Cihaner'in 4 aylık yargı krizi
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in başlattığı soruşturmadan sonra gözaltına alınıp, tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve yargılama sürecinde yaşananlar, yargı çevresinde tartışmalara neden oldu. Zaman zaman bazı hükümet üyelerinin de katıldığı süreçte, Başsavcı Cihaner hakkında 4 ay 2 gün sonra tahliye kararı verildi.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınmasıyla başlayıp, Erzurum'daki dört savcının yetkilerinin alınmasıyla devam eden ve dosyanın İstanbul'dan yetkisizlik kararı verilerek Erzurum'a geri gönderilmesine kadar geçen süreçte yaşananların kronolojisi ise şöyle:
16 Şubat 2010
Saat 13.00: Erzincan'da yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında Başsavcı İlhan Cihaner'in evinde arama başlatıldı.
Saat 13.42: Başsavcı İlhan Cihaner'in makamında arama başlatıldı.
Saat 16.37: Başsavcı İlhan Cihaner gözaltına alındı.
Saat 18.00: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Cihaner'in gözaltına alınmasına ilişkin bir gün sonra olağanüstü toplanacaklarını açıkladı.
Saat 23.00: Evinde ve makamında yapılan aramanın tamamlanmasının ardından gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Adliyesi'ne getirildi.
17 Şubat 2010
Saat 05.58: Adalet Bakanlığı Anadolu Ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Soruşturma ve yargılamaların mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı çerçevesinde sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, tüm kişi, kurum ve kuruluşlara düşen görevin, yargıyı gereksiz tartışmaların dışında tutmak olduğunu" bildirdi.
Saat 06.30: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Saat 09.30: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı.
Saat 09.38: HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, toplantı öncesinde Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınmasıyla ilgili görev ve yetki konusunu açıklığa kavuşturmak için çalıştıklarını ifade etti.
Saat 10.30: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Kapalı Cezaevine götürüldü.
Saat 11.23: Adalet BakanlığıMüsteşarı ve HSYK üyesi Ahmet Kahraman, HSYK toplantısına gelişinde Cihaner'in tutuklanmasına ilişkin işlemlerin yargısal bir süreç olduğuna işaret ederek, "Bunlar yargının ilgilendiği konulardır, yargı kendi içerisinde bu süreci değerlendirecektir" dedi.
Saat 11.43: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Yargının siyasi güçlerin etkisi
altında bulunup bulunmadığının, bireyi kamu gücünden koruyan hukuk kurallarının
uygulanıp uygulanmadığının tespiti için Habur, Erzincan ve Erzurum adli yargı
çevrelerinde yargıyı yıpratan, yargıya olan güveni sarsan adli tahkikatların
incelemeye alındığını" bildirdi.
Saat 12.30: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de Yargıtay'a girişinde Cihaner'in tutuklanması konusunda, Yargıtay'daki mesai arkadaşlarıyla görüşüp, konuştuktan sonra değerlendirme yapılacağını söyledi
Saat 13.10: HSYK, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in hukuka aykırı şekilde gözaltına alındığı gerekçesiyle Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın da aralarında bulunduğu dört savcının yetkilerinin ellerinden alınmasına karar verdi.
Saat 14.30: Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, Cihaner'in dosyasını HSYK'nın tebliğinden önce İstanbul'daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz'e gönderdi.
Saat 16.17: HSYK'nın Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın da aralarında bulunduğu dörnt savcı ile ilgili yetkilerinin alınması kararı Adalet Bakanlığı'nca Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
Saat 16.45: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i kabul etti.
Saat 17.30: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin hukukçu milletvekilleriyle Başbakanlık Konutu'nda toplandı.
Saat 18.00: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun toplantısının ardından HSYK'nın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın yetkilerini alma kararının hukuka uygun olduğu sonucuna vardıklarını açıkladı.
Saat 18.30: Danıştay Başkanı Mustafa Birden yargıda yetki çatışmasına ilişkin açıklamasında, "Danıştayın, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esasları çerçevesinden Anayasal bir kurum olarak görevini yürüten HSKY'nın birikimli ve deneyimli yargıçlarına güveni tamdır" dedi.
Saat 20.30: HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, HSYK toplantısının ardından bugün aldıklara karara ilişkin yetki düzenlemesi yapmak üzere çalışma yaptıklarını belirterek, "Çalışma yaptık fakat sonuçlandıramadık. Yarın tekrar toplanacağız" dedi.
Saat 21.10: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin hukukçu milletvekilleriyle Başbakanlık Konutu'ndaki toplantısı sona erdi.
Saat: 21.30: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK tarafından verilen kararı sert bir dille eleştirerek, "HSYK'nın böyle bir görev yetkisi yoktur. Yargısal bir görevi olmayan idari bir kurumdur. HSYK bu denetimi yapmaya kalkışması çok açık bir yetki gaspıdır" dedi.
18 Şubat 2010
Saat 09.30: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'a girişinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Yargıtay'a yönelik "ihsas-ı rey" eleştirilerine sert yanıt verdi. Gerçeker, "Yasaları açıp okusunlar, doğru dürüst okusunlar, doğru dürüst yorumlasınlar" diye konuştu.
Saat 10.00: HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, HSYK'nın toplantısına girişinde Adalet Bakanı Ergin'in dün yaptığı açıklamanın çok sert olduğunu belirterek, "Adalet Bakanı'ndan beklemediğimiz bir açıklamaydı. Kendisi de bir hukukçudur. Ama metin hukukçu gibi hazırlanmamış. Eğer böyle hazırlansaydı, HSYK'nın görevlerini anlamak daha kolay olurdu. Hukuk karşıtı bir görünüm veren kurulmuş zemberek gibi bir açıklamaydı. Açıklamadan dolayı esef duydum" dedi.
Saat 11.30: Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman da toplantıya girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü yönündeki haberler üzerine, "Ben devletin müsteşarıyım. Herkesle görüşebilirim" diye konuştu.
Saat 14.30: HSYK'nın bugünkü toplantısında belirlenen 3 savcı için yetkilendirme yapılırken, dördüncü isim için bir açıklama yapılmadı. CMK 250. maddeye göre, Erzurum Başsavcıvekili görevine Taner Aksakal getirilirken, Mehmet Ali Kurt ve Ender Karadeniz'e de Özel Yetkili Savcılar olarak yetki verildi.
Saat 14.30: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yargıyla ilgili yaşanan tartışmaların üzüntü verici olduğunun altını çizerek, "Kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır. Çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir" dedi.
Saat 15.15: Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu ziyaret etti. Yılmaz, ziyaret sonrası gazetecilerin soruları üzerine, "Bu çok özel bir ziyaret, çok anlamlı bir ziyaret. Her şey ortada. Sizin gördüğünüzü biz de görüyoruz" diye konuştu.
19 Şubat 2010
Saat 12.30: Adalet Bakanlığı, 17 Şubat Çarşamba günü saat 06.00'da yapılan açıklamanın, 16 Şubat Salı günü saat 23.00'de tamamlandığını belirterek, "Gazetelerin baskı saatleri ve televizyonların akşam haber bültenlerinin tamamlanması dikkate alınarak yapılacak bir açıklamanın gerekli şekilde kamuoyuna duyurulamayacağı düşünülmüş ve açıklamanın ertesi gün sabah saatlerinde yapılması kararlaştırıldığını" bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin HSYK kararının "geç tebliğ edildiği" yönündeki iddiaların "doğru olmadığı" belirtildi.
22 Şubat 2010
Saat 12.40: Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in İstanbul'a gönderilen dosyasını inceleyen İstanbul Başsavcıvekilleri Olcay Seçkin ve Turan Çolakkadı, yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na geri gönderdi.
14 Nisan 2010
Cihaner'in tarikatlar hakkında yürüttüğü soruşturmada "yetkisini aştığı" gerekçesiyle 26 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzurum'daki dava ile kendisi arasında bağ bulunabileceği gerekçesiyle dosyanın 14 Mayıs'taki ikinci duruşmaya kadar götürülmesini kararlaştırdı.
4/11 Mayıs 2010
Dosyayı göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi yargılamaya başladı.
10 Mayıs gecesi, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal'ın, dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de yargılandığı, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası ile birleştirilmesine ilişkin talepte bulundu. Mahkeme talebi kabul etti.
Aynı gün, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan ise Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın İstanbul'daki davayla birleştirilmesi kararının hukuka ve adil yargılanma hakkına açıkça aykırı olduğunu belirterek, dosyanın önce Yargıtay'a gönderilmesi yönünde yeni başvuru yaptıklarını bildirdi.
14 Mayıs 2010
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, hem Erzurum hem de İstanbul'daki dava dosyalarının, birleştirme kararı beklenmeden kurye ile Daireye gönderilmesine karar verdi. Yargıtay, dosyayı göndermeyen mahkeme hakkında Adalet Bakanlığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
17 Mayıs 2010
Yargıtay'ın bu kararı ardından Özel Otlukbeli Koleji Müdürü Ahmet Demir'in avukatı Muhammet Hatip Dursun, "birleştirme kararına" itiraz etti.
26 Mayıs 2010
Erzurum, itiraz edilebilir kararlar arasında olmamasına rağmen birleştirme kararına itirazını, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki duruşmadan iki gün önce kabul etti. Dosyayı Diyarbakır'a yolladı.
28 Mayıs 2010
Erzurum'dan Diyarbakır'a gönderilen dava dosyanın incelenmesinin tamamlanmasının ardından Erzurum'a geri gönderilmesi ve burada dosya üzerinde inceleme yapılmaksızın Yargıtay'a gönderilmesine karar verdi. Daire ayrıca, Başsavcı Cihaner hakkında çıkan haberlerin suç unsuru oluşturup oluşturmadığına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca değerlendirilmesine karar verdi.
7 Haziran 2010
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, dava dosyasını inceledikten sonra tekrar Erzurum'a gönderdi.
9 Haziran 2010
Erzurum, Yargıtay'ın dosyayı "bana gönder" talebine karşın, bir gelişme daha yaşandı. Kolej Müdürü Demir, avukatı "reddihakim" talebinde bulunduğu anlaşıldı. Ancak, mahkeme şikayetçilerin "reddihakim" talebinde bulunma hakkının olmadığını ifade ederek başvuruyu geri çevirdi. Şikayetçiler tarafından "reddihakim" talebini geri çeviren Erzurum'Un kararına itiraz etti. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı tekrar Diyarbakır'a yolladı.
11 Haziran 2010
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, tutuklu yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasını CD üzerinden inceleme kararı aldı. Daire, Diyarbakır'a yeniden gönderilen dosyanın incelenmesinin tamamlanmasından sonra Erzurum'a iadesine ve Erzurum'da işlem yapılmaksızın özel kurye ile Yargıtay'a gönderilmesine karar verdi. Daire ayrıca, "Islak imza" iddialarına ilişkin iddanamenin incelenmesine devam edilmesi kararı verdi.
14 Haziran 2010
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzincan'daki "Silahlı terör örgütü" davası ile ilgili yapılan "reddihakim" talebini kabul etmedi. Kararın ardından Başsavcı İlhan Cihaner dosyası yeniden Erzurum'a gönderildi.
15 Haziran 2010
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay yerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Böylece soruşturma aşamasında dosya, hakkında "yetkisizlik" kararı verilen Osman Şenal tarafından "Ergenekon" savcılarına gönderilmesinin ardından ikinci kez İstanbul'a gitmiş oldu.
18 Haziran 2010
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, tutuklu yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile aynı davada yargılanan diğer tutuklu sanıkların tahliye edilmelerine karar verdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner hakkındaki dosyayı Yargıtay'a göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve heyeti hakkında da suç duyurusunda bulundu.
İlgili haber için tıklayınız:
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası