Çin Devlet Başkanı'na protesto
Japonya'da binlerce kişi, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi için Yokohama'ya gelen Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'yu protesto etti.
Kentte yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde, Japon, Tibet ve Moğolistan bayrakları taşıyan göstericiler, "topraklarınızı savunun" ve "Çin emperyalizmini yenin" sloganları attılar. Zirveye katılan Japonya ve Rusya Dışişleri Bakanları da iki ülke arasında son dönemde gerilen ikili ilişkileri iyileştirme konusunda mutabık kaldılar. Japon hükümetinden bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un zirve çerçevesinde ikili görüşme yaptıklarını söyledi.
Yetkili, dışişleri bakanlarının, bu görüşmede, iki ülke arasında son dönemde gerilen ilişkileri iyileştirme konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın da bugün biraraya gelmesi bekleniyor. Japonya, ay başında Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in tartışmalı Kuril adalarını ziyaretiyle ilgili olarak Moskova Büyükelçisini geri çağırmıştı.
Rusya'nın ''Güney Kuriller'', Japonya'nın ''Kuzey Toprakları'' olarak adlandırdığı bölgeyle ilgili tartışmalar onlarca yıldır sürüyor. Sovyet ordusunun 1945 yılında işgal ettiği ve halen Rusya'nın denetimi altında olan sorunlu bölge nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı sonrasında iki ülke arasında (Japonya ve SSCB) barış anlaşması imzalanmadı.
Başkandan döviz kuru sözü
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ülkesini piyasalara açık tutacağını, daha dengeli ticaret çabası içinde olacağını ve kademe kademe para birimi yuanın değerini ayarlayacağını söyledi.
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı için Japonya'nın Yokohama kentinde bulunan Hu, bir konferansta yaptığı konuşmada, ''Uluslararası toplum korumacılığa karşı olduğunu ortaya koymalı. Pekin, ticaretinde iyi bir denge sağlamak için çalışacak ve para biriminin değerini istikrarlı ve kademeli şekilde ayarlamaya devam edecek'' dedi.
Dünyanın finansal krizden çıkmasına yardımcı olan diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Çin'in de birçok güçlükle karşı karşıya olduğunu ve modernleşmesini başarmadan uzak olduğunu belirten Hu, ''Asya-Pasifik bölgesinin gelişmekte olan piyasaları halen gelişmenin ilk safhasında ve yetenekleri ve kaynakları sınırlı. Onlardan kapasitelerinin ötesinde sorumluluk almalarını istemek iyi olmayacak'' diye konuştu.
''Modernizasyon çabamızı desteklemek için yatırım ve imkanları deniz aşırı bölgelerden getirmeye devam edeceğiz. Açık ve şeffaf piyasa ortamı oluşturmayı sürdüreceğiz'' diyen Hu, Çin'in, bütün yurttaşlarına daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve iklim değişikliği sorunlarıyla daha iyi başa çıkabilmek için, daha dengeli ve sürdürülebilir kalkınma çabasında ısrarcı olacağını kaydetti.
Hu sözlerini, ''Daha gelişmiş Çin daha fazla fırsat sunacak ve dünyaya daha büyük katkıları olacak'' diyerek tamamladı.
İlgili haberler için tıklayınız:
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü