CHP'li Hamzaçebi'den Pirus Zaferi benzetmesi
CHP'li Hamzaçebi, "AKP'liler bunu zafer olarak ilan ettiler. Ortada AKP açısından bir zafer vardır, ancak bu Pirus zaferi olacaktır. Yıktıklarının altında AKP kendisi de kalacaktır. Bugün yarattıkları canavar bir gün gelip onları da yiyecektir" dedi.
3. Yargı Paketi'nin kabul edilmesinin ardından CHP'li vekiller toplu olarak TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 3. Yargı Paketi'nin kabul edildiğini hatırlatarak, "AKP'liler bunu zafer olarak ilan ettiler. Ortada AKP açısından bir zafer vardır, ancak bu Pirus zaferi olacaktır. Yıktıklarının altında AKP kendisi de kalacaktır. Bugün yarattıkları canavar bir gün gelip onları da yiyecektir" dedi.
Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Bu andan itibaren Türkiye'de bir özel yetkili mahkemeler vardır bir de AKP'nin kurmuş olduğu kendine bağlı olan bir yargı sistemi vardır. Özel yetkili mahkemeler kalkmamıştır. Özel yetkili mahkemeler bütün acımasızlığıyla, bütün şiddetiyle, bütün hukuk tanımazlığıyla sistemimizde vardır, devam edecektir. Özel yetkili mahkemeler varlıklarıyla yaptıkları soruşturmalarla yürüttükleri yargılamalarla kamuoyunda çok büyük bir tartışmanın konusu olmuştur. Böyle bir tartışmanın konusu olduğu halde bu mahkemelerden herkes şikayet ettiği halde ve hükümette görünüşte bu şikayetleri dikkate alan bir noktadan hareket ettiği halde vardığı nokta çok farklı olmuştur. AKP bambaşka bir şey yapmıştır. Türk hukuk sistemini yargı sistemini AKP bugün yıkmıştır. Ancak bu yıkıntıların altında kendileri de bir gün kalacaktır."
Tarhan, zamanlamaya işaret etti
Zamanlamaya işaret eden CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, "Birden bire her ne olduysa özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiği söylemi sık sık bunu duyar olduk. Bu iktidar odaklarından gelir oldu bu sözler. Ben esrarengiz nedenleri olduğunu ısrarla söylüyorum, zamanlamanın çok önemli olduğunu sık sık dile getiriyorum. Bunun çok özel nedenleri var bu zamanlamanın" diye konuştu.
'CMK'dan alınıp TMK'nın içine alındı'
Toplumda "özel yetkili mahkemelerden acaba kurtuluyor muyuz, kaldırılacak mı" diye haklı bir beklenti oluştuğunu ifade eden Tarhan, "Fakat bugün sonuca bakıyoruz, içler acısı bir sonuçla karşı karşıyayız" dedi.
'Yeni ÖYM'ler eski ÖYM'ler klonlanarak...'
İkili bir özel yetki yaratıldığını savunan Tarhan, şöyle devam etti: "Bakıyoruz özel yetkili mahkemeler muhafaza edildi. Sadece Ceza Muhakemesi Yasası'ndan taşınıp Terörle Mücadele Yasası'nın içerisine 250, 251, 252 olduğu gibi yani o maddelerdeki yetkiler oraya olduğu gibi getirildi ve monte edildi. Sadece bu yapının yetkilerin adresi değiştirildi CMK'dan alınıp TMK'nın içine alındı üstelik özel yetkili mahkemelerde açılmış davalar bakımından kesin hüküm verilinceye kadar o yetkilerin muhafaza edilmesine karar verildi ki bu olağanüstü bir şeydir. Bu kesin hükme kadar gidecek sürenin 30 yıl olduğunu söylemeliyim. Bu tür bir davada zaman aşımı süresi 30 yıldır. Eğer 30 yıl süresince bu dava bitmezse bir özel yetkili mahkeme heyeti 4 kişilik hakim savcı heyeti bir dava için örneğin 30 yıl kadar bekleyecekler ve o yetkilerini muhafaza edecekler ömürleri vefa ederse tabii. Böyle bir absürt durumla karşı karşıyayız. Yeni davaları ise TMK'nın 10. maddesine monte ettiklerini söyledim. Ve ikili bir özel yetki yarattılar. Yani yeni ÖYM'ler eski ÖYM'ler klonlanarak yeni terörle mücadele mahkemeleri haline getirilmiş."
'Anayasaya aykırı'
Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasında bulunan Tarhan, "Çünkü aynı eylemlerden ötürü iki ayrı mahkemede yargılanma gibi bir sonuç yaratıyor. Örneğin 12 Eylül davasının özel yetkili mahkemede yargılanması söz konusuyken 28 Şubat varsayalım ki davasının terörle mücadele mahkemesinde yargılanması gibi bir sonuçla karşılaşacağız" dedi.
'Robocop mahkemesi'
Özel yetkili mahkemelerin görev süresinin ne zaman biteceğinin belli olmadığını belirten Tarhan, "Yani eski yapının o çok müphem önümüzü göremiyoruz. Bir Robocop mahkemesi düşünün Robocop kuşanmış yetkilerini bunların toplum içine salındığını bu iki yapının birden salındığını düşünün sonuçlarının çok ağır olacağını öngöreceksiniz. Bu tam anlamıyla politik bir yapılanma. Politik yargının iki atlısıdır. Toplumu susturmakta yarışacaklardır" dedi.
'Bir kayıkçı kavgasının sonucunda oluşmuştur bu iki yapı'
Tarhan, şöyle devam etti: "Bir kayıkçı kavgasının sonucunda oluşmuştur bu iki yapı. Ve bu kayıkçı kavgasından kendi aralarındaki iktidar çatışmasından iki başlı bir yargı doğdu. Acı olan artık yargının bağımsızlığı değil, yargının kimlere bağlı olduğunu tartışır hale geldik. O yüzden bugün tarihi bir gündür yargı bağımsızlığı adına, demokrasi adına utanç verici bir gündür."
CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gidecek mi?
Basın mensuplarının, "Anayasa Mahkemesi'ne gidecek misiniz?" sorusuna Tarhan, "Tabii ki değerlendireceğiz ama benim gözlemim bir hukukçu olarak eşitlik ilkesine açık aykırılık var iki başlı yapılanma aynı suçu işleyen sanıkların ayrı yargılama usullerine tabi mahkemelerde yargılanması açıkça Anayasa'nın 10. maddesine aykırıdır kanaatimce" yanıtını verdi.
"Zamanlamaya dikkat çektiniz, amaçlanan nedir?" sorusuna da Tarhan, "Amaçlanan benim hırsızımı benim yolsuzumu benim uğursuzumu siz sürek avına tabi tutamazsınız. Onu koruyacak, kollayacak olan benim, bu mesaj verilmiştir" diye yanıt verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!