CHP İstanbul’da ikisi kadın 20 aday

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın bu hafta sonu Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştireceği kurultayda İl Başkanlığı için 20’den fazla adayın ismi geçiyor.

Yayınlanma: 21.12.2015 - 22:27
Abone Ol google-news

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın bu hafta sonu Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştireceği kurultayda İl Başkanlığı için 20’den fazla adayın ismi geçiyor. Kurultayda her bir adayın seçimlere girebilmesi için 640 delegenin yüzde 10’una denk gelen 64 imzayı alması gerekiyor. Eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu başkan adayları, delegelerle yoğun biçimde görüşürken bazı isimlerin ise genel merkezin her hangi bir ismi işaret etmemesi durumunda adaylığını açıklayacağı konuşuluyor.

ADAY BOLLUĞU
CHP’de İl Başkanı Murat Karayalçın’ın yeniden aday olmayacağını açıklaması ve genel merkezin net biçimde hiç bir adayı desteklememesi hafta sonu gerçekleştirilecek olan kurultayda aday sayısında patlama yaşanmasına neden oldu. Şu ana kadar aralarında eski milletvekilleri Süleyman Çelebi, Berhan Şimşek, Müslim Sarı, Çetin Soysal, Kenan Sönmez, Kadir Gökmen Öğüt gibi isimlerin yanında mevcut yönetimde görev yapan bazı isimlerde adaylık için delegelerin nabzını tutuyor.

Kurultaya kısa süre kala Ali Fatinoğlu, Necdet Saraç, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Gökan Zeybek, Kenan Sönmez ve gazeteci Koza Yardımcı resmi olarak adaylıklarını açıklarken, Çetin Soysal’ın da yarın düzenleyeceği toplantı ile İl Başkanlığı’na adaylığını açıklayacağı belirtildi. Kurultay sürecinde ayrıca Oğuz Soydan, Seyfullah Beysülen, Şerdil Odabaşı, Yüksel Mansur Kılıç, Cemal Canpolat, Cemil Ekşi, Ali Mutlu Köylüoğlu, İrfan Karacan,Mehmet Karlı ve  Rıza Akpolat’ın da isimleri başkan adaylığı için geçerken, Karayalçın yönetiminde Basın Sorumlusu olarak görev yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Elif Uluğ’a da parti içerisinde adaylık için yoğun baskı olduğu ve Uluğ’un adaylığa sıcak baktığı konuşuluyor. Parti içinde Kadir Gökmen Öğüt ve Süleyman Çelebi’nin de bilinen isimler olması nedeniyle dikkat çekerken, CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever’in de son anda aday olabileceği belirtiliyor. Tahmin çok zor

KILIÇDAROĞLU KİMİ İŞARET EDECEK?

CHP’de uzun bir aradan sonra çok sayıda kişinin adaylık için isminin geçmesi seçimi kimin kazanacağı konusunda tahmin yapmayı da oldukça zorlaştırıyor. Eski milletvekilleri içinde Müslim Sarı’nın genel merkezin kararını beklediği ve destek alması halinde başkanlığa seçilme şansının yüksek olduğu söyleniyor. Yine eski milletvekili Çetin Soysal’a da örgüt içerisinde yoğun ilgi olduğu ancak delegelerin Soysal’ın listesine göre tavır alacağı belirtiliyor.  CHP’de 2010-2011 yılları arasında İl Başkanlığı görevini yürüten sanatçı Berhan Şimşek’in ismi ise daha önce Deniz Baykal ile anıldığı gerekçesiyle delegeler arasında pek sıcak karşılanmıyor. Seçimde adaylığı süpriz isimlerden birisi de Necdet Saraç olarak karşımıza çıkıyor. Alevi kimliğiyle öne çıkan Saraç’ı kurultay sürecinde gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu, eski milli futbolcu Lemi Çelik, Karadeniz Konfederasyonu’ndan Tahsin Usta ve milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Ali Şeker, Eren Erdem, Onursal Adıgüzel ile Mehmet Tüm gibi isimlerin desteklediği ve çalışmalarına destek verdiği biliniyor. Yine parti içerisinde ve örgütte Alevi kimliği ile ön planda olan Cemal Canpolat’ın da parti tabanından destek bulabileceği kulislerde yüksek sesle konuşuluyor. Öte yandan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Ali Fatinoğlu’nu desteklediği belirtilirken, mevcut İl Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Soydan’ı ise Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın desteklediği söyleniyor.

İl Başkanlığı için iki kadın aday
CHP tarihinde bu zamana kadar hiç bir kadın İl Başkanının olmaması tartışılırken, Karayalçın yönetiminin basın sözcüsü Dr. Nimet Elif Uluğ’a da parti içeresinde bazı isimlerin aday olması yönünde baskı yaptığı öğrenildi. Adaylık konusuna sıcak yaklaşan Uluğ, Cumhuriyet’in adaylıkla ilgili sorusu üzerine ,“ İl Başkanlığı’na aday olmam konusunda parti içinde ciddi bir baskı var. Ancak son kararı verecek olan delegelerdir. Her kim olursa olsun amacımız partimizi iktidara taşımak ve örgütte küskünlük yaratmamak. Öncelik tüm örgütü kucaklayacak bir yapı oluşturularak küskünlüğün önüne geçmek olmalı. Benim amacım ise merhametli bir anlayışla inancı ve yaşam biçimi nedeniyle mağdur olanların sesini duyurarak, onlara dokunmak ve toplumda yaşanan sıkıntıların çözümü için partime politikalar sunmak. Ayrıca bilimsel projelerle gençlerin ve kadınların önünün daha fazla açılması adına çalışmalarım var. Bir başka hedefim ise CHP’de siyaset okulunu kurarak, geleceğin siyasetçi ve yöneticilerini buradan çıkarmak istiyoruz. Bir kadın her kapıyı çalarak rahatlıkla içeri girip o eve misafir olabilir. Siyasetin toplumu kutuplaştırdığı bir ortamı da ancak kendi şehrinde bir kadın İl Başkanı sonlandırabilir. Delegelerin de destek vermesiyle bu projeleri hayata geçirmek ve partimin iktidar olmasını istiyorum” dedi. Bir başka kadın aday olan Koza Yardımcı ise adaylık gerekçesini toplumun her kesimini kucaklamak ve İstanbul’u yeniden sosyal demokratların kalesi haline getirmek olarak açıkladı.


Delege yapısı belirleyecek
İstanbul’da İl Başkanlığı için oy kullanacak 600 delegeden 65’i 30 yaş altı gençlerden oluşuyor. Yine kadın delege sayısı 172 olarak dikkat çekerken, 76 kişinin Sivas, 35 kişinin Tunceli, 135 kişinin  İstanbul,  29 kişinin  Malatya, 27 kişinin de Tokat nüfusuna kayıtlı olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca 338 delegede diğer illerdeki nüfusa kayıtlı partililerden oluşuyor. İstanbul’da 47 delege sayısı ile Kadıköy ilk sırayı alırken, onu sırayla Küçükçekmece (31), Maltepe(29) ve Üsküdar (26) takip ediyor. İlçelere göre delege sayısı ise şöyle sıralanıyor: Adalar (5), Arnavutköy (5), Ataşehir (22), Avcılar (21), Bağcılar (16), Bahçelievler (22), Bakırköy (17), Başakşehir (10), Bayrampaşa (11), Beşiktaş (17), Beykoz (10), Beylikdüzü (14), Beyoğlu (8), Büyükçekmece (11), Çatalca (5), Çekmeköy (8), Esenler (9), Esenyurt (22), Eyüp (17), Fatih (15), Gaziosmanpaşa (15), Güngören (10), Kağıthane (15), Kartal (24), Pendik (22), Sancaktepe (11), Sarıyer (18), Silivri (8), Sultanbeyli (5), Sultangazi (12), Şile (5), Şişli (18), Tuzla (8), Ümraniye (23) ve Zeytinburnu (8).

CHP tarihinde hiç kadın il başkanının olmaması tartışılırken Elif Uluğ, “Siyasetin toplumu kutuplaştırdığı bir ortamı ancak kendi şehrinde bir kadın il başkanı sonlandırabilir” dedi. Bir başka kadın aday olan Koza Yardımcı ise hedefi İstanbul’u yeniden sosyal demokratların kalesi haline getirmek olarak açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler