CHP'li Öymen'den mayın tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'a seslendi. Öymen ''Üç gün önce İsrail Cumhurbaşkanı'na 'Siz adam öldürmeyi iyi bilirsiniz' derken, bugün aynı İsrail'e 'Mayın temizlemesini iyi bilirsiniz' diyorsunuz'' diyerek tepkisini gösterdi.

Yayınlanma: 06.06.2009 - 12:15
Abone Ol google-news

Partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, dünyada 55 ülkenin topraklarındaki mayını temizletmek için kendi silahlı kuvvetlerini kullandığını söyledi.

Bazı ülkelerin de bu konuda Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı olan ve kar gütmeyen sivil toplum örgütlerini tercih ettiğini kaydeden Öymen, ancak Türkiye'de yap-işlet-devret modeliyle mayın çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Öymen, ''Dünyada bizden başka topraklarını mayından temizletmek karşılında işletme hakkı veren ülke var mı?'' diye sorarak, şöyle konuştu:
''Bir ülkenin topraklarındaki mayını temizletmesi için kanun çıkarması gerekmiyor. Ama AKP Hükümeti mayınları temizleyen firmaya toprakları 44 yıl işletme hakkı vereceğini söylüyor. Sayın Başbakan'dan özür dileyerek AKP diyoruz. Mayından temizlenen topraklarda tarım yapan ülkeler var, bu topraklarda yerleşim birimleri kuran ülkeler var. Ama mayın temizleme karşılığında burayı bir tarımsal işletme olarak veren ülke yok. Bunun sonucunda ne çıkıyor? Demek ki bu kanunun amacı, mayınları temizletmek değil. Bu kanunun esas amacı, o bölgedeki toprakları bazı firmalara çok uzun vadeli vermek. Tartışmaların özü bu. Bu topraklar, orada yaşayan köylülerin atalarının toprağı. O toprakları bu köylülere vereceksin, onlar işletecekler, siz de devlet olarak destek sağlayacaksınız. Bizimkiler orada işçi olacakmış, istihdam yaratılacakmış. Yani başkası toprağa sahip olacak, bizim kendi Hasan, Osman, Mehmet de orada işçi, ırgat olacak. Sizin devlet anlayışınız bu mu?''

Konu tartışılırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olağanüstü bir öfkeye kapıldığını belirten Onur Öymen, Başbakan'ın bu vesileyle yaptığı konuşmada kendinden önceki cumhuriyet hükümetleri, yabancılara karşı faşizan yaklaşım sergiledikleri şeklinde suçladığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, Başbakan'ın eleştirilerinde kendilerini de İsrail karşıtı olmakla suçladığını ifade edere, şöyle devam etti:
''Bu ülke Japonya da olsa aynı tepkiyi gösterecektik. Çünkü bizim politikamızın esası, toprakların orada yaşayan insanlara verilmesi. Siz kendiniz, daha 3 gün önce İsrail Cumhurbaşkanı'na 'Siz adam öldürmeyi iyi bilirsiniz' derken, bugün İsrail'e 'Mayın temizlemesini iyi bilirsiniz' diyorsunuz. Bunları anlamak mümkün değil. Kendi geçmişimizi bu kadar ağır ifadelerle suçlamak son derece yanlıştır. Hiçbir ülkenin hükümeti kendi geçmişine hakaret etmez. Topraklarımızı yabancılara peşkeş çekmek büyük hata olur. Bunu kamunun gözünden kaçırarak yapıyorlar. Biz bunları söyleyince başbakan öfkeye kapılıyor. Eleştirilere olağanüstü tepkiler gösteriyor.''

 

Teşvik paketi

Yeni teşvik paketi konusuna da değinen Onur Öymen, aylardan beri ekonomik kriz dünyayı kavururken, bütün ülkeler köklü ekonomik tedbirler alırken, Hükümetin neden bu kadar geç kaldığını anlayamadıklarını söyledi.

Öymen, Başbakan'ın hâlâ ''Ekonomik kriz teğet geçiyor'' dediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Başbakan, 'Bizim millette çok para var' diyor. Millet derken kendi yandaşlarını mı kastediyor? Millet dediğiniz kendi yandaşlarınız, sizin iş kurduğunuz, ihale verdiğiniz insanlar ise belki onlarda çok para olabilir. Seçim döneminde verdiğiniz 150-200 TL ile insanlar bütün hayatlarını sürdüremezler. Sizin verdiğiniz, kömür ve gıda paketleriyle bu insanlarının yaşaması mümkün değil. 'Türk milletinin cebinde para var' demek milletle alay etmektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler