Çift taraflı 'blok' girişimi

Doğuda "Kürt ulusal bloku" oluşturmayı planlayan BDP batıda sosyalistleri aday gösterecek.

Yayınlanma: 12.03.2011 - 07:42
Abone Ol google-news

Genel seçimlere bağımsız adaylarla girecek BDP, geniş kapsamlı ittifaklarahazırlanıyor. Bu kapsamda içinde bölgede HAK-PAR, KADEP gibi Kürt siyasi geleneğini temsil eden partilerin yer aldığı Kürt Ulusal Blokuoluşturmayı planlayan BDP, batıda ise sol-sosyalist partiler ve sivil toplum örgütlerinin desteklediği isimlerin içinde yer alacağı Demokratik Türkiye Blokuile ittifak yapmaya hazırlanıyor.

12 Haziranda yapılacak milletvekili seçimlerine bağımsız adaylarla girme kararı alan BDP, hedefini 30-40 milletvekili çıkarma üzerine koyarken yüzde 40lık kadın kotasını da uygulayacak. Meclise seçilebilir yerlerden 15 civarında kadın milletvekili getirilmesi planlanırken mevcut milletvekillerinin yarıya yakınının da aday gösterilmeyeceği belirtiliyor.

BDP hem bölgedeki oylarını arttırma, hem de batıdan milletvekili çıkarmak için geniş kapsamlı ittifakçalışması yürütüyor. Doğu-Güneydoğuda, Şerafettin Elçinin Genel Başkanı olduğu KADEP ile İslamcı-sağ çizgide yer alan ve Şeyh Saitin torunu olan ve yaklaşık 2 yıl önce yaşamını yitiren Abdülmelik Fıratın kurucusu olduğu HAK-PARın da aralarında yer aldığı Kürt siyasi geleneğini temsil eden partilere Kürt Ulusal Demokratik Blokoluşturma önerisi götürecek. Bölgede ağırlıklı olarak kendi adayları ve özellikle KCK davasından tutuklu isimlerin aday yapılması planlanırken Kürt blokuittifakının gerçekleşmesi halinde bu partilerin önerdiği bazı isimlerin de aday yapılabileceği belirtiliyor.

BDPnin KCK davasından tutuklu sanıklardan Selma Irmak, KCK Sözcüsü Herdem Kızılkaya, Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldızın da aralarında bulunduğu isimleri aday göstermesi bekleniyor. Eski DEP Milletvekili Hatip Diclenin adı aday gösterilecek isimler arasında olmasına rağmen Diclenin kararını kesinleştirmediği belirtiliyor.

İttifak ayağının batı bölümünü Türkiye Demokratik Bloku adı altında gerçekleştirmek isteyen BDP, SDP, EMEP, ÖDP, eski bakanlardan Ziya Halisin genel başkanı olduğu EDP ve bazı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu kesimlerle ittifak görüşmelerini yürütüyor. Bu kapsamda SDP kontenjanından, halen Devrimci Karargâh davası kapsamında tutuklu bulunan Genel Başkan Rıdvan Turanın milletvekili adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Daha önce SDP Genel Başkanı iken DTPnin desteğiyle Meclise giren Akın Birdalın bu seçimlerde yerini Turana bırakacağı ve yeniden aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Sol bloktan ayrıca EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, gazeteci-yazar Ertuğrul Kürkçü, eski İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, yazar-yönetmen Sırrı Süreyya Önderin adı da adaylık için tartışılan isimlerden.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler