CHP'li Ayhan deprem kredilerini sordu
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, 18 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 55 bin binanın yıkıldığı 17 Ağustos depreminin unutturulmak istendiğini belirterek hükümete "Deprem kredileri ne oldu" diye sordu.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, deprem Bölgeleri Haritası'na göre Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğunu ifade etti. Nüfusun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığını kaydeden Ayhan şunları söyledi:
"Bütün bu gerçeklere ve yaşananlara rağmen, 18 binden fazla yurttaşımızın yaşamına, 55 bin binanın yıkılmasına neden olan 17 Ağustos Marmara depremi ne yazık ki unutturulmak istenmektedir. Afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık konularına ilişkin yurtdışı kurum ve kuruluşlardan borç olarak alınmıştır. Dünya Bankasından Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma (MEER) projesi için 505 milyon ABD dolar, Avrupa Yatırım Bankasından (AYB) Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA) kredisi için 410 milyon Avro, Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı (MERP) projeleri için AB ülkelerinden 20 milyon Avro hibe kredi sağlanmıştır. Ve bu projelerin Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 29 Kasım 2006 ve 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca Dünya Bankası'ndan 2005 yılı içerisinde uygulanmaya başlanan ve 2010 yılında tamamlanması beklenen İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum hazırlık Projesi (İSMEP) için ise 310 milyon Avro bir kredi sağlanmıştır."
"AKP hükümeti deprem konusunda bir adım ilerlemedi"
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in soru önergesine verdiği yanıtta yurtdışından Türkiye Cumhuriyeti Devletinin borçlanarak aldığı kredilerin sonuçlarını açıklamadığını ve alınan yeni kredilere yer verdiğini ifade eden Selçuk Ayhan "Hesabı verilemeyen ve ülkemiz borçlandırılarak alınan bütün bu kaynaklara karşın, Sayın Demir'in, 2009 yılının Ağustos ayında, ülkemizdeki toplam kamu yapılarının durumuna ilişkin verdiği bilgi 2005 yılına aittir. 2009 yılı sonunda verilen bu bilgiye göre; binaların yaklaşık yüzde 20'sinin (sadece) ön inceleme ve güvenlik değerlendirmesi yapılabilmiş; güçlendirme imalatlarının ise, ancak yüzde 3'ü gerçekleştirilmiştir. 772 Kamu binası güçlendirme fizibilite çalışması içine alınmış, bugüne kadar güçlendirilen bina sayısı 237, güçlendirme çalışmalarına devam edilenlerin sayısı 93 olarak açıklanmıştır. Sayın Bakanın 2009 yılı sonunda 2005 yılı verilerini vermiş olması, 4 yıl boyunca AKP hükümetinin deprem konusunda bir adım ilerlemediğinin bir kanıtıdır" dedi.
"Krediler ne oldu?"
Ayhan hükümete "AKP hükümeti, yurtdışı kurum ve kuruluşlardan aldığı kredileri nasıl ve nerelerde harcamıştır? 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle tamamlanması öngörülen projelerin durumu kamuoyundan neden gizlenmektedir? 1999 depremi sonrası konulan vergiler ve toplanan paraların nerelerde ve nasıl kullanıldığı kamuoyuna niçin açıklanmamaktadır?
Bugün itibari ile, Bakanlığınızca ya da Bakanlığınız koordinasyonunda yapılan çalışmalar sonucu, deprem riski yüksek öncelikli bölgelerdeki binaların sayısı, dağılımı nedir? Bu binaların ne kadarında güçlendirme çalışması yapılmış, ya da kentsel dönüşüm projesine içerisine alınmıştır? (ISMEP) projesi kapsamında İstanbul' da ki okul, hastane vb. kaç kamu binasının güçlendirilmesi yapılmıştır? Okul, hastane, yurt, idari ve sosyal hizmet binalarından oluşan öncelikli kamu binalarının güçlendirilmesi veya yeniden yapılması için kültürel ve tarihi miras kapsamında kaç binanın fizibilite çalışması yapılmış bu yapıların ne kadarında güçlendirme çalışması yapılmıştır? Türkiye alınan krediler için kredi faizi için bugüne kadar kaç milyar dolar ödeme yapmıştır? 11 yıldır başta İstanbul olmak üzere ülkemizde kaç konutta güçlendirme yapılmıştır" sorularını yöneltti.
"Yurtdışından kimler standart dışı inşaat demiri ithal ediyor?"
17 Ağustos depreminden ders alınmadığının, yapı üretiminde kullanılan standart dışı malzemelerin Türkiye'ye ithalatında da görüldüğünü kaydeden Ayhan, "Yurtdışından standart dışı inşaat demiri ithal edildiği bilgisi AKP hükümeti tarafından neden araştırılmamaktadır? Bu malzemeleri ithal edenler kimlerdir? Kimlerle ilişki içerisindedirler? Bu cesareti kimden almaktadırlar? Depremler coğrafyası olan ülkemizde bu standart dışı ürünler hangi bölgelerde kullanılmıştır, AKP hükümeti bütün bu soruları kamuoyuna açıklamalıdır" dedi. AB'ye uyum adı altında her türlü yasayı TBMM'den geçiren AKP hükümetinin kaçak, plansız ve projesiz yapılaşmayı yasaklayacak hiçbir düzenlemeyi TBMM'ye getirmediğini aksine yaylalarda, kıyılarda, tarım ve orman alanlarında kaçak yapılara göz yumduğunu belirten Selçuk Ayhan hükümete "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Sakarya-Akyazı fay hattındaki koruma bandını 150 metreden 20 metreye indirme kararı, AKP hükümetinin ülkemizde deprem gerçeğine bakışını göstermektedir. 17 Ağustos depreminin 11'nci yıldönümünde AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz; rant yasalarından vazgeç, bilim insanlarının sesine kulak ver, tüyü bitmemiş yavruların bile borçlandırıldığı Deprem kredilerinin hesabını ver" diye seslendi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması