Çilek ihracatı başladı

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altından sonra tarladan da hasadı başlayan çilek, üreticisini sevindiriyor.

Yayınlanma: 04.04.2011 - 09:01
Abone Ol google-news

Özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum ve Atakent beldelerinde yoğunlaşan ürünün kilogramı iç piyasada 2, ihracatta 2,5 liradan alıcı buluyor. Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, hasadı yapılan çileğin ağırlıklı olarak Rusya ve Azerbaycan'a ihraç edilmeye başlandığını kaydetti. Açıkta hasadına yeni başlanan çileğin Türkiye'nin değişik şehirlere gönderildiğini ifade eden Özmen, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton hasat yapılmasının beklendiğini belirtti.

Temmuz ayı sonuna kadar sürecek hasat süresinde toplanacak çileğin bir bölümünün yurt içinde pazarlanacağını, bir bölümünün de Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edileceğini vurgulayan Özmen, bu durumun üretici açısından sevindirici olduğunu belirtti.

Herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebileceğini kaydeden Özmen, ''Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Yoğurdu ile tanınan Silifke, artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar'' dedi. Kaliteyi artırabilmek için üreticilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların aksatılmaksızın devam ettiğini belirten Özmen, amaçlarının piyasanın istediği üretimi gerçekleştirmek ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
 

İstihdama da katkı sağlıyor

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam da sağladığını vurgulayan Özmen, şunları kaydetti:

''Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder.

Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler