CHP, bildirideki ifadenin değiştirilmesini istedi

Portekiz'in Cascais kentinde yapılan Sosyalist Enternasyonal (SE) toplantısında Suriye konusunda hazırlanan bir taslak bildiriye CHP karşı çıktı.

Yayınlanma: 05.02.2013 - 14:41
Abone Ol google-news

Bildiride, ''Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletler ve Suriye muhalefetinin tutumları ile tutarlı olarak, Beşar Esad'ın bir geçiş hükümetinde rol almasına karşıdır'' ifadesini doğru bulmayan CHP, değişiklik yapılması için girişimde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, basına yaptığı açıklamada, ''Durumu, SE Başkanı George Papandreu ve sekretaryaya anlattık. Birleşmiş Milletler'in böyle bir pozisyonunun olmadığını ve son günlerde Suriye muhalefetinin liderinin, ülkesindeki yönetimle, rejimle müzakere etmeye hazır olduklarını söylediğini hatırlattık'' dedi.

SE sekretaryasının hazırladığı bildirideki o ifadenin, diğer cümlelerle tutarlı olmadığını savunan Loğoğlu, ''Çünkü bir yandan Suriye halkına bu sorunları kendi iradenizle çözün diyorsunuz, öbür yandan da böyle bir şart koşuyorsunuz. 'Bu yararlı olmayacak' dedik. Papandreu kabul etti'' açıklamasında bulundu.

Loğoğlu, SE Genel Sekreteri Luis Ayala'ya sunduğu yazılı değişiklik metninde ifadenin şu şekilde değiştirilmesini istedi:

''Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletler'in Suriye krizine barışçıl yollardan çözüme destek vermektedir ve Suriye halkının beklenti ve talepleri ile uyumlu olarak, geçmişle tam bir kopma anlamına gelecek yeni bir gelecek için Suriye halkına destek vermektedir.''

Loğoğlu, Türkiye'ye döneceklerinden dolayı bildirinin son halini göremediklerini, sonuna kadar bunun takipçisi olacaklarını ve SE Başkanı Papandreu'nun verdiği onaya güvendiklerini ifade etti.

Loğoğlu ayrıca ''Önemli olan Suriye'deki şiddeti engellemeye nasıl yardımcı olabileceğimizdir. Netice olarak Suriye'de daha aktif bir SE'den bahsediyoruz'' diyerek, Suriye konusunda SE içinde kurulması kararlaştırılan ve Türkiye'nin de olacağı çalışma grubunda rol almak istediğini SE yetkililerine ilettiğini kaydetti.

Öte yandan Loğoğlu, Türk basınında gündeme getirilen ve BDP'nin, CHP'yi Sosyalist Enternasyonal'a şikayet edeceği yönündeki iddiaları yalanladı. Loğoğlu, ''Bu konu gündeme gelmedi, gelmesi de zaten mümkün değildi. CHP'nin durumu, statüsü gibi şeyler uzaktan yakından, dolaylı veya dolaysız bu toplantının gündemine hiçbir şekilde gelmedi'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, Türkiye'ye dönmek üzere Cascais'daki SE'nin toplantı salonundan ayrılarak Lizbon havaalanına gitti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler