CHP'den kriz hakkında çarpıcı rapor

Türkiye ekonomisinde son bir yılda yaşananlar Cumhuriyet Halk Partisi'nin hazırladığı ''Türkiye Ekonomisinin Krizi'' başlıklı raporda, çarpıcı rakamlarla ortaya konuldu.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 11:39
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi ''Türkiye Ekonomisinin Krizi'' başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda,  özellikle "teğet geçen" krizin  Türkiye ekonomisindeki etkileri üzerinde duruldu. Krize karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan raporda, en önemli sorunun, sürece müdahale etmeyen bir yönetim anlayışı olduğu belirtildi.

Grafiklerle desteklenen raporda, kapasite kullanım oranları ve sanayi üretim endeksinin düştüğü, reel kesimin ve tüketicilerin ekonominin geleceğine olan inançlarının sarsıldığı, bunun sonucunda da yatırım ve tüketim harcamalarında önemli gerilemeler olduğu kaydedildi.

Türkiye ekonomisinin küresel krizden en fazla etkilenen ekonomilerden biri olduğuna işaret edilen raporda, krizin ekonomi üzerindeki etkileri analiz edildiğinde yaşanan olumsuzlukların 2001 yılındaki büyük çöküşle eşdeğer olduğu, hatta bazı açılardan ondan daha derin izler taşıdığının anlaşıldığı ifade edildi.

Krizin işsizlik oranlarında ciddi artışlar meydana getirdiğine ve işsizlikte yeni bir patikaya girildiğine işaret edilen raporda, 2001 sonrası uygun uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle göreli olarak hızlı sayılabilecek bir büyüme performansına rağmen, işsizlik oranlarını aşağıya çekebilecek bir istihdam artışının sağlanamadığı belirtildi.

Son krizle yaklaşık 1 milyon kişinin daha işini kaybettiğine dikkati çekilen raporda, işsizlik oranlarının daha uzunca bir süre kriz öncesi seviyelere gelmesinin muhtemel görünmediği ifade edildi.

Raporda, gelişmelere ''kulak tıkamak ve onları yok saymak'' yerine mevcut durumun farkında olup, ekonominin kırılganlıklarını azaltacak orta ve uzun vadeli politikalar oluşturmanın yaşamsal önem taşıdığı da vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler