ihtimal karşısında da araştırma sürüyor. Araçta imalatından kaynaklı teknik bir sorun var mıdır? Bununla ilgili çalışmalar da yapılıyor. Üretici firmanın teknik elamanları da sabah erkenden İstanbul'dan yola çıktılar. Dolayısıyla her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar değerlendirilecektir'' diye konuştu.

Gazetecilerin hükümlü ve tutukluların yangın sırasında araçta ellerinin yanı sıra ayaklarının da bağlı olduğu yönünde iddialar olduğunu ifade etmeleri üzerine de Bakan Ergin, ''Biz de o tür bir bilgi yok. Bendeki bilgi ellerinin bağlı ama kabin içinde hareketli oldukları yönünde. Nihayetinde tüm bu bilgiler inceleme ve soruşturma sonrasında netleşecek'' dedi.

Bakan Sadullah Ergin, başka bir soru üzerine de şunları söyledi:
''Güvenlik personelinin olduğu bölümün kapısı açılarak jandarmalarımız oradan çıkarılıyor. Ancak bu ring araçları özel imalattır. 2 bölümden oluşur. Birinci bölümde güvenlik güçlerini taşıma koltuklarımız vardır, içerde ayrıca hükümlü ve tutukluların bulunduğu kabinler vardır. Bu araçta 3 ayrı kabin söz konusu. Hükümlü ve tutukluların bulunduğu kabinleri kapısı ayrıca kapalıdır. Böyle olması zaten mevzuat gereğidir. Sabah saat 05.30 sıralarında hadise cereyan ediyor. Soruşturma sonucunda olayın oluş biçimi de ortaya çıkacaktır.''


-UZAK MESAFELERDE KARAYOLUNU TERCİH EDİLMESİ-

Ergin, ''Bu kadar uzak mesafeye neden karayolu ile gidildiğinin de sorulduğunu'' belirterek, ''Türkiye'de günde ortalama 5 bin-5 bin 500 arasında hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde yer değiştiriyor. Adliyeye gidiyor, adliyeden dönüyür ya da bir ildeki cezaevinden başka bir ildeki cezaevine hareket ediyor. Tüm bunların koordinesi dikkat ve titizlikle yapılmaya çalışılıyor. Tabii bu güzergahta İstanbul'dan Van'a giden ring aracımız direk Van'a gitmiyor. Yol güzergahında başka illere bırakacağı tutuklu ve hükümlü varsa onları bırakıyor. Dönüşte de bu şekilde varsa alabiliyor. Tek kişi gidecekse uçakta kullanıldığı oluyor ama toplu intikallerde ve güvenlik açısından bunlar her an, her saat başı götürebileceğimiz hükümlü ve tutuklular değil. Bunlarla ilgili asgari güvenlik şartlarını sağlamak zorundayız. Jandarmanın bunu kendine adapte etmesi söz konusu. İki kurumun koordinasyonuyla yapılan bir çalışmadır. Onun için bu tip intikaller toplu yapılıyor'' şeklinde konuştu.

Aracın yakıt ikmali yaptığı akaryakıt istasyonunun sorumlularının gözaltına alınıp alınmadığının sorulması üzerine Ergin, ''Numunelerden henüz olumsuz bir sonuç çıkmadığı için kimseyi itham etme durumunda değiliz. Yangının nedeni imalat hatası mı, yakıttan kaynaklı bir sorun mu, kullanım kaynaklı bir problem midir? Bütün bunlar neyse ortaya çıkarılacak. Bunun ortaya çıkarılması bundan sonraki süreç için birtakım önlemler alınmasına vesile olur ama kaybettiğimiz 5 canı maalesef geri getirmeyecek'' diye konuştu.

Ergin, yangında hayatını kaybeden hükümlü ve tutukluların, ''adi suçlu'' denilen özellik arz etmeyen, kamuoyunun dikkatini çekecek özel bir suçlu olmadıklarını kaydetti.

Görüştükleri personelin aracın 1-2 dakika içeresinde adeta ''ateş topuna'' dönüştüğünü söylediklerini dile getiren Ergin, bunların olayın şokunu atlatamamış olan personelin ifadeleri olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler