CHP, öğrenci sorunlarını Meclis gündemine taşıdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, üniversitelerde demokrasi ve bilimsel yaklaşımla bağdaşmayan uygulamalara son verilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP'li Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, öğretim görevlilerinin düşük ücretleri, bilimsel kaynaklara ve çalışma ortamlarına ulaşmadaki fiziki yetersizliklerinin mevcut olduğuna işaret etti.
Gerekçede, "Türkiye şartlarında ekonomik açıdan tatmin edici ücret ve ortam sağlanamayan birçok yetişmiş bilim insanı yurtdışındaki üniversitelerin cazip tekliflerini değerlendirmektedir. Ülkesinin kaynaklarının etkin kullanılmaması yüzünden, yararlanamadığımız sayısız öğretim görevlimizin yerlerini doldurmakta zorluk çekmekteyiz" denildi.
Üniversite öğretim üyelerinin ve görevlilerinin yaşadığı siyasi ve toplumsal baskıların da, özgür bilimsel çalışma ortamına engel oluşturduğunun bir gerçek olduğuna vurgu yapılan gerekçede, "Akademik özgürlük ve yönetimsel özerkliğin 12 Eylül Askeri Darbesi ürünü olan Yüksek Öğretim Kurulu tarafından nasıl engellendiği kamuoyu tarafından yıllardır izlenmektedir. AKP iktidarının darbe ve darbecilerle hesaplaşmaktan söz ederken bilimsel özgürlüğü kısıtlayan bir kurumu ısrarla devam ettirmesi samimiyetinin sorgulanmasına yol açmaktadır. Siyasal iktidarın ülke gündemi ve geleceği hakkında açıklama yapan üniversiteleri ve çalışanlarına yaptıkları baskılar, bugün kamuoyunun ibretle takip ettiği Silivri yargılamalarında görülmektedir. Son dönemde ODTÜ'de yaşanan olaylar olduğu gibi üniversite öğrencilerinin en basit demokratik hakkına biber gazı ile müdahale eden siyasal iktidar, üniversite yönetimlerini azarlamakta ve sindirmektedir" ifadelerine yer verildi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında da uygulanan ve bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye'deki akademik kadroların yetersizliğini gidermek ve bilimin evrenselliği ilkesi adına yurt dışına öğrenim için gönderilen birçok öğrencinin geleceğin akademik kadrolarını oluşturacağının öngörüldüğü belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Ancak yurtdışında MEB bursu ile eğitim alan birçok gencimiz sıkıntılarla boğuşmaktadır. Burs paralarının Türkiye'den sürekli olarak geç gönderilmesi yurtdışındaki burslu öğrencileri ve araştırmacıları zor durumda bırakmaktadır. Burs paralarının birkaç günlük ya da haftalık gecikmesi kamuoyunda bu paraların bir bankada değerlendirildiği ve o yüzden geç yatırıldığı şüphesini akıllara getirmektedir. Alınan bursun yurtdışında geleceğin akademik kadrolarını oluşturması planlanan vatandaşların burs ücretlerinin yetersizliği ve acilen artırılması da gerekmektedir.
Bu gerekçelerle, üniversitelerimizde demokrasi ve bilimsel yaklaşımla bağdaşmayan uygulamalara son verilerek, akademisyenlerin ve öğrencilerin yaşadığı ekonomik, sosyal, siyasal ve idari sorunların çözülmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması ülkemizin geleceği adına hayati bir önem taşımaktadır."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?