CHP, Anayasa'nın ikinci maddesine kesilen para cezasının peşini bırakmıyor

CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’ Türkiye cumhuriyeti ,demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir ‘ve’ Türkiye laiktir laik kalacak’ yazılı pankartlara kesilen cezalara ilişkin bugün Lüleburgaz Adliyesi’ne itiraz dilekçesi sundu.

Yayınlanma: 18.05.2016 - 12:18
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi Lüleburgaz İlçe Başkanlığı bugün Lüleburgaz Adliyesi Sulh Ceza Mahkemesi’ne pankartlara kesilen cezalar nedeniyle itiraz etti.

Bu da oldu: Anayasa'nın ikinci maddesine tutanaklı para cezası

Chp Lüleburgaz ilçe başkanlığı , Chp parti meclis üyesi ve 24.dönem İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP İl Başkanı Ünal Başkur, İlçe Başkanı Özgür Kaya, çevre ilçe başkanları çok sayıda partili, Lüleburgaz demokrasi platformu,sendikalar ve birçok sivil toplum kuruluşu ile birlikte bugün 14:00’de Lüleburgaz Adliyesi önünde toplandı.

‘219 LİRA DEĞİL 219 YIL HAPİS YATARIZ’

Burada konuşan İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 219 lira değil 219 yıl hapis isteseler bile her zaman ‘Türkiye Laiktir Laik Kalacak’ diye bağıracaklarını söyledi. Özgündüz yaptığı açıklamada; “Türkiye Cumhuriyeti laiktir bunun aksini iddia eden var mıdır? İsmail Kahraman ‘laiklik kalkacak dindar anayasa gelecek’ dediğinde harekete geçmeyen bu ülkenin yargı organları Lüleburgaz Cumhuriyet Halk Partisi, pankart asıp laikliği savundu diye mi, hatırlattığı için mi cezaya çarptırılıyor? Bu çok acıdır. Bu karara imza atanlar o tutanağı tutanlar ileride çocuklarının yüzüne bakamayacaklardır. Bu kabahat değildir. Övünülecek bir durumdur. Bundan dolayı rahatsızlarsa bütün Lüleburgaz’ı böyle pankartlarla donatırız. Bu rahatsız olunacak bir durum değil. İzinsiz pankart asıyorlar diyorlar. Bu pankart öyle sıradan bir pankart olayı değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kaymakamlığı benim partim, ilçe başkanım hakkında kabahat nitelendirmesiyle ceza kesmiştir. 219 lira değil 219 yıl hapis isteseler bile biz her zaman Türkiye Laiktir Laik Kalacak diye bağıracağız” dedi.



AKP GERÇEK DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLADI

İtiraz öncesi Adliye Binası önünde konuşan CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, kesilen bu cezaya esprili dille “Hadi Canım Sen de” diyerek tepki gösterdi.

Başkur yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik anayasadan kaldırılsın dini kimlikli bir anayasa getirilsin deyişiyle AKP’nin beyninin arkasındaki gerçek düşünceyi ortaya çıkardı. Bu konuda Lüleburgaz İlçe Örgütü tavrını ortaya koydu vepolisler partiye gelerek Lüleburgaz ilçe başkanımıza ceza kesildi. Verilen ceza laikliği savunmaya Cumhuriyetin temel değerlerine verilen cezadır. Türkiye’yi başkalaştırmak için uğraşan kişilere verilen cezadır. Türkiye Cumhuriyetinin rejiminin özünün kirletildiği bir süreci yaşıyoruz. Sosyal devlet yıkılıp sadaka devleti egemen kılınmaya çalışılıyor. Laik eğitim yerine din eksenli bir eğitim modelinin uygulamaya konmaya çalışıldığı bir düzende yaşıyoruz. Büyük bir kirlenme içindeyiz. Bunlara sadece ‘Hadi Canım Sen de’ diyorum” dedi.

‘HAKİMLERDEN KANUNLARA SAHİP ÇIKMALARINI İSİYORUZ’

Başkur’un ardından konuşan CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Özgür Kaya; “Bugün burada kanunlara saygılı, ilerici, demokrat, vatansever, Cumhuriyet taraftarı, aydınlıktan yana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak toplandık ve Lüleburgaz Adalet Sarayı’nda hakimlerden ANAYASA ya sahip çıkmalarını istiyoruz. Bizler biliyoruz ki tüm yurttaşların malını, canını, namusunu koruyan kanunlardır ve o kanunlar kaynağını Anayasa’dan alır. Anayasanın 4. Maddesinde ilk 3 maddenin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği belirtilmiştir. Bu değiştirilemez maddelerden birisi de “Türkiye Cumhuriyeti Demokratik, Laik ve Sosyal bir Hukuk Devletidir” diyen 2. Maddedir. Laiklik, bu ülkenin ve Cumhuriyetin kurucu partisi -bizim partimiz- Cumhuriyet Halk Partisinin temel ilkelerinden al kırmızı Türk bayrağı rengindeki parti bayrağımıza işlediğimiz Altı oktan birisidir. Ve elbette ki bizler partimizin temel ilkelerinin doğruluğuna inanarak siyaset yapıyor ve demokratik laik ve sosyal hukuk devletine inanıyoruz. Ne bayrağımız üstündeki altı ok tesadüftür ne de bayrağımızın rengi” dedi.



‘ANAYASAYI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR OLAMAZ’

Kaya; “Anayasal düzende, Anayasayı savunmak suç değildir, olamaz! Ne Polis ne Kaymakam, nede bir başka devlet görevlisi hiç kimse kendisini hakimin veya Büyük Millet Meclisinin yerine koyamaz. Anayasanın 2. Maddesi ve “Türkiye Laiktir, Laik kalacak” yazıldı diye bu pankartlara ceza kesilemez. Bu açık açık bir komplodur, halkı devletle karşı karşıya getirmeye çalışan, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ve anayasal düzeni yıkmaya çalışanların açık bir komplo girişimidir. Lüleburgaz’da yüzde 60 oy almış Cumhuriyet Halk Partisi’nin İlçe Başkanına kesilen bu ceza milletin iradesine ceza kesmektir. Türk Milleti olarak mahkemelerde Türk Milletinin adına karar veren hakimlerin Anayasal düzeni sıkıntıya sokacak, bizleri karşı karşıya getirecek bu cezanın iptalini istiyoruz” dedi.

Özgür Kaya konuşmasının sonunda "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ün açtığı yolda yürürken Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi kanımızın canımızın malımızın pahasına cumhuriyeti ve laikliği savunacağız.Kimsenin şüphesi olmasın ki CHP varolduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacaktır." ifadelerini kullandı

Ardından İlçe Başkanı Özgür Kaya beraberindekiler CHP İlçe Avukatları nezaretinde Sulh Hukuk Mahkemesine cezanın iptali için dilekçelerini sundular.

CHP’NİN YANINDAYIZ

Adliye çıkışında Lüleburgaz Demokrasi Platformu adına Cengiz Atlı da bir açıklama yaptı.

Atlı bu olayı Demokratik bir Türkiye isteyenlere karşı yapılmış bir saldırı olarak gördüklerini belirtirken “Daha önce de defalarca saldırı oldu. Bugün bu şekilde gündeme gelmiştir.Hükümet artık hiçbir söylenen söze tahammül göstermemektedir. Buna karşı herkesin birlikte mücadele yürütmesi gerekir.

Bizde demokrasi platformu olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ve Cumhuriyet halk partisi ilçe başkanı Özgür Kaya'nın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.

‘SİYASİ RANT UĞRUNA KESİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ’

Adliye çıkışında ise CHP İlçe Başkanlığı adına Avukat Emrah Arslan konuştu.

Arslan; ‘Kesilen ceza için itirazımızı yaptık’ derken, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre kesilmiş bir cezanın mevcut olduğunu fakat bu cezanın kanun hükümlerine göre kesilmediğini düşünüyorum Arslan ‘siyasi partiler kanununda siyasi partilerin anayasa ve kanunlara uygun olarak tüm seçimler dahil olmak üzere çalışmalarını özgür iradelerine göre yapmalarına izin vermektedir’ derken “Lüleburgaz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün uyguladığı para cezası Lüleburgaz ilçe Başkanlığına ilçe Başkanı özgür Kaya’ya sözlü yada yazılı bir uyarı olmadan Polis memurların parti binasına gelerek ceza tutanağını ilçe Başkanı Özgür kaya’ya tebliğ edip cezanın kesildiğini söylemeleri üzerine ilçe Başkanımız ve biz avukatlar olarak İtirazlarımızı bu hususta ayrıntılı olarak belirttik. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın açıklamalarından sonra kesilmiş bu cezanın çok manidar olduğu aşikardır. İdari yaptırımı uygulayanların belirttiğimiz siyasi amaçların yanında başkaca tehlikeler getirmemesi gerekmektedir. Kolluk kuvvetlerinin tarafsız olması ve sadece görevlerini yapması gerekmektedir.

Belirli bir kesimin veya siyasi topluluğun emir ve direktifleri altında olmamalıdır. CHP İlçe Başkanına kesilen bu cezanın usul olarak da yanlış olduğu kanaatindeyiz. İdare cezayı vermeden önce gerekli araştırmayı yapmadan, özel alana asılmış pankart ile ilgili özel mülkün sahibinin rızasını dahi araştırmamıştır.

NE OLMUŞTU?

Bu da oldu: Anayasa'nın ikinci maddesine tutanaklı para cezası

[Haber görseli]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler