CHP'li Çeviköz yurt dışında mahsur kalan yurttaşların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, çalışmak üzere yurt dışında bulunan yurttaşların, Türkiye’ye dönemedikleri için büyük mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekerek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 27.04.2020 - 13:42
Abone Ol google-news

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Çeviköz, "Birçoğu, turistik vizeyle çalışan vatandaşlarımız, vize süreleri bittiği için şantiyelerinde mahsur kalarak, bulundukları yerden dahi çıkamayacak durumdadırlar. Bazı ülkelerde ise sokağa çıkma yasağı bulunması nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan vatandaşlarımız bulunmaktadır" diyerek, yurt dışında mahsur kalan yurttaşların sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışında mahsur kalarak Türkiye’ye dönüş yapamayan yurttaşların sorunları, CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz tarafından Meclis gündemine taşındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Ünal Çeviköz, çalışmak için yurtdışına giden çok sayıda Türk vatandaşının koronavirüs salgını gerekçesiyle alınan tedbirler nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Uluslararası toplumun gündeminde en öncelikli konu olarak yer alan Covid-19 pandemisi yurt içindeki vatandaşlarımızı olduğu kadar yurt dışındaki vatandaşlarımızı da doğrudan etkilemektedir. Yurt dışında çeşitli sebeplerle bulunan vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu Türkiye’ye dönme arzusu içindedirler."

TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYORLAR

Bu süreçte, özellikle yurt dışında çalışmak üzere bulunan yurttaşların çok ciddi sorunlarla karşılaştığını belirten Çeviköz "Birçoğu, turistik vizeyle çalışan vatandaşlarımız, vize süreleri bittiği için şantiyelerinde mahsur kalarak, bulundukları yerden dahi çıkamayacak durumdadırlar. Bazı ülkelerde ise sokağa çıkma yasağı bulunması nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan vatandaşlarımız bulunmaktadır" dedi.

Yurt dışında iş yapan firmaların günlük vize ile çalışan elemanlarının bu süreçte sağlığının ve canının hiçe sayıldığını vurgulayan Çeviköz, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na söz konusu firmalara yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

"Cumhurbaşkanı’nın talimatı olmasaydı yurt dışındaki vatandaşların ülkemize getirilmesini sağlamayacak mıydınız?" diye seslenen Ünal Çeviköz, Bakan Çavuşoğlu’ndan şu soruların yanıtını istedi:  

1) Yurt dışında işçi olarak bulunan ve bulundukları ülkelerdeki şantiyelerde mahsur kalan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda hangi tedbirler alınmıştır?

2) Yurt dışında işçi olarak bulunan vatandaşlarımızdan Türkiye’ye dönme talebinde bulunanların sayısı kaçtır? Kayıtlı sayının ne kadarı tahliye edilmiştir?

3) Neredeyse günlük vizelerle işçi çalıştırarak, vatandaşlarımızın sağlığını ve canını hiçe sayan firmalar hangileridir?

4) Birçoğu Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde bulunan ve  mağduriyetin kaynağı olan firmalara ilişkin hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

5) Firmalarla yaşadıkları problem nedeniyle ülkemize dönemeyen vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

6) Türkiye’ye tahliyeleri mümkün olmayan bu gibi işçi vatandaşlarımız için alınan tedbirler nelerdir?

7) Ülkemize intikal etmek için başvurup, bilet masraflarını karşılayamayarak tahliyeleri gerçekleşemeyen vatandaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu vatandaşlarımız için alınan tedbirler nelerdir?

8) Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamalarda yurtdışındaki vatandaşlarımızın ülkemize Cumhurbaşkanının talimatlarıyla getirildiği ifade edilmektedir. Cumhurbaşkanının talimatı olmasaydı, Bakan olarak vatandaşlarımızın ülkemize getirilmesini sağlamayacak mıydınız?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler