CHP'li Mehmet Tüm: Kazdağları’nda doğa ve halka karşı bir rant savaşı veriliyor
CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm, Türkiye’nin oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’nda halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Çırpılar Termik Santral projesinin tekrar gündeme alınmasına sert tepki gösterdi.
Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgenin kömür külüne boğulacağını belirten CHP’li Tüm, bu projeden bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yaparak şunları söyledi:
“Kazdağı ve çevresinde yaşananlar, AKP’nin rant ve talana dayalı çevre politikasının bir özeti gibidir. Bugün Kazdağları’nda vahşi madencilik, termik santrallar, barajlar, kimyasal ilaçlar, çarpık ve yoğun yapılaşma, atık sular, çöpler ve yoğun yapılaşma gibi tehditlerin tümüyle karşı karşıyayız. Dünyanın en önemli oksijen merkezlerinden biri olmasına rağmen, Kazdağları AKP eliyle yok edilmek için adeta savaş verilen bir yer durumuna geldi. Çırpılar Termik Santrali projesi de AKP’nin doğa ve halka karşı verdiği rant savaşlarından biridir. Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan proje dördüncü kez tekrar gündeme geldi. Agonya Ovası’ndaki 75 köy muhtarının 65’i projeye ciddi şekilde karşı çıkıyor. Köy halkı isyan etmiş durumda. Bugün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde bölge halkının temsilcileri, muhtarlar ve vekiller ÇED raporunun onaylanmaması için açıklamalar yaptı. Kazdağları ve çevresindeki doğal yaşamı bitirecek olan bu projeyi, bu kadar itiraza rağmen sadece rant için gündeme getiriyorlar. İşte AKP’nin çevre politikasının özü budur.”
Proje hayata geçerse bölge kömür külüne boğulacak
Termik santralin bölgede kalp, akciğer ve kanser gibi ölümcül hastalıkları tetikleyeceğini belirten CHP’li Tüm, “Bu santral hayata geçerse yılda 2,6 milyon kömür tüketecek ve 90 futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak. Kömürden elektrik üretimi, zaten düşük olan hava kalitesini daha da düşürecek. Termik santrallerde yakılan kömür zaten başta akciğer ve kalp olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor ve kanseri tetikliyor. Bölgede yaklaşık 25 bin kişinin bu projeyle neden riske atılmaktadır? Bu proje halk sağlığından, bitkisinden hayvanına, toprağından suyuna o bölgenin yaşamından daha mı önemli? Birileri için ne yazık ki evet! Bölgede yaklaşık 25.000 kişi yaşıyor, 60 bin dönüm arazide tarım ve hayvancılık yapılıyor. Eğer santral projesi hayata geçerse, dünyada marka olmuş birçok tarımsal ürün de darbe olacak; dünyaya ihraç edilen Yenice kapya biberi, kiraz, çilek başta olmak üzere ve bölgenin geçim kaynağı hayvan besi yemi olan mısır üretimi de darbe alacak. Bölgeyi cehenneme çevirecek bu projeye karşı, biz CHP olarak, bölge halkının, orada mücadele veren STK’ların ve çevre gönüllülerinin yanında olacağız.” dedi.
Tüm dünya temiz enerjiye yönelirken biz milli park alanına termik santral kuruyoruz
CHP’li Tüm Çırpılar Termik Santrali’nin proje sahasının Kazdağları Milli Park sınırında olduğunu da belirterek, “Termik santralin faaliyete geçmesi durumunda endemik bitki türleri de yok olacak. Daha da kötüsü, santralde suya karışan kimyasal maddelerin diğer derelere boşaltılması, orada kömür küllerinin doğaya karışması, açık ocakta kömür çıkarılması gibi sıkıntılar daha büyük bir afetle bizleri daha büyük bir afetle karşı karşıya bırakacak. Biz bir taraftan Paris Anlaşması gereği küresel ısınmaya karşı termik santrallerin kaldırılmasını onaylamışken, diğer taraftan termik santral yapımına hızla devam edilmesi büyük bir çelişkidir. Biz yatırıma karşı değiliz, ancak tüm dünya temiz enerji kaynaklarına yönelirken bizde doğanın bu kadar kirletilmesine sessiz kalamayız.” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı