CHP'li Aydoğan vergi geliri artışını sordu

CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, 2010 yılında öngörülen vergi geliri artışını TBMM gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 10:29
Abone Ol google-news

CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Maliye Bakanı Şimşek'in yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Aydoğan, Bakan Şimşek'in yaptığı açıklamaya göre, 2010 yılı bütçesinde yaklaşık yüzde 18.2'lik bir vergi geliri artışının öngörüldüğünü, bu artış kapsamında gelir vergisinde yüzde 10.2, kurumlar vergisinde yüzde 8.3, dahilde alınan KDV'de yüzde 19, ithalattan alınan KDV'de yüzde 23.7 ve özel tüketim vergisinde yüzde 31.6'lık artış beklendiğini belirterek Şimşek'e şu soruları yöneltti:

"Bu artış rakamları, gelecek yıl içinde vergi oranlarının artacağı anlamına mı gelmektedir? Hükümetin popülist uygulamaları ve özellikle 2009 yerel seçimleri sürecinde sergilenen hesapsız harcamalar ve seçim yardımları nedeniyle devasa boyutlara erişmiş bulunan bütçe açığını kapatmak ve bütçe hedeflerini tutturmak adına; açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya zorlanan vatandaşların omuzlarına yükleneceği belli olan yeni vergi yüküne ilişkin olarak Bakanlığınızın gündeme aldığı bir vergi düzenlemesi var mıdır? Varsa bunun takvimi nedir? Yoksa, böylesi bir vergi artışı hedefinin sadece mevcut bulunan konjonktür ve uygulamalar kapsamında gerçekleşeceğini varsaymak akılcı ve gerçekçi midir?"

Bakan Şimşek'in açıklamasına göre, yılbaşında 10.4 milyar lira öngörülmesine karşın 62.8 milyar lira olacağı tahmin edilen 2009 yılı bütçe açığındaki 52.4 milyar liralık sapmanın yüzde 86'sı küresel krize bağlı olarak gelirlerin azalmasından, yüzde 14'ü ise sosyal güvenlik açığına bağlı olarak giderlerdeki artıştan kaynaklandığını ifade eden Aydoğan, "Bu açıklamaya bakıldığında, hükümetinizin yanlış ve bütçe açığını daha da arttıran harcama ve ekonomi politikalarının, bütçe açığında hiç rolü bulunmamaktadır" dedi. Aydoğan, Şimşek'e "Bu bilginin yanlışlığı ve saptırıcılığı ortadayken, açığın yüzde 14'ünü oluşturduğunu iddia ettiğiniz sosyal güvenlik açığını kapatmak için uygulamayı planladığınız önlemler arasında sağlık ve emeklilik sisteminin özelleştirilmesini destekleyecek ve devlet hizmetlerinin daha da pahalılaşmasına yönelik projeleriniz var mıdır? Yoksa, söz konusu sosyal güvenlik açığını nasıl kapatmayı planlıyorsunuz? Varsa bunların takvimi nedir?" diye sordu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler